Guvernul a aprobat tarifele maximale pentru RCA

Tarifele maximale pentru asigurarea de raspundere civila auto RCA vor intra in vigoare peste 10 zile. Guvernul a adoptat Hotararea care stabileste aceste tarife, calculate de ASF, pe care companiile de asigurari vor fi obligate sa le respecte in urmatoarele sase luni. 

Potrivit proiectului de hotarare, publicat de Ministerul Finantelor Publice, companiile de asigurari care vor depasi nivelul maxim al tarifelor de prima RCA, stabilite de ASF si aprobate de Guvern, vor fi sanctionate cu amenzi de pana la 50.000 de lei.

Guvernul a mandatat, la jumatatea lunii septembrie, Autoritatea de Supraveghere Financiara sa stabileasca tarife maximale pentru polita RCA, in urma numeroaselor proteste ale transportatorilor pe aceasta tema.

“Avand in vedere imprejurarile exceptionale, precum disfunctionalitatea evidenta a pietei asigurarilor obligatorii auto din Romania, consecinta a iesirii recente din piata asigurarilor a unor operatori care vindeau ieftin, dar cu pierderi masive, precum si a situatiilor de dificultate financiara majora ale unor societati din piata, fapt ce a generat o evolutie ascendenta a primelor medii din piata. La aceasta se adauga volatilitatea ridicata si dispersia extrema a tarifelor de prima RCA pe categorii de risc similare”, arata in Hotararea de Guvern.

Preturile nu pot creste, daca sunt sub tarifele maximale

Pe de alta parte, actul normativ stabileste ca societatile care, in acest moment, practica tarife sub nivelul maxim stabilit de ASF, atunci vanzarea se va realiza la aceleasi preturi. Adica preturile nu pot creste, daca sunt sub nivelul maxim stabilit de ASF.

Daca, dimpotriva, acestea sunt mai mari, atunci vor fi plafonate pana la nivelul maxim cel mult.


Potrivit documentului, cele mai scumpe polite, la categoria persoane fizice, sunt cele pentru tinerii de pana in 25 de ani care detin o masina cu o capacitate cilindrica mai mare de 2.500 cmc. Insa pentru tineri au fost stabilite cele mai mari tarife maximale indiferent de capacitatea cilindrica a masinii. 

Spre exemplu, un tanar cu varsta mentionata, pentru o masina cu capacitatea cilindrica de 1.200 cmc sau sub, prima maximala este de 997 de lei pe an, cea mai scumpa la aceasta categorie, in timp ce o persoana de peste 60 de ani plateste cel mai mic tarif, la  fiecare categorie, iar pentru o masina de 1.200 cmc, tariful maxim este de 547 de lei pe an.

De altfel, varstnicii au cele mai mici tarife pentru polita de asigurare obligatorie auto, cel mai redus nivel fiind de 541 lei, pntru persoanele care au depasit 60 de ani si au masini de 1.201-1.400 cmc.

In HG au fost incluse si masinile electrice

In plus, Hotararea de Guvern contine si o anexa nou introdusa care stabileste preturile maximale ale politelor RCA si in cazul autovehiculelor electrice. Aceste masini sunt incadrate la categoria automobilelor cu motoare mai mici de 1.200 centimetrii cubi.

Initial, pentru aceste autovehicole, ASF nu a stabilit preturile maximale de RCA, iar acestea nu puteau fi incadrate in niciuna dintre categoriile de autovehicule pentru care au fost calculate tarifele.

Astfel, firmele de asigurare vor putea emite polite si pentru aceste masini pentru urmatoarele sase luni.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurare RCA Omniasig: Aspecte esentiale pentru asigurati
Asigurare RCA Omniasig: Aspecte esentiale pentru asigurati

Omniasig prezinta in documentul de informare privind asigurarile RCA, elementele cheie de care trebuie sa tineti cont atunci cand cumparati o polita.

13 Noiembrie 2020 | Asigurari

Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii
Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii

Asirom este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso analizeaza principalele avantaje si dezavantaje ale asigurarii oferite de Asirom.

16 Octombrie 2020 | Asigurari

Allianz Tiriac: Ce beneficii ofera asigurarea RCA
Allianz Tiriac: Ce beneficii ofera asigurarea RCA

Asigurarea RCA oferita de Allianz Tiriac este valabila in Romania si statele din sistemul Carte Verde. Conso iti prezinta riscurile si gradul de acoperire al asigurarii.

9 Octombrie 2020 | Asigurari

Asigurari RCA: Cati romani sunt nemultumiti si ce societati sunt reclamate la ASF
Asigurari RCA: Cati romani sunt nemultumiti si ce societati sunt reclamate la ASF

In prima jumatate a anului s-au inregistrat peste 17.200 de petitii si informari de neconformitate pe segmentul asigurarilor RCA si Carte Verde, in vreme ce in tot anul 2019 numarul acestora fusese de 23.300.

30 Septembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Inapoi sus