Cat pret pun romanii pe asigurari?

Asigurarile nu reprezinta o prioritate pentru romani. Acest aspect reiese din datele publicate recent de Eurostat, care arata ca bugetul alocat lunar pentru astfel de cheltuieli in Romania este cel mai mic din Uniunea Europeana. Pe de alta parte, cel mai mult cheltuiesc lunar romanii pe mancare.

Costuri lunare importante mai au locuitorii din Romania si cu casa, insa dau bani multi si pe transport, telefon, precum si pe bauturi alcoolice si tutun.

Astfel, datele Eurostat arata ca mai mult de un sfert (27,9%) din banii incasati lunar de un roman merg pe alimente. La polul opus se situeaza cheltuielile cu asigurarile, pentru care se aloca doar  0,3% din venitul lunar.

Prin comparatie, media UE privind cheltuielile cu mancarea este de 11,1%, iar britanicii aloca cel mai mic procent (7,3%) din veniturile lor acestor cheltuieli. O explicatie ar putea consta in faptul ca locuitorii Regatului Unit au venituri mult mai mari decat cele ale romanilor.


In privinta asigurarilor, media UE este de 2,5% din venitul lunar, iar cel mai mare procent alocat acestor cheltuieli se intalneste in Olanda, cetatenii acestei tari cheltuind 4,2% din bugetul lunar pe asigurari (de viata, sanatate, casa, masina etc.)

Pe de alta parte, desi romanii dau o buna parte din bani pe mancare, merg foarte rar la restaurante sau cafenele. Acest aspect reiese din faptul ca se afla pe ultimul loc in clasamentul european al cheltuielilor din aceasta categorie ca procent din veniturile unei gospodarii, cu un procent de 1,1% din buget alocat in acest scop.

La polul opus sunt spaniolii, cu 14,6% din veniturile gspodariilor, iar media UE este de 6,8%.

Cheltuielile cu casa, o cincime din venitul romanilor

Romanii dau destul de mult din venitul lunar pentru cheltuielile cu casa (chirie, rata, intretinere, reparatii sau utilitati), respectiv 21,5%. La acest capitol de cheltuieli media UE este de 24,4%, iar procentul cel mai mare este alocat in Danemarca, respectiv 29,7%. In schimb, locuitorii din Malta cheltuiesc cu casa doar 10,1% din bugetul lunar.
 
Bani destul de multi dau romanii lunar si pe carburanti si intretinerea masinii personale, respectiv 6,3% din bugetul lunar, foarte aproape de media UE de 6,5%.

In privinta cheltuielilor pentru alcool si tutun, locuitorii din Romania se plaseaza peste media europeana de 4%, cu un procent de 5,7% alocat pentru astfel de produse.

Fruntasi la cheltuielile cu telefonul

De asemenea, un procent important din venitul lunar al unui roman merge pe servicii de comunicatii (telefon, posta, internet), respectiv 4,1%, aproape cel mai mare din UE. Romanii sunt depasiti la acest capitol doar de greci, care dau 4,4% din buget pe astfel de servicii. Media Uniunii Europene la acest capitol este de doar 2,5%.

In schimb, la alocarea de bani pentru cumpararea unei masini noi, sau a unui alt mijloc de tranport (motocicleta, bicicleta etc.) Romania este pe penultimul loc din Europa, cu doar 2% din venitul lunar, in fata Slovaciei, mai arata datele Eurostat.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor
Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

Cu prime subscrise de aproape 500 milioane euro anul trecut si nu mai putin de 45% din piata RCA (20% din cea a asigurarilor generale), prabusirea City Insurance zguduie sistemul financiar local.

20 Septembrie 2021 | Asigurari

Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare
Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare

Problemele cu care se confrunta liderul pietei asigurarilor RCA, City Insurance, companie care si-a crescut agresiv cota de piata in principal pe baza unor preturi mici ale politei de asigurare, vor putea conduce la repozitionari din partea principalilor jucatori.

12 August 2021 | Asigurari

Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat
Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat

Daca asigurarile de calatorie acopera riscurile pe care le poti intampina la destinatie, o asigurare storno te protejeaza in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu mai poti pleca de acasa.

29 Iulie 2021 | Asigurari

Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus