MFP a publicat tarifele maximale pentru RCA


Soferii de pana in 25 de ani vor avea cele mai mari preturi pentru RCA, conform grilei de tarife maximale stabilita de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).  Aceasta a fost publicata de Ministerul Finantelor Publice spre dezbatere, inainte ca tarifele sa fie aprobate de Guvern pentru a intra in vigoare.

Tarifele maximale sunte prezentate defalcat in functie de capacitatea cilindrica a masinii.

Cel mai scumpe polite, la categoria persoane fizice, sunt cele pentru tinerii de pana in 25 de ani care detin o masina cu o capacitate cilindrica mai mare de 2.500 cmc. Insa pentru tineri au fost stabilite cle mai mari tarife maximale indiferent de capacitatea cilindrica a masinii.

Cine beneficiaza de cele mai mici tarife?

Spre exemplu, un tanar cu varsta mentionata, pentru o masina cu capacitatea cilindrica de 1.200 cmc sau sub, prima maximala este de 997 de lei pe an, cea mai scumpa la aceasta categorie, in timp ce o persoana de peste 60 de ani plateste cel mai mic tarif, la  fiecare categorie, iar pentru o masina de 1.200 cmc, tariful maxim este de 547 de lei pe an.

De altfel, varstnicii au cele mai mici tarife pentru polita de asigurare obligatorie auto, cel mai redus nivel fiind de 541 lei, pntru persoanele care au depasit 60 de ani si au masini de 1.201-1.400 cmc.

Pentru masinile de transport marfa, tariful maxim pe persoana fizica pleaca de la 749 lei si ajunge la 2.979 lei.

Pentru firme, tariful maxim RCA este cuprins intre 885 lei si 1.285 lei, iar la masini de transport marfa pleaca de la 943 lei si ajunge la 7.534 lei.

"Mentionam ca tarifele de prima maxime pe categorii de vehicule au fost stabilite de catre ASF in urma consultarilor cu asociatiile transportatorilor si cu societatile de asigurari si ca actul normativ a fost avizat de Consiliul Concurentei", precizeaza Ministerul Finantelor Publice prin intermediul unui comunicat de presa.

MFP: Tarifele sunt valabile pentru clasa de bonus/malus B0

In plus, institutia anunta ca tarifele de prima maxime prezentate sunt valabile pentru clasa de bonus/malus B0. "Precizam ca societatile de asigurare care practica RCA vor aplica, pe o perioada de 6 luni, tarifele de prima notificate anterior datei de intrare in vigoare a prezentei hotarari, fara insa a depasi tarifele de prima maxime prevazute in Anexa Hotararii de Guvern", se subliniaza in comunicatul MFP.


Totodata, institutia avertizeaza ca depasirea nivelului maxim al tarifelor de prima de catre societatile de asigurare care practica asigurarea RCA constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 50.000 lei.

"Pe langa sanctiunile contraventionale, in functie de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica si sanctiuni contraventionale complementare. Contraventiile se constata de catre persoanele cu atributii privind supravegherea si controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sanctiunilor contraventionale se realizeaza de catre Consiliul ASF", se mai arata in comunicat.

Guvernul a anuntat ca va aproba abia saptamana viitoare proiectul de hotarare care stabileste tarifele maxime pentru RCA, astfel incat acestea sa intre si in vigoare, pentru sase luni.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Generali permite notificarea online a daunelor auto
Generali permite notificarea online a daunelor auto

Generali Asigurari a introdus un formular pe propriul website, prin care asiguratii sau persoanele pagubite pot notifica producerea unei daune.

23 Octombrie 2019 | Asigurari

Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni
Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni

Un nou tip de asigurare Casco este disponibil pentru consumatori, prin care costul cu fransiza poate fi impartit cu prietenii. In acest fel, prima de asigurare scade.

16 Iulie 2019 | Asigurari

Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO
Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO

Proprietarii de masini care vor sa detina o singura polita de asigurare, cu protectie totala, au la dispozitie un astfel de produs. Este vorba de o asigurare care cuprinde polita RCA, la care se pot adauga optiuni specifice asigurarii CASCO, de la cele de baza, la varianta full.

26 Februarie 2019 | Asigurari

Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?
Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) reprezinta o cheltuiala obligatorie pentru posesorii de autoturism. Aceasta, insa, poate fi mai mare sau mai mica, pentru acelasi tip de masina, in functie de comportamentul soferului la volan. Diferenta se stabileste dupa aplicarea sistemului bonus-malus. Cum obtii reducerea maxima?

5 Decembrie 2018 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus