Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Cat pret pun romanii pe asigurari?


Asigurarile nu reprezinta o prioritate pentru romani. Acest aspect reiese din datele publicate recent de Eurostat, care arata ca bugetul alocat lunar pentru astfel de cheltuieli in Romania este cel mai mic din Uniunea Europeana. Pe de alta parte, cel mai mult cheltuiesc lunar romanii pe mancare.


Costuri lunare importante mai au locuitorii din Romania si cu casa, insa dau bani multi si pe transport, telefon, precum si pe bauturi alcoolice si tutun.

Astfel, datele Eurostat arata ca mai mult de un sfert (27,9%) din banii incasati lunar de un roman merg pe alimente. La polul opus se situeaza cheltuielile cu asigurarile, pentru care se aloca doar  0,3% din venitul lunar.

Prin comparatie, media UE privind cheltuielile cu mancarea este de 11,1%, iar britanicii aloca cel mai mic procent (7,3%) din veniturile lor acestor cheltuieli. O explicatie ar putea consta in faptul ca locuitorii Regatului Unit au venituri mult mai mari decat cele ale romanilor.


In privinta asigurarilor, media UE este de 2,5% din venitul lunar, iar cel mai mare procent alocat acestor cheltuieli se intalneste in Olanda, cetatenii acestei tari cheltuind 4,2% din bugetul lunar pe asigurari (de viata, sanatate, casa, masina etc.)

Pe de alta parte, desi romanii dau o buna parte din bani pe mancare, merg foarte rar la restaurante sau cafenele. Acest aspect reiese din faptul ca se afla pe ultimul loc in clasamentul european al cheltuielilor din aceasta categorie ca procent din veniturile unei gospodarii, cu un procent de 1,1% din buget alocat in acest scop.

La polul opus sunt spaniolii, cu 14,6% din veniturile gspodariilor, iar media UE este de 6,8%.

Cheltuielile cu casa, o cincime din venitul romanilor

Romanii dau destul de mult din venitul lunar pentru cheltuielile cu casa (chirie, rata, intretinere, reparatii sau utilitati), respectiv 21,5%. La acest capitol de cheltuieli media UE este de 24,4%, iar procentul cel mai mare este alocat in Danemarca, respectiv 29,7%. In schimb, locuitorii din Malta cheltuiesc cu casa doar 10,1% din bugetul lunar.
 
Bani destul de multi dau romanii lunar si pe carburanti si intretinerea masinii personale, respectiv 6,3% din bugetul lunar, foarte aproape de media UE de 6,5%.

In privinta cheltuielilor pentru alcool si tutun, locuitorii din Romania se plaseaza peste media europeana de 4%, cu un procent de 5,7% alocat pentru astfel de produse.

Fruntasi la cheltuielile cu telefonul

De asemenea, un procent important din venitul lunar al unui roman merge pe servicii de comunicatii (telefon, posta, internet), respectiv 4,1%, aproape cel mai mare din UE. Romanii sunt depasiti la acest capitol doar de greci, care dau 4,4% din buget pe astfel de servicii. Media Uniunii Europene la acest capitol este de doar 2,5%.

In schimb, la alocarea de bani pentru cumpararea unei masini noi, sau a unui alt mijloc de tranport (motocicleta, bicicleta etc.) Romania este pe penultimul loc din Europa, cu doar 2% din venitul lunar, in fata Slovaciei, mai arata datele Eurostat.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni
Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni

Un nou tip de asigurare Casco este disponibil pentru consumatori, prin care costul cu fransiza poate fi impartit cu prietenii. In acest fel, prima de asigurare scade.

16 Iulie 2019 | Asigurari

Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO
Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO

Proprietarii de masini care vor sa detina o singura polita de asigurare, cu protectie totala, au la dispozitie un astfel de produs. Este vorba de o asigurare care cuprinde polita RCA, la care se pot adauga optiuni specifice asigurarii CASCO, de la cele de baza, la varianta full.

26 Februarie 2019 | Asigurari

Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?
Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) reprezinta o cheltuiala obligatorie pentru posesorii de autoturism. Aceasta, insa, poate fi mai mare sau mai mica, pentru acelasi tip de masina, in functie de comportamentul soferului la volan. Diferenta se stabileste dupa aplicarea sistemului bonus-malus. Cum obtii reducerea maxima?

5 Decembrie 2018 | Asigurari

Drepturi suplimentare pentru consumatorii de asigurari din Romania

Consumatorii de asigurari din Romania vor beneficia de o atentie sporita din partea distribuitorilor de asigurari, fie companii sau intermediari. Legea de transpunere a Directivei privind distributia de asigurari IDD (Insurance Distribution Directive), care contine drepturi suplimentare pentru clienti, a fost adoptata, in sfarsit, de Parlament.

20 Septembrie 2018 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus