Cat pret pun romanii pe asigurari?

Asigurarile nu reprezinta o prioritate pentru romani. Acest aspect reiese din datele publicate recent de Eurostat, care arata ca bugetul alocat lunar pentru astfel de cheltuieli in Romania este cel mai mic din Uniunea Europeana. Pe de alta parte, cel mai mult cheltuiesc lunar romanii pe mancare.

Costuri lunare importante mai au locuitorii din Romania si cu casa, insa dau bani multi si pe transport, telefon, precum si pe bauturi alcoolice si tutun.

Astfel, datele Eurostat arata ca mai mult de un sfert (27,9%) din banii incasati lunar de un roman merg pe alimente. La polul opus se situeaza cheltuielile cu asigurarile, pentru care se aloca doar  0,3% din venitul lunar.

Prin comparatie, media UE privind cheltuielile cu mancarea este de 11,1%, iar britanicii aloca cel mai mic procent (7,3%) din veniturile lor acestor cheltuieli. O explicatie ar putea consta in faptul ca locuitorii Regatului Unit au venituri mult mai mari decat cele ale romanilor.


In privinta asigurarilor, media UE este de 2,5% din venitul lunar, iar cel mai mare procent alocat acestor cheltuieli se intalneste in Olanda, cetatenii acestei tari cheltuind 4,2% din bugetul lunar pe asigurari (de viata, sanatate, casa, masina etc.)

Pe de alta parte, desi romanii dau o buna parte din bani pe mancare, merg foarte rar la restaurante sau cafenele. Acest aspect reiese din faptul ca se afla pe ultimul loc in clasamentul european al cheltuielilor din aceasta categorie ca procent din veniturile unei gospodarii, cu un procent de 1,1% din buget alocat in acest scop.

La polul opus sunt spaniolii, cu 14,6% din veniturile gspodariilor, iar media UE este de 6,8%.

Cheltuielile cu casa, o cincime din venitul romanilor

Romanii dau destul de mult din venitul lunar pentru cheltuielile cu casa (chirie, rata, intretinere, reparatii sau utilitati), respectiv 21,5%. La acest capitol de cheltuieli media UE este de 24,4%, iar procentul cel mai mare este alocat in Danemarca, respectiv 29,7%. In schimb, locuitorii din Malta cheltuiesc cu casa doar 10,1% din bugetul lunar.
 
Bani destul de multi dau romanii lunar si pe carburanti si intretinerea masinii personale, respectiv 6,3% din bugetul lunar, foarte aproape de media UE de 6,5%.

In privinta cheltuielilor pentru alcool si tutun, locuitorii din Romania se plaseaza peste media europeana de 4%, cu un procent de 5,7% alocat pentru astfel de produse.

Fruntasi la cheltuielile cu telefonul

De asemenea, un procent important din venitul lunar al unui roman merge pe servicii de comunicatii (telefon, posta, internet), respectiv 4,1%, aproape cel mai mare din UE. Romanii sunt depasiti la acest capitol doar de greci, care dau 4,4% din buget pe astfel de servicii. Media Uniunii Europene la acest capitol este de doar 2,5%.

In schimb, la alocarea de bani pentru cumpararea unei masini noi, sau a unui alt mijloc de tranport (motocicleta, bicicleta etc.) Romania este pe penultimul loc din Europa, cu doar 2% din venitul lunar, in fata Slovaciei, mai arata datele Eurostat.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurare RCA Omniasig: Aspecte esentiale pentru asigurati
Asigurare RCA Omniasig: Aspecte esentiale pentru asigurati

Omniasig prezinta in documentul de informare privind asigurarile RCA, elementele cheie de care trebuie sa tineti cont atunci cand cumparati o polita.

13 Noiembrie 2020 | Asigurari

Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii
Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii

Asirom este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso analizeaza principalele avantaje si dezavantaje ale asigurarii oferite de Asirom.

16 Octombrie 2020 | Asigurari

Allianz Tiriac: Ce beneficii ofera asigurarea RCA
Allianz Tiriac: Ce beneficii ofera asigurarea RCA

Asigurarea RCA oferita de Allianz Tiriac este valabila in Romania si statele din sistemul Carte Verde. Conso iti prezinta riscurile si gradul de acoperire al asigurarii.

9 Octombrie 2020 | Asigurari

Asigurari RCA: Cati romani sunt nemultumiti si ce societati sunt reclamate la ASF
Asigurari RCA: Cati romani sunt nemultumiti si ce societati sunt reclamate la ASF

In prima jumatate a anului s-au inregistrat peste 17.200 de petitii si informari de neconformitate pe segmentul asigurarilor RCA si Carte Verde, in vreme ce in tot anul 2019 numarul acestora fusese de 23.300.

30 Septembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Inapoi sus