Ce discounturi propun asiguratorii RCA pentru noul an

Constructia tarifelor pentru asigurarile RCA este un proces laborios in cele mai multe cazuri. In principiu, asiguratorii analizeaza portofoliul existent si, in functie de anumite criterii tehnice, stabilesc preturile. Ulterior, se uita in piata la ofertele competitorilor, observa ca tarifele sunt prea mari si aplica discounturi. Iar calculele anterioare sunt puse intr-un sertar si cheia aruncata.

In majoritatea cazurilor, in urma unor calcule complexe societatile de asigurari stabilesc tarifele de baza. Odata creionate acestea, se construieste o grila de reduceri sau majorari pe baza unor criterii tehnice (varsta, resedinta, vechime carnet conducere etc.). Pasul urmator il reprezinta acordarea unor reduceri de natura comerciala.

Legislatia prevede ca asiguratorii pot acorda reduceri cumulate/succesive pana la un nivel de maximum 25%. Exceptiile de la regula sunt categoriile de pensionari si cea a persoanelor cu deficiente locomotorii. In aceste cazuri, reducerile acordate pot depasi pragul maxim legal.

Ultimul pas in stabilirea tarifului este cel al aplicarii sistemului bonus-malus. Daca un client incheie la 1 ianuarie 2011 o polita RCA si nu a provocat daune in anii 2009 si 2010, atunci beneficiaza de o reducere cu 18% a primei de asigurare anterior calculate, corespunzatoare aplicarii a 4 clase de bonus.


Tratament in functie de riscul atasat

Nu conteaza faptul ca nu ai produs accidente – excludem influenta bonus-malus reglementata de CSA. Daca te incadrezi in categoria soferilor tineri, cu varsta de pana la 25 ani, locuiesti in Bucuresti si ai o vechime a permisului de numai 1-2 ani, mai mult ca sigur majoritatea asiguratorilor iti vor oferi un tarif mult mai mare comparativ cu cel acordat altor categorii.

Sa luam cazul BCR Asigurari. Potrivit listei de tarife aferente anului 2011, soferii cu varsta cuprinsa intre 18 si 28 ani vor plati cu 25% mai mult fata de cei cu varste intre 29 si 34 ani. De asemenea, soferii cu domiciliul in Bucuresti, Constanta sau Cluj platesc cu 5% mai mult fata de cei din Brasov, Bacau sau Iasi. In schimb, soferii cu varsta peste 35 ani beneficiaza de o reducere cu 15% a primei si inca de una de 10% daca mai sunt si din Buzau, Giurgiu sau Teleorman. Asemenea criterii tehnice sunt utilizate si de restul companiilor.

Reduceri care pot influenta semnificativ tarifele

Asa cum mentionam, exista doua categorii care beneficiaza de discounturi comerciale de peste 25%. Toti asiguratorii incearca sa atraga categoria pensionarilor intrucat frecventa daunelor este redusa pe acest segment.

Potrivit listelor de tarife afisate pe site-urile proprii de catre societati, pensionarii beneficiaza de o reducere cuprinsa intre 20 si 35%. La Astra Asigurari sau Crapatica Asig reducerea este de 20%, in cazurile Ardaf sau Uniqa Asigurari de 25%, iar la BCR Asigurari de 35%.

De asemenea, majoritatea asiguratorilor acorda un discount de 50% persoanelor cu handicap locomotoriu.

Domiciliul in mediul rural influenteaza deasemeni valoarea primei platite de client. La Carpatica Asig aceasta categorie beneficiaza de o reducere cu 10% a primei iar la BCR Asigurari de o reducere cu 15%. La aceasta din urma companie, exista discounturi acordate bugetarilor. Daca unul dintre sot este bugetar, reducerea este de 15%, iar daca ambii soti fac parte din aceasta categorie, ea este de 25%.

O prima mai mica platiti si daca achitati integral si in avans polita RCA. Astfel, la BCR Asigurari, Carpatica Asig sau Uniqa Asigurari reducerea pentru plata integrala este de 5% iar la Astra Asigurari de 10%, compania afisand si un discount de 10% pentru clientii fideli.

Tot in categoria reducerilor putem aminti inclusiv discountul oferit de Generali Asigurari pentru soferii care au in intretinere copii minori.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini
Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini

Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.

7 Decembrie 2020 | Asigurari

Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA
Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA

Uniqa este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso iti prezinta cele mai importante aspecte pe care sa le ai in vedere la cumpararea unei polite.

29 Noiembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus