Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Cresc limitele de despagubire pentru accidente auto


Limitele de despagubire pentru pagubele materiale, dar si pentru vatamari corporale si decese, produse in unul si acelasi accident auto cresc incepand cu data de 1 ianuarie 2017. Noile valori sunt cuprinse in norma privind asigurarea de raspundere civila auto (RCA), publicata recent in Monitorul Oficial.


Actul normativ transpune in legislatia autohtona decizia europeana adoptata ca urmare a aplicarii Directivei 103/2009 privind actualizarea la fiecare 5 ani a valorii acestor limite in functie de indicatorii de inflatie.

In Romania, vor fi valabile limitele din UE

Astfel, sumele aferente nivelului maxim al despagubirilor au fost stabilite prin actualizarea vechilor valori cu variatia ratei inflatiei pe ultimii cinci ani, la nivelul UE.

In consecinta, norma RCA prevede ca pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, despagubirile sunt stabilite, incepand cu 1 ianuarie 2017, la un nivel de 1.220.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.


Totodata, pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste, pentru accidente produse incepand cu 1 ianuarie 2017, la un nivel de 6.070.000 euro, de asemenea echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de BNR.

”In cazul in care in acelasi eveniment au fost prejudiciate mai multe persoane si valoarea totala a prejudiciilor depaseste limitele de despagubire specificate in contractul RCA, despagubirea va fi stabilita în functie de cota-parte din valoarea prejudiciului care revine fiecarei persoane indreptatite la despagubire pentru prejudiciile suferite in acelasi accident”, se mentioneaza in actul normativ mentionat.

In Romania, in prezent, limitele de despagubire sunt stabilite la un milion de euro pentru pagube materiale si cinci milioane de euro pentru pentru vatamari corporale si decese produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate.

Cum se actualizeaza limitele de despagubire?

Noile valori ale limitelor prevazute de lege au fost stabilite la nivel european in urma analizei efectuate de Comisia Europeana in 2015. Metodologia de actualizare prevede o perioada de referinta de 5 ani, calculata cu incepere din 11 iunie 2005 - data intrarii in vigoare a Directorvei a 5-1 privind asigurarile auto. Ultima revizuire a avut loc in 2010.

La nivel european, potrivit metodologiei mentionate, pentru pagube materiale, baza de calcul a limitei de despagubire a fost valoarea de 1.120.000 euro, iar pentru vatamari corporale sau decese, baza de calcul a limitei de despagubire a fost valoarea de 5.600.000 euro, stabilite in iunie 2010.

Noile valori ale limitelor de despagubire au fost comunicate de Comisia Europeana in mai 2016 catre Consiliul si Parlamentul European si trebuie aplicate in statele membre incepand cu data de 1 ianuarie 2017.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni
Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni

Un nou tip de asigurare Casco este disponibil pentru consumatori, prin care costul cu fransiza poate fi impartit cu prietenii. In acest fel, prima de asigurare scade.

16 Iulie 2019 | Asigurari

Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO
Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO

Proprietarii de masini care vor sa detina o singura polita de asigurare, cu protectie totala, au la dispozitie un astfel de produs. Este vorba de o asigurare care cuprinde polita RCA, la care se pot adauga optiuni specifice asigurarii CASCO, de la cele de baza, la varianta full.

26 Februarie 2019 | Asigurari

Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?
Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) reprezinta o cheltuiala obligatorie pentru posesorii de autoturism. Aceasta, insa, poate fi mai mare sau mai mica, pentru acelasi tip de masina, in functie de comportamentul soferului la volan. Diferenta se stabileste dupa aplicarea sistemului bonus-malus. Cum obtii reducerea maxima?

5 Decembrie 2018 | Asigurari

Drepturi suplimentare pentru consumatorii de asigurari din Romania

Consumatorii de asigurari din Romania vor beneficia de o atentie sporita din partea distribuitorilor de asigurari, fie companii sau intermediari. Legea de transpunere a Directivei privind distributia de asigurari IDD (Insurance Distribution Directive), care contine drepturi suplimentare pentru clienti, a fost adoptata, in sfarsit, de Parlament.

20 Septembrie 2018 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus