Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

Desi primavara anunta o perioada dificila pentru traficul auto din cauza restrictiilor impuse pe fondul declararii starii de urgenta, asiguratorii nu au fost afectati pe partea de vanzari, arata cifrele furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) 

Numarul contractelor RCA a crescut cu 5%

Astfel, valoarea totala a pietei RCA, dupa trimestrul al treilea din acest an, a ajuns la aproximativ 2,94 miliarde lei, restul pana la totalul clasei din care face parte (3,10 miliarde lei) reprezentand asigur?rile transportatorului pentru marfa transportat? in calitate de caraus si asigurarile RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE in baza dreptului de libera prestare a serviciilor. 

Exprimat in unitati anuale, pentru a tine seama de durata diferita a politelor, numarul de contracte RCA incheiate pana la 30 septembrie 2020 a fost de 4,70 milioane contracte, in crestere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului anterior. 

La 30 septembrie 2020, cele mai mari ponderi erau detinute de politele cu o valabilitate de 6 luni (35%), respectiv 12 luni (29%) desi in ultimii ani s-a remarcat o tendinta ascendenta pentru politele de asigurare cu o valabilitate de o luna (27% in prezent, fata de o pondere de numai 8% in urma cu 4 ani). 

Asigurarile auto continua sa domine pia?a asigurarilor generale (vorbim de asigurarile de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare, si asigurarile RCA, inclusiv cele de raspundere a transportatorului), acestea reprezentând circa 71% din totalul primelor brute subscrise.

Prima medie scade usor, dauna medie creste

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 4%, insa prima medie anualizata a sc?zut cu aproximativ 1%, inregistrand valoarea de 626 lei.

In schimb, dauna medie a urcat cu 6% (totalul daunelor platite în primele 9 luni ale anului a fost de 488 milioane lei). 

In ceea ce priveste evolutia defalcata a daunelor, dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale in primele 9 luni ale anului 2020 a crescut comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent cu aproximativ 17%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu circa 4%. 

Concentrarea se accentueaza la varf

Primii doi asiguratori cumulau aproximativ 75% din portofoliul RCA din Romania la finalul celui de al treilea trimestru. E vorba de City Insurance cu 42,6% si Euroins cu 32%. 

Urmatoarea societate din clasament, Allianz Tiriac are 6,4%, urmata la mica distanta de Omniasig VIG cu 6,2%. Situa?ia este relativ asemanatoare cu cea consemnata la finalul trimestrului trei din 2019, cand Euroins avea tot 32% iar City Insurance se plasa la 39%, cei doi lideri cumuland atunci 71% din piata. 

In urma cu 4 ani, la finalul celui de al treilea trimestru din 2016, gaseam insa o distributie mai echilibrata a distributiei asigurarilor RCA. Astfel, Euroins avea cea mai mare felie, de 20%, urmata de Asirom VIG cu 17%, City Insurance cu 16%, Allianz Tiriac cu 9,4% si Omniasig VIG cu 8,9%. 

Cumparand asigurarea RCA direct de pe Conso, poti fi sigur ca vei avea intotdeauna la indemana, pe telefon, laptop sau tableta, documentul electronic ce atesta emiterea politei. 

Utilizatorii Conso beneficiaza de cele mai bune tarife la asigurarile RCA, deoarece comparam ofertele tuturor asiguratorilor RCA din Romania. In acest fel, te ajutam sa faci cea mai buna alegere si sa economisesti bani.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Ce modificari aduce noua directiva UE privind asigurarile RCA
Ce modificari aduce noua directiva UE privind asigurarile RCA

Sunt vizate de textul noii directive in principal despagubirile in urma insolventelor unor societati de asigurare, sumele minime asigurate, controalele privind incheierea RCA si utilizarea certificatelor cu istoricul daunelor in statele membre.

14 Decembrie 2021 | Asigurari

Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor
Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

Cu prime subscrise de aproape 500 milioane euro anul trecut si nu mai putin de 45% din piata RCA (20% din cea a asigurarilor generale), prabusirea City Insurance zguduie sistemul financiar local.

20 Septembrie 2021 | Asigurari

Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare
Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare

Problemele cu care se confrunta liderul pietei asigurarilor RCA, City Insurance, companie care si-a crescut agresiv cota de piata in principal pe baza unor preturi mici ale politei de asigurare, vor putea conduce la repozitionari din partea principalilor jucatori.

12 August 2021 | Asigurari

Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat
Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat

Daca asigurarile de calatorie acopera riscurile pe care le poti intampina la destinatie, o asigurare storno te protejeaza in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu mai poti pleca de acasa.

29 Iulie 2021 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus