top banner

Constatarea amiabila va fi usurata printr-o aplicatie de mobil

13 Octombrie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Constatarea amiabila va fi usurata printr-o aplicatie de mobil

Sursa Unsplash.com

Posesorii de polite RCA implicati in accidente usoare vor putea din 17 octombrie sa trimita in format electronic formularul de constatare amiabila catre asiguratori printr-o aplicatie denumita chiar “Amiabila”.
Utilizarea aplicatiei a devenit posibila in urma adoptarii de catre ASF in luna mai a unei norme care modifica regulile RCA in sensul introducerii formularului electronic. „In cazul completarii formularului de constatare amiabila de accident in format electronic, datele completate si semnaturile olografe ale conducatorilor celor doua vehicule, implicate in accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completeaza formularul”, se arata in respectiva norma. 
Desi va fi disponibila pentru descarcare din App Store si Google Play din 17 octombrie, aplicatia Amiabila are deja un site de prezentare construit inainte de aceasta data de unde cei interesati sa o foloseasca gasesc si instructiunile de utilizare. 
Ce pasi ar trebui sa parcurga in aplicatie soferii implicati in accidente
Dupa descarcarea aplicatiei ar trebui construit un cont de utilizator cu datele de contact (email si numar telefon) si o parola. 
Pentru a genera o constatare se apasa butonul “adauga constatare” din sectiunea Constatari (aici se tine evidenta constatarilor pe termen lung) si se completeaza apoi formularul cu datele personale. Aplicatia transforma in text documentele fotografiate astfel incat e suficient sa se fotografeze actele de identitate pentru a se completa spatiile respective. 
Se completeaza poi datele privind momentul si locul accidentului (aplicatia are GPS prin care localizarea nu mai este o problemqa cand nu se cunoaste exact adresa), daunele provocate si circumstantele accidentului (vehicul stationat; vehicul oprit; la momentul plecarii; deschizand portiera; la momentul opririi; iesind dintr-o parcare etc. ) apoi se genereaza constructia schitelor. 
Rezultatele si fotografiile de la locul accidentului contribuie la stabilirea vinovatiei
      
La pasul urmator trebuie completate datele celuilalt vehicul iar conducatorul vehiculului B trebuie sa parcurga acelasi proces pe care l-a parcurs si vehiculul A, pe acelasi telefon pentru a contribui la desenarea schitei impreuna. 
Astfel aplicatia poate completa documentul din aceeasi perspectiva, la final fiind posibila trimiterea documentelor comune catre asiguratorii ambelor parti implicate
In functie de circumstantele selectate de ambii conducatori, aplicatia selecteaza 3 dintre cele mai probabile circumstante in care accidentul ar fi putut sa se incadreze iar ultimul pas este de a semna si trimite documentele asiguratorilor RCA ai celor doi conducatori implicati in accident.
De subliniat ca nu doar conducatorii auto isi pot face cont in aplicatia Amiabila ci si asiguratorii, aplicatia avand o sectiune si pentru acestia. 
Informatiile introduse pastrate maxim 5 ani in arhiva aplicatiei
Conform termenilor si conditiilor de utilizare, perioadele de mentinere a informatiilor in infrastructura aplicatiei Amiabila sunt cele stabilite prin lege, iar in lipsa unor reglementari specifice in acest sens, acestea sunt de 5 ani dupa data la care s-a incheiat „Constatarea amiabila de accident” in format electronic pentru fotografii si informatiile continute in formularul constatarii amiabile si de doua zile de la data deschiderii unei noi constatari amiabile electronice pentru acele constatari completate partial sau total dar inca nevalidate de ambele parti/conducatori auto implicate/implicati in accident.

 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Euroins devine istorie, ce pasi trebuie sa urmeze asiguratii si pagubitii

Euroins devine istorie, ce pasi trebuie sa urmeze asiguratii si pagubitii

Un nou posibil faliment pe piata asigurarilor redeschide discutia despre modul in care ar trebui sa procedeze cei 2,8 milioane romani cu polite valabile la Euroins, iar UNSAR si BAAR au intocmit impreuna un ghid informativ pentru acestia.

22 Mar 2023 | Asigurari
Scumpirea RCA continua si in acest an

Scumpirea RCA continua si in acest an

Nota de plata in urma falimentului City Insurance continua sa creasca, iar posesorii de autovehicule vor simti si in 2023 efectele sale. ASF a anuntat in februarie o crestere medie de 16,2% a tarifelor de referinta pentru RCA.

15 Mar 2023 | Asigurari
Asigurarile private de sanatate s-au scumpit de 4 ori in 4 ani

Asigurarile private de sanatate s-au scumpit de 4 ori in 4 ani

Dupa pandemie pretul asigurarilor private de sanatate a urcat spectaculos in paralel cu scaderea severa a numarului de polite active.

01 Mar 2023 | Asigurari
Numarul politelor PAD bate pasul pe loc

Numarul politelor PAD bate pasul pe loc

In ultimii 3 ani numarul politelor obligatorii de asigurare impotriva dezastrelor naturale a crescut cu putin peste 100.000 unitati, in ciuda eforturilor de promovare si a sanctiunilor care pot fi aplicate, teoretic, celor care nu se conformeaza.

07 Feb 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul