Noutatile aduse de legea RCA, adoptate in Parlament

Noua lege privind asigurarea de raspundere civila auto (RCA) a fost adoptata de Parlament si merge la promulgare la presedintie. Actul normativ inlocuieste tariful maxim pentru RCA cu un pret de referinta ce urmeaza sa fie calculat de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Tariful de referinta consta intr-o prima de asigurare cu caracter orientativ determinata pe baza datelor statistice de la nivelul pietei de asigurari RCA. Acesta va inlocui tarifele maximale stabilite de ASF toamna trecuta si se va calcula semestrial de catre o societate cu expertiza recunoscuta in domeniu, contractata de ASF.

In OUG 54/2016, prin care au fost plafonate tarifele, se prevedea faptul ca preturile de referinta vor fi calculate de Biroul Asiguratorilor Auto din Romania, dar s-a renuntat la aceasta varianta.

De asemenea, printre cele mai importante schimbari aduse de noua Lege in piata RCA pentru persoanele fizice se numara faptul ca asiguratorii vor fi obligati sa informeze asiguratii cu privire la modul de calcul al primei de asigurare, si nu la cererea acestora. In plus, societatile de asigurari si brokerii sunt obligati sa informeze asiguratii cu privire la incetarea contractului RCA si la posibilitatea de reinnoire a acestuia cu 30 de zile inainte.

Asiguratii vor putea opta pentru decontarea directa

Totodata, proiectul introduce sistemul decontarii directe intre asiguratorii RCA. Potrivit amendamentelor aduse legii, decontarea directa este aplicabila la indeplinirea conditiilor referitoare la faptul ca accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei, vehiculele implicate sunt inmatriculate in Romania, prejudiciile sunt exclusiv asupra vehiculelor si ambele vehicule implicate au asigurare RCA valabila.
In cazul decontarii directe, insa, compania este obligata se ofere asiguratului si aceasta varianta, dar pentru cel din urma este optionala.
 
Un alt beneficiu pentru asigurati adus de noul act normativ consta in faptul ca, pe perioada reparatiei autovehiculului avariat intr-un accident, are dreptul sa solicite masina la schimb.

De asemenea, actul normativ permite proprietarilor de masini sa obtina despagubiri daca isi repara automobilul accidentat in orice service, in afara sistemelor de referinta propuse initial de ASF.

Totodata, deputatii au stabilit ca utilizarea de piese contrafacute in efectuarea de reparatii auto a devenit infractiune.

In acelasi timp, actul normativ introduce si notiunea de asigurat cu risc ridicat. Acesta se va putea adresa BAAR pentru formularea unei oferte de asigurare, iar institutia va calcula prima pornind de la tariful de referinta si ii va aloca acestuia un asigurator RCA in vederea incheierii contractului.

Cheltuielile administrative si de vanzare ale firmelor de asigurare vor fi limitate la 25%. Pe de alta parte, asiguratorii au obtinut includerea in lege a unei limitari pentru daunele platite pentru vatamari corporale.

Ce sanctiuni prevede legea?

Legea prevede si sanctiuni atat pentru asiguratori, cat si pentru asigurati. Astfel, companiile care nu respecta prevederile impuse de actul normativ vor fi sanctionate cu amenda cuprinsa intre 50.000 si 500.000 de lei.

Persoanele din conducerea asiguratorilor RCA sau din consiliul director al BAAR vor primi amenzi cuprinse intre 10.000 lei la 100.000 lei pentru incalcari ale legii.

Pe de alta parte, persoanele fizice sau juridice care incalca obligatiile presupuse de asigurarea RCA vor fi sanctionate cu amenda de la 1.000 de lei la 2.000 de lei si cu retinerea certificatului de inmatriculare/inregistrare a vehiculului, pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini
Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini

Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.

7 Decembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus