Expira plafonul pentru tarifele RCA - ce urmeaza?

Perioada de plafonare a tarifelor RCA urmeaza sa expire in curand si inca nu se stie ce se va intampla dupa aceasta perioada. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a propus o serie de masuri pentru stabilizarea pietei si modul in care vor fi calculate tarifele de referinta pe aceasta piata. Acestea sunt, insa, in stadiu de proiect.

Potrivit documentului, asiguratorii autorizati sa practice RCA trebuie sa transmita ASF datele solicitate de aceasta.


Autoritatea va calcula tarifele de referinta RCA pe categorii de vehicule, dupa cum urmeaza: autoturisme, autoturisme de teren si autovehicule mixte cu masa maxima autorizata mai mica de 3,5 tone si maxim 9 locuri; autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de 9 locuri; motociclete, mopede, motocicluri si ATV-uri cu sau fara atas; tractoare rutiere; autovehicule destinate transportului de marfuri; remorci si semiremorci; alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje, vehicule electrice etc.

Care sunt riscurile luate in calcul?

Structura tarifului va fi construita prin segmentarea pe riscuri similare, luandu-se in considerare urmatoarele criterii de risc: tipul asiguratului, respectiv persoana fizica sau persoana juridica; caracteristicile tehnice ale vehiculului, respectiv capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri; alti factori considerati relevanti astfel incat sa se respecte principiile de omogenitate, credibilitate si semnificatie statistica.

In proiect se mentioneaza faptul ca ASF calculeaza tarifele de referinta pentru fiecare categorie de vehicule si luand in considerare criteriile de risc amintite, pe perioade de un an, pentru limitele de despagubire prevazute de legislatia in vigoare, astfel incat sa se asigure indeplinirea obligatiilor care decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA.

Pentru determinarea unui tarif de prima pentru asigurarea unui eveniment incert, se efectueaza estimari ale probabilitatilor asociate cu aparitia si/sau severitatea unui eveniment, estimari care se bazeaza pe istoricul evenimentelor intamplate si pe proiectiile tendintelor.

Astfel, se determina separat: frecventa istorica a daunelor; dauna medie istorica; impactul tendintelor in dauna medie istorica si frecventa istorica a daunelor; impactul daunelor intamplate si neavizate; incarcarea de siguranta care sa asigure acoperirea cheltuielilor cu daunele cu o probabilitate relevanta statistic.

Ce date se iau in calcul la tariful de referinta?

“In scopul determinarii tarifelor de referinta RCA, se utilizeaza datele agregate la nivelul pietei RCA pe o perioada de referinta
de 5 ani”, se mentioneaza in nota de fundamantare a proiectului.

Totodata, pentru determinarea tarifului de referinta, cheltuielile de administrare si de achizitie, inclusiv taxe RCA si alte cheltuieli vor fi exprimate ca procent egal cu 25% din prima bruta.

Concret, pentru determinarea tarifelor de referinta RCA, ASF parcurge urmatoarele etape: colectarea datelor de la asiguratori si verificarea acestora; analiza primara individuala pentru fiecare asigurator; agregarea datelor furnizate de catre asiguratori; analiza primara la nivel de piata; construirea modelului de risc; estimarea primei de risc; calculul tarifelor de referinta; analiza de impact.
Proiectul Normei este supus consultarii publice pentru o perioada de 10 zile, incepand cu data de 26 aprilie 2017.

Perioada de plafonare a tarifelor expira in data de 17 mai 2017.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor
Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

Cu prime subscrise de aproape 500 milioane euro anul trecut si nu mai putin de 45% din piata RCA (20% din cea a asigurarilor generale), prabusirea City Insurance zguduie sistemul financiar local.

20 Septembrie 2021 | Asigurari

Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare
Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare

Problemele cu care se confrunta liderul pietei asigurarilor RCA, City Insurance, companie care si-a crescut agresiv cota de piata in principal pe baza unor preturi mici ale politei de asigurare, vor putea conduce la repozitionari din partea principalilor jucatori.

12 August 2021 | Asigurari

Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat
Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat

Daca asigurarile de calatorie acopera riscurile pe care le poti intampina la destinatie, o asigurare storno te protejeaza in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu mai poti pleca de acasa.

29 Iulie 2021 | Asigurari

Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus