Creste concurenta pe piata RCA


La doar o saptamana de la anuntul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) privind intrarea unui nou jucator pe piata asigurarilor obligatorii auto (RCA), instititutia revine cu un anunt similar. Societatea Euro Insurance DAC, cu denumirea comerciala LeasePlan Insurance, a intrat, de asemenea, pe aceasta piata.


ASF a oferit, in acest scop, un raspuns afirmativ notificarii primite din partea Bancii Centrale din Irlanda cu privire la solicitarea depusa de firma irlandeza de a accesa piata romaneasca de RCA.

Astfel, Euro Insurance DAC poate oferi servicii pentru clasa X (RCA), incepand cu data de 3 martie 2017, "cu conditia respectarii prevederilor legislatiei specifice referitoare la asigurarile de raspundere civila auto obligatorii", mentioneaza ASF intr-un comunicat de presa.

Cine este noua societate din piata RCA?

Compania Euro Insurance DAC (LeasePlan Insurance) a fost infiintata in anul 1994 ca subsidiara a grupului irlandez LeasePlan Corporation.


Societatea este activa in 23 de tari si ofera asigurari de raspundere civila auto obligatorii (RCA) pentru flota LeasePlan, companie de leasing operational membra a grupului irlandez, dar si pentru alte flote mari. LeasePlan Insurance se supune reglementarilor Bancii Centrale a Irlandei.

Saptamana trecuta, ASF a anuntat ca si compania DallBogg din Bulgaria poate vinde RCA in Romania incepand din data de 22 februarie. Aceasta a fost infiintata in anul 2008 ca societate specializata pe domeniul asigurarilor de sanatate, iar din 2013 firma activeaza si pe piata asigurarilor generale.

Vanzarile de RCA, crestere anuala de 30%

Piata locala a asigurarilor a urcat cu 12% in intervalul ianuarie-septembrie al anului trecut (cele mai recente date oficiale), pana la 7,4 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), piata fiind în continuare sustinuta in principal de vanzarile de RCA.

Subscrierile din politele RCA au inregistrat cel mai ridicat ritm de crestere, de peste 30% si au depasit pragul de 3 miliarde de lei.

Preturile pe piata RCA din Romania sunt, in prezent, plafonate la nivelurile stabilite de autoritati in toamna anului trecut. Plafonarea expira, insa, la jumatatea lunii mai si nu este clar inca ce se va intampla dupa aceasta perioada, mai ales ca decizia autoritatilor a fost luata tocmai din cauza cresterii excesive a preturilor pe aceasta piata.

In acest context, cresterea concurentei nu poate fi decat o veste buna pentru clienti, pentru ca ar putea pune presiune pe reducerea tarifelor.

Presedintele ASF, Misu Negritoiu, anunta, recent, ca anul acesta mai sunt asteptate pe piata RCA, in afara de cele doua mentionate care opereaza pe piata romaneasca prin pasaport european, alte doua societati. Este vorba de Grawe Romania, care este deja autorizata pentru a vinde RCA, si Ergo, care probabil va primi autorizarea in martie – aprilie.

In aceste conditii, numarul jucatorilor RCA va creste de la 8 la 12.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Generali permite notificarea online a daunelor auto
Generali permite notificarea online a daunelor auto

Generali Asigurari a introdus un formular pe propriul website, prin care asiguratii sau persoanele pagubite pot notifica producerea unei daune.

23 Octombrie 2019 | Asigurari

Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni
Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni

Un nou tip de asigurare Casco este disponibil pentru consumatori, prin care costul cu fransiza poate fi impartit cu prietenii. In acest fel, prima de asigurare scade.

16 Iulie 2019 | Asigurari

Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO
Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO

Proprietarii de masini care vor sa detina o singura polita de asigurare, cu protectie totala, au la dispozitie un astfel de produs. Este vorba de o asigurare care cuprinde polita RCA, la care se pot adauga optiuni specifice asigurarii CASCO, de la cele de baza, la varianta full.

26 Februarie 2019 | Asigurari

Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?
Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) reprezinta o cheltuiala obligatorie pentru posesorii de autoturism. Aceasta, insa, poate fi mai mare sau mai mica, pentru acelasi tip de masina, in functie de comportamentul soferului la volan. Diferenta se stabileste dupa aplicarea sistemului bonus-malus. Cum obtii reducerea maxima?

5 Decembrie 2018 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus