Creste concurenta pe piata RCA

La doar o saptamana de la anuntul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) privind intrarea unui nou jucator pe piata asigurarilor obligatorii auto (RCA), instititutia revine cu un anunt similar. Societatea Euro Insurance DAC, cu denumirea comerciala LeasePlan Insurance, a intrat, de asemenea, pe aceasta piata.


ASF a oferit, in acest scop, un raspuns afirmativ notificarii primite din partea Bancii Centrale din Irlanda cu privire la solicitarea depusa de firma irlandeza de a accesa piata romaneasca de RCA.

Astfel, Euro Insurance DAC poate oferi servicii pentru clasa X (RCA), incepand cu data de 3 martie 2017, "cu conditia respectarii prevederilor legislatiei specifice referitoare la asigurarile de raspundere civila auto obligatorii", mentioneaza ASF intr-un comunicat de presa.

Cine este noua societate din piata RCA?

Compania Euro Insurance DAC (LeasePlan Insurance) a fost infiintata in anul 1994 ca subsidiara a grupului irlandez LeasePlan Corporation.


Societatea este activa in 23 de tari si ofera asigurari de raspundere civila auto obligatorii (RCA) pentru flota LeasePlan, companie de leasing operational membra a grupului irlandez, dar si pentru alte flote mari. LeasePlan Insurance se supune reglementarilor Bancii Centrale a Irlandei.

Saptamana trecuta, ASF a anuntat ca si compania DallBogg din Bulgaria poate vinde RCA in Romania incepand din data de 22 februarie. Aceasta a fost infiintata in anul 2008 ca societate specializata pe domeniul asigurarilor de sanatate, iar din 2013 firma activeaza si pe piata asigurarilor generale.

Vanzarile de RCA, crestere anuala de 30%

Piata locala a asigurarilor a urcat cu 12% in intervalul ianuarie-septembrie al anului trecut (cele mai recente date oficiale), pana la 7,4 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), piata fiind în continuare sustinuta in principal de vanzarile de RCA.

Subscrierile din politele RCA au inregistrat cel mai ridicat ritm de crestere, de peste 30% si au depasit pragul de 3 miliarde de lei.

Preturile pe piata RCA din Romania sunt, in prezent, plafonate la nivelurile stabilite de autoritati in toamna anului trecut. Plafonarea expira, insa, la jumatatea lunii mai si nu este clar inca ce se va intampla dupa aceasta perioada, mai ales ca decizia autoritatilor a fost luata tocmai din cauza cresterii excesive a preturilor pe aceasta piata.

In acest context, cresterea concurentei nu poate fi decat o veste buna pentru clienti, pentru ca ar putea pune presiune pe reducerea tarifelor.

Presedintele ASF, Misu Negritoiu, anunta, recent, ca anul acesta mai sunt asteptate pe piata RCA, in afara de cele doua mentionate care opereaza pe piata romaneasca prin pasaport european, alte doua societati. Este vorba de Grawe Romania, care este deja autorizata pentru a vinde RCA, si Ergo, care probabil va primi autorizarea in martie – aprilie.

In aceste conditii, numarul jucatorilor RCA va creste de la 8 la 12.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurarea Carte Verde se tipareste pe hartie alba
Asigurarea Carte Verde se tipareste pe hartie alba

Politele de asigurare Carte Verde se tiparesc pe suport de hartie alba, incepand cu data de 1 iulie 2020, indiferent daca asigurarea se elibereaza impreuna cu polita RCA sau separat.

1 Iulie 2020 | Asigurari

Conso te ajuta sa cumperi online cel mai bun RCA
Conso te ajuta sa cumperi online cel mai bun RCA

Conso a introdus un nou serviciu, prin care ajuta consumatorii sa cumpere online cea mai buna asigurare RCA. Noua platforma compara ofertele in timp real si asista utilizatorii in procesul de luare a deciziei.

24 Iunie 2020 | Asigurari

Groupama introduce inspectia de risc la RCA
Groupama introduce inspectia de risc la RCA

Groupama a introdus inspectia de risc pentru soferii care au avut o intrerupere a politei RCA si vor sa o reinoiasca la acelasi asigurator. Ramane de vazut in ce masura aceasta decizie va genera un trend in piata.

12 Iunie 2020 | Asigurari

Romania, lider in topul daunelor auto in regiune
Romania, lider in topul daunelor auto in regiune

Rata daunalitatii s-a inrautatit in tara noastra in 2019, in linie cu regiunea, dar cu o dinamica superioara. Daunele platite in 2019 reprezentau peste 80% din primele brute subscrise pe segmentul RCA, in timp ce media in regiune se plaseaza aproape de 60%.

4 Iunie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus