top banner

Noutatile aduse de legea RCA, adoptate in Parlament

17 Mai 2017 | Autor: Conso

Noua lege privind asigurarea de raspundere civila auto (RCA) a fost adoptata de Parlament si merge la promulgare la presedintie. Actul normativ inlocuieste tariful maxim pentru RCA cu un pret de referinta ce urmeaza sa fie calculat de Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Tariful de referinta consta intr-o prima de asigurare cu caracter orientativ determinata pe baza datelor statistice de la nivelul pietei de asigurari RCA. Acesta va inlocui tarifele maximale stabilite de ASF toamna trecuta si se va calcula semestrial de catre o societate cu expertiza recunoscuta in domeniu, contractata de ASF.
In OUG 54/2016, prin care au fost plafonate tarifele, se prevedea faptul ca preturile de referinta vor fi calculate de Biroul Asiguratorilor Auto din Romania, dar s-a renuntat la aceasta varianta.
De asemenea, printre cele mai importante schimbari aduse de noua Lege in piata RCA pentru persoanele fizice se numara faptul ca asiguratorii vor fi obligati sa informeze asiguratii cu privire la modul de calcul al primei de asigurare, si nu la cererea acestora. In plus, societatile de asigurari si brokerii sunt obligati sa informeze asiguratii cu privire la incetarea contractului RCA si la posibilitatea de reinnoire a acestuia cu 30 de zile inainte.
Asiguratii vor putea opta pentru decontarea directa
Totodata, proiectul introduce sistemul decontarii directe intre asiguratorii RCA. Potrivit amendamentelor aduse legii, decontarea directa este aplicabila la indeplinirea conditiilor referitoare la faptul ca accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei, vehiculele implicate sunt inmatriculate in Romania, prejudiciile sunt exclusiv asupra vehiculelor si ambele vehicule implicate au asigurare RCA valabila.
In cazul decontarii directe, insa, compania este obligata se ofere asiguratului si aceasta varianta, dar pentru cel din urma este optionala.
 
Un alt beneficiu pentru asigurati adus de noul act normativ consta in faptul ca, pe perioada reparatiei autovehiculului avariat intr-un accident, are dreptul sa solicite masina la schimb.
De asemenea, actul normativ permite proprietarilor de masini sa obtina despagubiri daca isi repara automobilul accidentat in orice service, in afara sistemelor de referinta propuse initial de ASF.
Totodata, deputatii au stabilit ca utilizarea de piese contrafacute in efectuarea de reparatii auto a devenit infractiune.
In acelasi timp, actul normativ introduce si notiunea de asigurat cu risc ridicat. Acesta se va putea adresa BAAR pentru formularea unei oferte de asigurare, iar institutia va calcula prima pornind de la tariful de referinta si ii va aloca acestuia un asigurator RCA in vederea incheierii contractului.
Cheltuielile administrative si de vanzare ale firmelor de asigurare vor fi limitate la 25%. Pe de alta parte, asiguratorii au obtinut includerea in lege a unei limitari pentru daunele platite pentru vatamari corporale.
Ce sanctiuni prevede legea?
Legea prevede si sanctiuni atat pentru asiguratori, cat si pentru asigurati. Astfel, companiile care nu respecta prevederile impuse de actul normativ vor fi sanctionate cu amenda cuprinsa intre 50.000 si 500.000 de lei.
Persoanele din conducerea asiguratorilor RCA sau din consiliul director al BAAR vor primi amenzi cuprinse intre 10.000 lei la 100.000 lei pentru incalcari ale legii.
Pe de alta parte, persoanele fizice sau juridice care incalca obligatiile presupuse de asigurarea RCA vor fi sanctionate cu amenda de la 1.000 de lei la 2.000 de lei si cu retinerea certificatului de inmatriculare/inregistrare a vehiculului, pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul