top banner

Ce trebuie sa faca un sofer in caz de accident in afara tarii?

29 August 2017 | Autor: Conso

Romanii care circula in afara tarii au la dispozitie, incepand din aceasta saptamana, un ghid  informare in legatura cu pasii necesari in cazul unui accident auto. Cel mai important lucru pe care acestia trebuie sa il stie este ca dauna pe care o provoaca sau pe care au suferit-o este garantata prin intermediul sistemului Carte Verde.
Proiectul vizeaza informarea conducatorilor auto care parasesc teritoriul Romaniei prin intermediul unor pliante distribuite in trei dintre cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei in perioada verii: Vama Veche, Negru Voda si Nadlac. Aceasta este prima etapa a unei campanii de informare cu privire la asigurarea Carte Verde, mai multe actiuni care sa vina in sprijinul posesorilor de asigurare RCA urmand sa fie realizate anul viitor, cand este vizata si atragerea mai multor parteneri din zone diferite de interes, care sa contribuie la popularizarea informatiilor.
Pliantele prezinta detalii despre asigurarea Carte Verde, tarile unde aceasta este valabila, precum si modul in care poate fi utilizata, in cazul producerii unui accident auto in afara granitelor tarii.
Printre altele, in pliant se mentioneaza ca “pe perioada valabilitatii asigurarii RCA pe care o detineti, beneficiati in mod automat si de o asigurare Carte Verde valabila pentru teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene precum si pentru teritoriul Islandei, Norvegiei, Liechtenstein, Elvetiei si Serbiei. Un document de asigurare Carte Verde este valabil pe teritoriul statelor ale caror simboluri nu sunt barate/taiate cu “X” pe formularul documentului”.
La ce trebuie sa fie atenti soferii implicati intr-un accident?
De asemenea, pliantul contine si indicatii pentru sofer, in caz de necesitate, atat pentru situatia in care este vinovat cat si pentru cazurile in care este victima, ce documente trebuie sa predea sau sa solicite celorlalte persoane implicate.
“Cand sunteti implicat intr-un accident completati cu atentie toate rubricile formularului Constatare amiabila de accident si urmariti ca si celalalt sofer sa faca acest lucru, sau asteptati sa vina autoritatile competente, daca legislatia tarii respective impune acest lucru. Formularul Constatare amiabila de accident trebuie sa fie cat mai complet si lizibil completat. Pentru informatii suplimentare puteti contacta Biroul National din statul de pe teritoriul caruia s-a produs accidentul (datele de contact ale birourilor nationale le gasiti pe verso documentului Carte Verde)”, se mai precizeaza in document.
Ghidul a fost elaborat de Biroul Asiguratorilor Auto din Romania, in parteneriat cu Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare, Autoritatea de Supraveghere Financiara, Politia de Frontiera, Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor si Academia Titi Aur.
“Obiectivul BAAR, institutia in ale carei atributii intra gestionarea asigurarii Carte Verde, este informarea corecta si completa a conducatorilor auto cu privire la drepturile, dar si obligatiile pe care le au atunci cand calatoresc in strainatate si sunt implicati intr-un accident auto. Prin intermediul acestei campanii, ne-am propus sa venim in sprijinul soferilor, oferindu-le un ghid complet care contine informatii usor de inteles si aplicat, a declarat Madalin Rosu, presedintele BAAR.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul