top banner

Expira plafonul pentru tarifele RCA - ce urmeaza?

28 Aprilie 2017 | Autor: Conso

Perioada de plafonare a tarifelor RCA urmeaza sa expire in curand si inca nu se stie ce se va intampla dupa aceasta perioada. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a propus o serie de masuri pentru stabilizarea pietei si modul in care vor fi calculate tarifele de referinta pe aceasta piata. Acestea sunt, insa, in stadiu de proiect.
Potrivit documentului, asiguratorii autorizati sa practice RCA trebuie sa transmita ASF datele solicitate de aceasta.
Autoritatea va calcula tarifele de referinta RCA pe categorii de vehicule, dupa cum urmeaza: autoturisme, autoturisme de teren si autovehicule mixte cu masa maxima autorizata mai mica de 3,5 tone si maxim 9 locuri; autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de 9 locuri; motociclete, mopede, motocicluri si ATV-uri cu sau fara atas; tractoare rutiere; autovehicule destinate transportului de marfuri; remorci si semiremorci; alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje, vehicule electrice etc.
Care sunt riscurile luate in calcul?
Structura tarifului va fi construita prin segmentarea pe riscuri similare, luandu-se in considerare urmatoarele criterii de risc: tipul asiguratului, respectiv persoana fizica sau persoana juridica; caracteristicile tehnice ale vehiculului, respectiv capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri; alti factori considerati relevanti astfel incat sa se respecte principiile de omogenitate, credibilitate si semnificatie statistica.
In proiect se mentioneaza faptul ca ASF calculeaza tarifele de referinta pentru fiecare categorie de vehicule si luand in considerare criteriile de risc amintite, pe perioade de un an, pentru limitele de despagubire prevazute de legislatia in vigoare, astfel incat sa se asigure indeplinirea obligatiilor care decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA.
Pentru determinarea unui tarif de prima pentru asigurarea unui eveniment incert, se efectueaza estimari ale probabilitatilor asociate cu aparitia si/sau severitatea unui eveniment, estimari care se bazeaza pe istoricul evenimentelor intamplate si pe proiectiile tendintelor.
Astfel, se determina separat: frecventa istorica a daunelor; dauna medie istorica; impactul tendintelor in dauna medie istorica si frecventa istorica a daunelor; impactul daunelor intamplate si neavizate; incarcarea de siguranta care sa asigure acoperirea cheltuielilor cu daunele cu o probabilitate relevanta statistic.
Ce date se iau in calcul la tariful de referinta?
“In scopul determinarii tarifelor de referinta RCA, se utilizeaza datele agregate la nivelul pietei RCA pe o perioada de referinta
de 5 ani”, se mentioneaza in nota de fundamantare a proiectului.
Totodata, pentru determinarea tarifului de referinta, cheltuielile de administrare si de achizitie, inclusiv taxe RCA si alte cheltuieli vor fi exprimate ca procent egal cu 25% din prima bruta.
Concret, pentru determinarea tarifelor de referinta RCA, ASF parcurge urmatoarele etape: colectarea datelor de la asiguratori si verificarea acestora; analiza primara individuala pentru fiecare asigurator; agregarea datelor furnizate de catre asiguratori; analiza primara la nivel de piata; construirea modelului de risc; estimarea primei de risc; calculul tarifelor de referinta; analiza de impact.
Proiectul Normei este supus consultarii publice pentru o perioada de 10 zile, incepand cu data de 26 aprilie 2017.
Perioada de plafonare a tarifelor expira in data de 17 mai 2017.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Asiguratii City Insurance trebuie sa incheie urgent alte polite RCA

Asiguratii City Insurance trebuie sa incheie urgent alte polite RCA

Potrivit ASF, politele RCA emise de City Insurance inceteaza de drept pe 11 mai 2022, chiar daca scadenta lor depaseste data mentionata, iar detinatorii acestora trebuie sa incheie noi asigurari pana atunci, altfel risca amenzi sau, si mai grav, sa plateasca daunele produse din propriul buzunar.

03 Mai 2022 | Asigurari
Modificare in legislatia RCA: apare constatarea amiabila in format electronic

Modificare in legislatia RCA: apare constatarea amiabila in format electronic

Un proiect de norma propus de ASF introduce constatarea amiabila in format electronic incepand din 15 octombrie 2022 pentru a oferi soferilor implicati in accidente usoare o modalitate mai rapida de rezolvare a formalitatilor.

29 Mar 2022 | Asigurari
Ce modificari aduce noua directiva UE privind asigurarile RCA

Ce modificari aduce noua directiva UE privind asigurarile RCA

Sunt vizate de textul noii directive in principal despagubirile in urma insolventelor unor societati de asigurare, sumele minime asigurate, controalele privind incheierea RCA si utilizarea certificatelor cu istoricul daunelor in statele membre.

14 Dec 2021 | Asigurari
Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

Cu prime subscrise de aproape 500 milioane euro anul trecut si nu mai putin de 45% din piata RCA (20% din cea a asigurarilor generale), prabusirea City Insurance zguduie sistemul financiar local.

20 Sep 2021 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul