Creste concurenta pe piata RCA

La doar o saptamana de la anuntul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) privind intrarea unui nou jucator pe piata asigurarilor obligatorii auto (RCA), instititutia revine cu un anunt similar. Societatea Euro Insurance DAC, cu denumirea comerciala LeasePlan Insurance, a intrat, de asemenea, pe aceasta piata.

ASF a oferit, in acest scop, un raspuns afirmativ notificarii primite din partea Bancii Centrale din Irlanda cu privire la solicitarea depusa de firma irlandeza de a accesa piata romaneasca de RCA.

Astfel, Euro Insurance DAC poate oferi servicii pentru clasa X (RCA), incepand cu data de 3 martie 2017, "cu conditia respectarii prevederilor legislatiei specifice referitoare la asigurarile de raspundere civila auto obligatorii", mentioneaza ASF intr-un comunicat de presa.

Cine este noua societate din piata RCA?

Compania Euro Insurance DAC (LeasePlan Insurance) a fost infiintata in anul 1994 ca subsidiara a grupului irlandez LeasePlan Corporation.


Societatea este activa in 23 de tari si ofera asigurari de raspundere civila auto obligatorii (RCA) pentru flota LeasePlan, companie de leasing operational membra a grupului irlandez, dar si pentru alte flote mari. LeasePlan Insurance se supune reglementarilor Bancii Centrale a Irlandei.

Saptamana trecuta, ASF a anuntat ca si compania DallBogg din Bulgaria poate vinde RCA in Romania incepand din data de 22 februarie. Aceasta a fost infiintata in anul 2008 ca societate specializata pe domeniul asigurarilor de sanatate, iar din 2013 firma activeaza si pe piata asigurarilor generale.

Vanzarile de RCA, crestere anuala de 30%

Piata locala a asigurarilor a urcat cu 12% in intervalul ianuarie-septembrie al anului trecut (cele mai recente date oficiale), pana la 7,4 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), piata fiind în continuare sustinuta in principal de vanzarile de RCA.

Subscrierile din politele RCA au inregistrat cel mai ridicat ritm de crestere, de peste 30% si au depasit pragul de 3 miliarde de lei.

Preturile pe piata RCA din Romania sunt, in prezent, plafonate la nivelurile stabilite de autoritati in toamna anului trecut. Plafonarea expira, insa, la jumatatea lunii mai si nu este clar inca ce se va intampla dupa aceasta perioada, mai ales ca decizia autoritatilor a fost luata tocmai din cauza cresterii excesive a preturilor pe aceasta piata.

In acest context, cresterea concurentei nu poate fi decat o veste buna pentru clienti, pentru ca ar putea pune presiune pe reducerea tarifelor.

Presedintele ASF, Misu Negritoiu, anunta, recent, ca anul acesta mai sunt asteptate pe piata RCA, in afara de cele doua mentionate care opereaza pe piata romaneasca prin pasaport european, alte doua societati. Este vorba de Grawe Romania, care este deja autorizata pentru a vinde RCA, si Ergo, care probabil va primi autorizarea in martie – aprilie.

In aceste conditii, numarul jucatorilor RCA va creste de la 8 la 12.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii
Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii

Asirom este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso analizeaza principalele avantaje si dezavantaje ale asigurarii oferite de Asirom.

16 Octombrie 2020 | Asigurari

Allianz Tiriac: Ce beneficii ofera asigurarea RCA
Allianz Tiriac: Ce beneficii ofera asigurarea RCA

Asigurarea RCA oferita de Allianz Tiriac este valabila in Romania si statele din sistemul Carte Verde. Conso iti prezinta riscurile si gradul de acoperire al asigurarii.

9 Octombrie 2020 | Asigurari

Asigurari RCA: Cati romani sunt nemultumiti si ce societati sunt reclamate la ASF
Asigurari RCA: Cati romani sunt nemultumiti si ce societati sunt reclamate la ASF

In prima jumatate a anului s-au inregistrat peste 17.200 de petitii si informari de neconformitate pe segmentul asigurarilor RCA si Carte Verde, in vreme ce in tot anul 2019 numarul acestora fusese de 23.300.

30 Septembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea RCA in format electronic este acceptata la controalele Politiei
Asigurarea RCA in format electronic este acceptata la controalele Politiei

Soferii pot face dovada incheierii asigurarii RCA si prin prezentarea unui document electronic cu polita emisa, in cazul unui control al Politiei.

9 Septembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus