Cresc limitele de despagubire pentru accidente auto

Limitele de despagubire pentru pagubele materiale, dar si pentru vatamari corporale si decese, produse in unul si acelasi accident auto cresc incepand cu data de 1 ianuarie 2017. Noile valori sunt cuprinse in norma privind asigurarea de raspundere civila auto (RCA), publicata recent in Monitorul Oficial.

Actul normativ transpune in legislatia autohtona decizia europeana adoptata ca urmare a aplicarii Directivei 103/2009 privind actualizarea la fiecare 5 ani a valorii acestor limite in functie de indicatorii de inflatie.

In Romania, vor fi valabile limitele din UE

Astfel, sumele aferente nivelului maxim al despagubirilor au fost stabilite prin actualizarea vechilor valori cu variatia ratei inflatiei pe ultimii cinci ani, la nivelul UE.

In consecinta, norma RCA prevede ca pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, despagubirile sunt stabilite, incepand cu 1 ianuarie 2017, la un nivel de 1.220.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.


Totodata, pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste, pentru accidente produse incepand cu 1 ianuarie 2017, la un nivel de 6.070.000 euro, de asemenea echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de BNR.

”In cazul in care in acelasi eveniment au fost prejudiciate mai multe persoane si valoarea totala a prejudiciilor depaseste limitele de despagubire specificate in contractul RCA, despagubirea va fi stabilita în functie de cota-parte din valoarea prejudiciului care revine fiecarei persoane indreptatite la despagubire pentru prejudiciile suferite in acelasi accident”, se mentioneaza in actul normativ mentionat.

In Romania, in prezent, limitele de despagubire sunt stabilite la un milion de euro pentru pagube materiale si cinci milioane de euro pentru pentru vatamari corporale si decese produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate.

Cum se actualizeaza limitele de despagubire?

Noile valori ale limitelor prevazute de lege au fost stabilite la nivel european in urma analizei efectuate de Comisia Europeana in 2015. Metodologia de actualizare prevede o perioada de referinta de 5 ani, calculata cu incepere din 11 iunie 2005 - data intrarii in vigoare a Directorvei a 5-1 privind asigurarile auto. Ultima revizuire a avut loc in 2010.

La nivel european, potrivit metodologiei mentionate, pentru pagube materiale, baza de calcul a limitei de despagubire a fost valoarea de 1.120.000 euro, iar pentru vatamari corporale sau decese, baza de calcul a limitei de despagubire a fost valoarea de 5.600.000 euro, stabilite in iunie 2010.

Noile valori ale limitelor de despagubire au fost comunicate de Comisia Europeana in mai 2016 catre Consiliul si Parlamentul European si trebuie aplicate in statele membre incepand cu data de 1 ianuarie 2017.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini
Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini

Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.

7 Decembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus