Ce spun asiguratorii despre (ne)obligativitatea anvelopelor de iarna?


Dotarea autoturismelor cu anvelope de iarna nu este obligatorie, dar vom plati amenzi daca vom provoca accidente sau vom bloca drumul. In plus, Ministrul Transporturilor a mentionat ca asiguratorii nu vor mai plati despagubiri pentru daunele produse ca urmare a echiparii necorespunzatoare a masinii. Asiguratorii au insa un alt punct de vedere.


Dezbaterile privind obligativitatea anvelopelor de iarna in sezonul rece au generat un val de nemultumiri in randul soferilor, dar si o crestere a veniturilor pentru producatori. Atunci cand mentionezi ca in 2010 anvelopele de iarna nu sunt obligatorii, insa asiguratorii pot sa excluda de la plata dosarele de dauna ca urmare a neechiparii corespunzatoare a autovehiculului, neobligativitatea este discutabila.

In prezent, companiile de asigurari nu au incluse in contracte clauze de excludere de la plata a daunelor produse ca urmare a lipsei anvelopelor de iarna. Mai mult, pentru a opera astfel de modificari sunt necesare precizari suplimentare de natura tehnica si juridica.

Marius Onofrei, directorul de comunicare al companiei Allianz-Tiriac, mentioneaza ca in cadrul conditiilor de asigurare Casco ale companiilor de asigurari sunt stipulate in general obligatii de intretinere a vehiculului asigurat in bune conditii si in conformitate cu dispozitiile legale, acestea avand rolul de preventie a favorizarii producerii riscurilor asigurate.

  "In principiu, aceste obligatii se refera la autorizarea RAR, inspectia tehnica periodica, sisteme de franare si directie in buna stare. Asadar, referinta sunt prevederile legale aplicabile referitoare la starea tehnica a vehiculelor care circula pe drumurile publice iar sintagma «echipare necorespunzatoare» nu apare in conditiile de asigurare ale companiei", a declarat reprezentantul Allianz-Tiriac.

Un punct de vedere similar vine si din partea Omniasig VIG, reprezentantii societatii declarand ca in prezent nu conditioneaza acordarea despagubirii, nici pe Casco si nici pe RCA, de existenta anvelopelor de iarna. Mai mult, Omniasig nu are in vedere deocamdata modificarea conditiilor de asigurare in scopul introducerii unei asemenea excluderi.

Probabil clientii nu vor fi penalizati nici in 2011

In lipsa unor precizari suplimentare, problematica obligativitatii anvelopelor de iarna va fi reluata si in sezonul rece al anului viitor. Motivul? Cum multe dintre societati nu doresc sa ataseze momentan la politele Casco aceasta excludere, contractele incheiate in lunile urmatoare pe un an vor fi in vigoare si in sezonul rece al anului urmator.

Ori, prevederile contractuale, inclusiv conditiile generale si speciale, nu se pot modifica pe un contract in derulare decat cu acordul partilor semnatare, fapt certificat si de reprezentantii Omniasig VIG.

Este putin probabil sa trecem toti soferii pe la societatile de asigurari spre finele anului viitor pentru a semna anexe la contractele in vigoare. Mai mult, vor exista companii care in scopul conservarii portofoliului de clienti si eventual atragerea unora noi de la competitori vor pastra contractele intacte.

"Este politica fiecarei societati de asigurare daca va introduce ca excludere pe viitor neutilizarea anvelopelor de iarna. Consider insa ca vor fi societati ce isi vor asuma in continuare acest risc, putand aparea insa nuante care vor tine de asumarea constienta/intentionata a unui risc suplimentar, similar cu intrarea voluntara intr-o zona inundata", a declarat Marian Baches, director general adjunct al Garanta Asigurari.

In spiritul si nu litera legii

Asa cum mentionam, legislatia obligativitatii anvelopelor de iarna in sezonul rece trebuie atent calibrata, astfel incat sa nu conduca la aparitia unor situatii hilare. Utilizarea unor anvelope de iarna in situatia unor temperaturi ridicate majoreaza distanta de franare, probabilitatea producerii unor riscuri asigurate fiind mai inalta.

In plus, trebuie sa fie demonstrata o legatura de cauzalitate intre avaria produsa si echiparea autovehiculului. Altfel, ne putem trezi iarna viitoare in situatia excluderii de la plata despagubirii in cazul gasirii autoturismului avariat in parcare pe motiv ca nu a fost echipat corespunzator.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni
Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni

Un nou tip de asigurare Casco este disponibil pentru consumatori, prin care costul cu fransiza poate fi impartit cu prietenii. In acest fel, prima de asigurare scade.

16 Iulie 2019 | Asigurari

Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO
Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO

Proprietarii de masini care vor sa detina o singura polita de asigurare, cu protectie totala, au la dispozitie un astfel de produs. Este vorba de o asigurare care cuprinde polita RCA, la care se pot adauga optiuni specifice asigurarii CASCO, de la cele de baza, la varianta full.

26 Februarie 2019 | Asigurari

Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?
Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) reprezinta o cheltuiala obligatorie pentru posesorii de autoturism. Aceasta, insa, poate fi mai mare sau mai mica, pentru acelasi tip de masina, in functie de comportamentul soferului la volan. Diferenta se stabileste dupa aplicarea sistemului bonus-malus. Cum obtii reducerea maxima?

5 Decembrie 2018 | Asigurari

Drepturi suplimentare pentru consumatorii de asigurari din Romania

Consumatorii de asigurari din Romania vor beneficia de o atentie sporita din partea distribuitorilor de asigurari, fie companii sau intermediari. Legea de transpunere a Directivei privind distributia de asigurari IDD (Insurance Distribution Directive), care contine drepturi suplimentare pentru clienti, a fost adoptata, in sfarsit, de Parlament.

20 Septembrie 2018 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus