Ce noutati aduce Legea RCA pentru soferi?

Legea privind asigurarile obligatorii auto (RCA), care a intrat in vigoare saptamana trecuta, aduce o serie de modificari importante pentru soferi. Printre acestea se numara decontarea directa, faptul ca asiguratul primeste masina la schimb pe perioada reparatiei si va fi anuntat din timp de asigurator ca ii expira polita.

Astfel, compensarea directa, prevazuta de legislatia anterioara si care era doar un mecanism facultativ de gestionare a daunelor, a fost inlocuita cu decontarea directa, pe care asiguiratorii vor fi obligati sa o oferteze asiguratilor. Pentru acestia din urma, insa, decontarea directa ramane optionala.

Anuntul referitor la expirarea politei trebuie transmis cu 30 de zile inainte. Mai precis, noua lege dispune ca „asiguratorii RCA si intermediarii de asigurari RCA au obligatia sa informeze asiguratii/contractantii cu privire la incetarea contractului RCA si la posibilitatea de reinnoire a acestuia, cu 30 de zile inainte de incetarea contractului RCA”.

In plus, s-a introdus ideea de asigurat cu risc ridicat. Persoanele incadrate la aceasta categorie se pot adresa Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania ca sa obtina o oferta de asigurare, iar aceasta entitate le face o oferta si le aloca unui asigurator RCA pentru incheierea contractului de asigurare.

Totodata, proprietarul poate suspenda contractul se asigurare in cazul in care nu mai utilizeaza masina o perioada de timp. Insa, in acest caz, procedura este usor complicata, pentru ca trebuie sa depuna placutele cu numarul de inmatriculare la autoritatea emitenta (Politie), desi pana acum nu exista o asemenea obligatie.

Cereri de despagubire solutionate mai rapid

Referitor la solutionarea cererilor de despagubire, Legea nr. 132/2017 a venit cu o schimbare semnificativa fata de regulile vechi. Concret, asiguratorii RCA trebuie sa dea un raspuns ferm in 30 de zile de la data la care cererile de despagubire sunt inaintate de asigurati. Pana acum, legislatia era mai permisiva, fiind stabilit ca solutionarea se facea in 30 de zile de la data inaintarii cererii, dar nu mai tarziu de trei luni de la data avizarii daunei.

De asemenea, actul normativ permite proprietarilor de masini sa obtina despagubiri daca isi repara automobilul accidentat in orice service, in afara sistemelor de referinta propuse initial de ASF.

Marea noutate pe care o introduce noua lege consta in tarifele de referinta, insa acestea au intrat in vigoare inca din data de 19 mai 2017, avand in vedere ca expira perioada de sase luni in care tarifele au fost plafonate. Concret, tarifele de referinta sunt calculate semestrial de o societate cu expertiza contractata de Autoritate si sunt publicate de aceasta din urma.

Tariful de referinta are caracter orientativ (valori maximale), fiind calculat pe baza datelor cu privire la polite (2012 – 2016) si la daune (2010 – 2016). Acesta are valori cuprinse intre 500 lei si 7.300 lei pe an.

Pana la 2.000 de lei amenda pentru lipsa RCA

Pe de alta parte, noua lege prevede si stabilirea unor infractiuni nereglementate in trecut, respectiv emiterea si comercializarea de contracte RCA false sau falsificate si folosirea de piese contrafacute de catre service-urile auto, fapte pentru care se pot aplica pedepse penale.

Persoanele fizice sau firmele care nu incheie contracte RCA pentru masinile pe care le au risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei. In plus, autoritatile sunt indreptatite sa retina certificatul de inmatriculare al automobilelor pana la prezentarea dovezii incheierii asigurarii RCA.

Contractul RCA se poate incheia pe o perioada cuprinsa intre o luna si 12 luni, multiplu de o luna, in functie de optiunea asiguratului, iar plata primelor de asigurare se poate face fie integral, fie in rate.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Ce modificari aduce noua directiva UE privind asigurarile RCA
Ce modificari aduce noua directiva UE privind asigurarile RCA

Sunt vizate de textul noii directive in principal despagubirile in urma insolventelor unor societati de asigurare, sumele minime asigurate, controalele privind incheierea RCA si utilizarea certificatelor cu istoricul daunelor in statele membre.

14 Decembrie 2021 | Asigurari

Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor
Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

Cu prime subscrise de aproape 500 milioane euro anul trecut si nu mai putin de 45% din piata RCA (20% din cea a asigurarilor generale), prabusirea City Insurance zguduie sistemul financiar local.

20 Septembrie 2021 | Asigurari

Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare
Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare

Problemele cu care se confrunta liderul pietei asigurarilor RCA, City Insurance, companie care si-a crescut agresiv cota de piata in principal pe baza unor preturi mici ale politei de asigurare, vor putea conduce la repozitionari din partea principalilor jucatori.

12 August 2021 | Asigurari

Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat
Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat

Daca asigurarile de calatorie acopera riscurile pe care le poti intampina la destinatie, o asigurare storno te protejeaza in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu mai poti pleca de acasa.

29 Iulie 2021 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus