top banner

Euroins devine istorie, ce pasi trebuie sa urmeze asiguratii si pagubitii

22 Martie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Euroins devine istorie, ce pasi trebuie sa urmeze asiguratii si pagubitii

Foto Unsplash.com

Un nou posibil faliment pe piata asigurarilor redeschide discutia despre modul in care ar trebui sa procedeze cei 2,8 milioane romani cu polite valabile la Euroins, iar UNSAR si BAAR au intocmit impreuna un ghid informativ pentru acestia. 
Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare-Reasigurare (UNSAR) si Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) au schitat impreuna pasii pe care asiguratii Euroins (marea lor majoritate posesori de polite RCA, dar si cei care au cumparat asigurari de locuinte-peste 100.000) ar trebui sa ii parcurga. 
Politele Euroins raman valabile
Mai intai, posesorii de polite ar trebui sa stie ca acestea raman valabile, producandu-si efectele. Mai departe, asiguratii au 2 optiuni. 
Astfel, pot denunta polita Euroins pentru a incheia alta cu un alt asigurator. Cei care denunta polita si nu au avut daune pana la denuntare, au dreptul sa isi recupereze diferenta de prima pentru perioada ramasa de la FGA -Fondul de Garantare a Asiguratilor.
Politele care nu sunt denuntate raman valabile pana la data la care lichidatorul judiciar numit de instanta denunta politele de asigurare, cu informarea prealabila a asiguratului, sau pana la data la data de valabilitate a asigurarii prevazuta in polita, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii de faliment de catre Tribunalul Bucuresti (150 de zile pentru asigurarile de garantii).
Prin urmare, soferii aflati in aceasta situatie pot circula pe drumurile publice, iar in cazul unor controale in trafic, nu vor fi sanctionati - polita lor RCA fiind valabila. 
In cazul in care un astfel de sofer este vinovat de producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale si/sau vatamari corporale, tertul pagubit va fi despagubit in baza acestei polite in limitele stabilite de Legea 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv 500.000 lei si prin inscriere la masa credala in cadrul procedurii de faliment a Euroins pentru sumele suplimentare.
Ce se intampla cu pagubitii daca vinovatii au polite Euroins
Cei care nu au avizat inca o dauna existenta la Euroins Romania trebuie sa stie ca o pot face adresandu-se FGA intre data publicarii in Monitorul Oficial a deciziei ASF de retragere a autorizatiei de functionare Euroins Romania si data incetarii contractelor de asigurare, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii falimentului. 
Similar in cazul in care au avizat deja dauna la Euroins Romania, dar societatea nu a procedat la deschiderea dosarului de dauna. 
Pentru incasarea despagubirilor se pot depune la FGA cereri de plata motivata insotite de documente justificative, incepand cu data publicarii deciziei ASF de retragere a autorizatiei pentru Euroins in Monitorul Oficial si pana la maximum 90 de zile de la ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii de faliment sau de la data nasterii dreptului de creanta, atunci cand acesta s-a nascut ulterior. 
FGA are dreptul de a incepe plata sumelor cuvenite asiguratilor Euroins dupa 60 de zile de la data deciziei ASF de retragere a autorizatiei de functionare a Euroins, dupa parcurgerea de catre creditorii de asigurari a procedurii administrative de plata prevazute de lege. 
Indiferent daca s-au adresat sau nu FGA in vederea incasarii despagubirii, posesorii de polite Euroins au dreptul sa formuleze si o cerere de admitere a creantei (despagubirii pretinse) in cadrul procedurii de faliment, urmand instructiunile lichidatorului judiciar care va fi desemnat de Tribunalul Bucuresti.  
Iar sumele deja incasate de la FGA, acestea vor fi deduse in cadrul procedurii de faliment din sumele pe care acestia ar mai fi eventual indreptatit sa le primeasca.
ASF vrea sa limiteze temporar preturile 
Potrivit declaratiilor oficiale, ASF are gata proiectul de limitare a tarifelor RCA pe care il va inainta Ministerului Finantelor.
„In urma analizelor de impact efectuate de ASF, avand in vedere discutiile cu principalii asiguratori din piata, pentru stabilizarea pietei, si pentru a veni in intampinarea consumatorilor, propunerea noastra este de practicare pentru o perioada de 6 luni, a tarifelor de prima RCA din martie 2022. In acest sens autoritatea a aprobat in sedinta Consiliului ASF Proiectul de act normativ pe care il va transmite Ministerului Finantelor ca autoritate competenta in materia reglementarii.
De precizat ca, prin exceptie, in cazul in care tariful pe prima oferit este mai mic in 2023, atunci se va alege cel mai mic tarif. Pe langa aceasta masura, si pentru a ajuta in final consumatorii, ASF va discuta si propune renuntarea la taxa perceputa societatilor de asigurare pe primele brute incasate din RCA", subliniaza Valentin Ionescu, director ASF.
De pilda, in martie 2022 tariful de referinta pentru o asigurare incheiata de un sofer sub 30 de ani pentru un autoturism din categoria 1.800-2.000 cmc fusese de 1.853 lei, iar din martie 2023 urma sa creasca la 2.505 lei. 
Ramane intrebarea ce se va intampla dupa cele 6 luni de plafonare, practica inregistrata dupa falimentele Astra Asigurari, Carpatica Asig, City Insurance aratand ca alimentarea FGA pentru a face fata cererilor de despagubire necesita contributii mai mari de la companiile de asigurare, iar cele din urma acestea se intorc asupra viitorilor posesori de polite, cu tarife mai mari.
O revedere a legislatiei in materie de RCA, in urmatoarele luni, cat timp va opera plafonarea, pentru a corecta disfunctionalitatile majore si pentru a nu mai permite astfel de derapaje, pare extrem de necesara in acest moment.
Puteti alege cea mai avantajoasa asigurare RCA direct de pe siteul Conso, folosind comparatorul dedicat. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Noutati pe piata RCA: tarifele se plafoneaza, posibila schimbare a legislatiei

Noutati pe piata RCA: tarifele se plafoneaza, posibila schimbare a legislatiei

Dupa o serie de amanari si tatonari, Guvernul a decis sa plafoneze tarifele RCA pentru 6 luni, la nivelul lunii februarie 2023. Autoritatile promit totodata modificari legislative, iar reprezentantii Euroins anunta la randul lor actiuni in justitie pentru a redobandi controlul afacerii.

13 Apr 2023 | Asigurari
Scumpirea RCA continua si in acest an

Scumpirea RCA continua si in acest an

Nota de plata in urma falimentului City Insurance continua sa creasca, iar posesorii de autovehicule vor simti si in 2023 efectele sale. ASF a anuntat in februarie o crestere medie de 16,2% a tarifelor de referinta pentru RCA.

15 Mar 2023 | Asigurari
Asigurarile private de sanatate s-au scumpit de 4 ori in 4 ani

Asigurarile private de sanatate s-au scumpit de 4 ori in 4 ani

Dupa pandemie pretul asigurarilor private de sanatate a urcat spectaculos in paralel cu scaderea severa a numarului de polite active.

01 Mar 2023 | Asigurari
Numarul politelor PAD bate pasul pe loc

Numarul politelor PAD bate pasul pe loc

In ultimii 3 ani numarul politelor obligatorii de asigurare impotriva dezastrelor naturale a crescut cu putin peste 100.000 unitati, in ciuda eforturilor de promovare si a sanctiunilor care pot fi aplicate, teoretic, celor care nu se conformeaza.

07 Feb 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul