top banner

Guvernul a aprobat tarifele maximale pentru RCA

02 Noiembrie 2016 | Autor: Conso

Tarifele maximale pentru asigurarea de raspundere civila auto RCA vor intra in vigoare peste 10 zile. Guvernul a adoptat Hotararea care stabileste aceste tarife, calculate de ASF, pe care companiile de asigurari vor fi obligate sa le respecte in urmatoarele sase luni. 
Potrivit proiectului de hotarare, publicat de Ministerul Finantelor Publice, companiile de asigurari care vor depasi nivelul maxim al tarifelor de prima RCA, stabilite de ASF si aprobate de Guvern, vor fi sanctionate cu amenzi de pana la 50.000 de lei.
Guvernul a mandatat, la jumatatea lunii septembrie, Autoritatea de Supraveghere Financiara sa stabileasca tarife maximale pentru polita RCA, in urma numeroaselor proteste ale transportatorilor pe aceasta tema.
“Avand in vedere imprejurarile exceptionale, precum disfunctionalitatea evidenta a pietei asigurarilor obligatorii auto din Romania, consecinta a iesirii recente din piata asigurarilor a unor operatori care vindeau ieftin, dar cu pierderi masive, precum si a situatiilor de dificultate financiara majora ale unor societati din piata, fapt ce a generat o evolutie ascendenta a primelor medii din piata. La aceasta se adauga volatilitatea ridicata si dispersia extrema a tarifelor de prima RCA pe categorii de risc similare”, arata in Hotararea de Guvern.
Preturile nu pot creste, daca sunt sub tarifele maximale
Pe de alta parte, actul normativ stabileste ca societatile care, in acest moment, practica tarife sub nivelul maxim stabilit de ASF, atunci vanzarea se va realiza la aceleasi preturi. Adica preturile nu pot creste, daca sunt sub nivelul maxim stabilit de ASF.
Daca, dimpotriva, acestea sunt mai mari, atunci vor fi plafonate pana la nivelul maxim cel mult.
Potrivit documentului, cele mai scumpe polite, la categoria persoane fizice, sunt cele pentru tinerii de pana in 25 de ani care detin o masina cu o capacitate cilindrica mai mare de 2.500 cmc. Insa pentru tineri au fost stabilite cele mai mari tarife maximale indiferent de capacitatea cilindrica a masinii. 
Spre exemplu, un tanar cu varsta mentionata, pentru o masina cu capacitatea cilindrica de 1.200 cmc sau sub, prima maximala este de 997 de lei pe an, cea mai scumpa la aceasta categorie, in timp ce o persoana de peste 60 de ani plateste cel mai mic tarif, la  fiecare categorie, iar pentru o masina de 1.200 cmc, tariful maxim este de 547 de lei pe an.
De altfel, varstnicii au cele mai mici tarife pentru polita de asigurare obligatorie auto, cel mai redus nivel fiind de 541 lei, pntru persoanele care au depasit 60 de ani si au masini de 1.201-1.400 cmc.
In HG au fost incluse si masinile electrice
In plus, Hotararea de Guvern contine si o anexa nou introdusa care stabileste preturile maximale ale politelor RCA si in cazul autovehiculelor electrice. Aceste masini sunt incadrate la categoria automobilelor cu motoare mai mici de 1.200 centimetrii cubi.
Initial, pentru aceste autovehicole, ASF nu a stabilit preturile maximale de RCA, iar acestea nu puteau fi incadrate in niciuna dintre categoriile de autovehicule pentru care au fost calculate tarifele.
Astfel, firmele de asigurare vor putea emite polite si pentru aceste masini pentru urmatoarele sase luni.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul