Ce limite are asigurarea obligatorie a locuintei?

Asigurarea obligatorie a locuintei nu protejeaza asiguratii decat impotriva dezastrelor naturale, ceea ce inseamna ca persoanele care nu incheie si o polita facultativa raman expuse la multe riscuri, cel mai important fiind cel de incendiu. In plus, unele constructii nu vor putea fi asigurate nici macar prin asigurarea obligatorie.

Cei care doresc sa beneficieze de o acoperire mai cuprinzatoare, trebuie sa apeleze la o asigurare de locuinta facultativa, in completarea celei obligatorii. Datele furnizate de CSA releva faptul ca in cazul unei locuinte evaluate la 40.000 euro, prima de asigurare medie suportata este de 48 euro (200 lei).

“Trebuie stiut insa ca daca o dauna este rezultatul unei inundatii provocate de un vecin, acest tip de risc nu este acoperit prin polita de asigurare obligatorie. Polita obligatorie are un puternic caracter social, prin acoperirea doar a celor 3 riscuri de catastrofa naturala”, a atras atentia Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Polita obligatorie acopera doar pagubele provocate de dezastrele naturale: cutremur, inundatii si alunecari de teren. Cea facultativa ofera protectia impotriva unei game mult mai extinse de riscuri, cum ar fi incendii, explozii, furt, caderea accidentala a unor corpuri sau avarierea instalatiilor electrice, electronice si electrocasnice.

Asigurarile obligatorii vor fi primele luate in calcul la momentul despagubirii, daca se produce unul dintre cele 3 riscuri. “Aceasta va functiona ca un fel de fransiza de 10.000 euro, respectiv 20.000 de euro pentru polita facultativa. Pentru platile peste aceste praguri se va apela la polita facultativa”, potrivit reprezentantilor PAID, compania care emite politele obligatorii.Casele inundate pot fi asigurate dupa reparatii

Casele care sunt amplasate in zonele cu risc ridicat de inundatii cad sub incidenta legii asigurarilor obligatorii, chiar daca ani la rand au fost spulberate de puhoiul de ape. Polita optionala nu permite asigurarea acestora.

Presedintele CSA a tinut sa adauge de asemenea ca locuintele care sunt deja afectate de inundatii, cum este situatia din prezent, nu vor putea fi asigurare decat in momentul in care se vor efectua lucrarile de reparatii/constructie. “Acestea trebuie sa redevina iarasi case, sa ajunga cel putin la nivelul de dinainte de producerea pagubelor”, potrivit Angelei Toncescu.

Cladirile cu bulina rosie au nevoie de consolidare

Reprezentantii PAID, compania care emite politele obligatorii, spun ca nu pot fi asigurate nici cladirile care sunt incadrate in gradul I de risc seismic. “Acestea vor putea fi asigurate numai dupa ce se vor efectua lucrarile de consolidare aferente. Nu poti sa obligi o societate sa asigure ceva ce reprezinta un risc iminent”, a declarat Marius Bulugea, presedinte si director general PAID.

“Pentru acestea exista fonduri speciale alocate de Guvern, destinate consolidarii cladirilor in vederea incadrarii lor ulterioare intr-un grad seismic corespunzator”, a precizat Mihai Capra, secretar de stat in cadrul Ministerului de Administratie si Internelor (MAI).

Totodata, locuintele care nu sunt autorizate nu pot fi asigurate prin polita obligatorie.

“Nu se poate verifica fiecare locuinta in parte, avand in vedere ca sunt 8,3 milioane la nivel national, insa trebuie avut in vedere ca la inceput se completeaza un formular pe propria raspundere. Daca se produce o dauna si se constata ca informatiile declarate in momentul incheierii politei sunt false, asiguratorul poate alege sa nu despagubeasca”, spune Anca Babaneata, director general si vicepresedinte in cadrul societatii Platinum Asigurari.

Asigurarea obligatorie se poate mosteni de la vanzator

In cazul in care o persoana cumpara o locuinta care este deja protejata printr-o asigurare obligatorie, nu trebuie sa incheie una noua. Acesta trebuie insa sa verifice daca exista o astfel de polita valabila, in acest caz trebuind sa anunte asiguratorul emitent pentru a actualiza datele politei, in termen de 30 zile lucratoare de la autentificarea actului de proprietate.

In situatia in care acest termen este depasit, polita este anulata, iar noul proprietar nu mai are dreptul la despagubiri in baza acelei asigurari.

Cum sa evitam plata amenzilor?

Lista constructiilor cu destinatia de locuinta este centralizata de PAID, pe baza datelor furnizate de primarii. Ulterior, PAID transmite lunar primariilor locuintele care nu figureaza cu o asigurare incheiata, urmand ca acestea sa trimita notificari proprietarilor care nu au incheiat o asigurare. Amenzile pe care le risca proprietarii neasigurati pornesc de la 100 lei si pot ajunge la 500 lei.

“Nu exista niciun criteriu prin care se aplica o amenda unui anumit asigurat. Acest aspect ramane la latitudinea primariilor. Ele decid ce sume se dau sau nu”, a afirmat Bulugea.

Potrivit acestuia, exista posibilitatea ca primariile sa-i ierte pe asigurati in cazul in care nu figureaza cu o asigurare obligatorie. “In caz de dezastru, nu va veni nimeni sa-i ajute, nu le va da primarul bani pentru reparatii, asa ca este indicat sa se incheie aceasta asigurare”, a concluzionat Bulugea.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini
Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini

Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.

7 Decembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus