Care sunt obligatiile asiguratorilor in procedurile SAL?

Companiile si brokerii de asigurari, supravegheate de ASF,  vor fi obligate sa informeze consumatorul cu privire la dreptul acestuia de a apela la solutionarea alternativa a litigiilor. De asemenea, conducerile acestora vor fi obligate sa asigure participarea la astfel de proceduri sau la arbitraj, atunci cand se solicita acest lucru. 

Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de norma privind procedura de solutionare a petitiilor referitoare la activitatea societatilor de asigurare si reasigurare si brokerilor de asigurare publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Proiectul mai prevede, printre altele, ca societatile de asigurari trebuie sa publice pe site-ul propriu numarului total al solicitarilor de solutionare alternativa a litigiilor sau arbitraj, a numarului total al solicitarilor de solutionare alternativa a litigiilor sau arbitraj solutionate efectiv si a celor solutionate favorabil asiguratilor, contractantilor, beneficiarilor, persoanelor prejudiciate sau reprezentantilor acestora. 

Ce alte schimbari mai aduce norma?

Totodata, a fost actualizata sectiunea de raportari transmise catre ASF si anume mentinerea obligatiei societatilor de raportare a unei situatii cu privire la urmarirea la nivel intern a solutionarii petitiilor. Scopul in acest sens este sa se poate identifica si trata eventualele probleme recurente sau sistemice, precum si potentialele riscuri juridice si operationale aparute in activitatea acestora, respectiv „Situatia petitiilor” si „Informatii privind principalele probleme identificate in activitatea de solutionare si gestionare a petitiilor”. 


De asemenea, se introduce obligativitatea transmiterii informatiei privind provenienta petitiei in cazul societatilor care practica activitate de asigurare in baza dreptului de stabilire si libertatii de a presta servicii, in alte state membere. 

Norma mai prevede stabilirea obligatiei societatilor de raportare a „Situatiei privind dosarele de dauna deschise in baza politelor RCA (aferente activitatii din Romania)” si a situatiei privind „Numarul daunelor avizate”; stabilirea obligatiei brokerilor de asigurare de transmitere semestriala a raportarilor „Situatia petitiilor” si „Informatii privind principalele probleme identificate in activitatea de solutionare si gestionare a petitiilor”. 

In plus, se are in vedere clarificarea unor aspecte referitoare la activitatea de solutionare a petitiilor desfasurata de catre societati.

In acest sens a fost clarificata procedura de solutionare a petitiilor impotriva unei societati care practica activitate de asigurare in baza libertatii de a presta servicii sau dreptului de stabilire, iar contractul este incheiat in baza legislatiei din Romania.

Pe de alta parte, s-a stabilit obligatia societatilor de a transmite nota de fundamentare intocmita de catre colectivul de analiza si solutionare a petitiilor semnata electronic cu semnatura digitala extinsa de unul dintre membrii conducerii societatii si de coordonatorul colectivului de analiza si solutionare a petitiilor.

Totodata, au fost stabilite noi documente care trebuie transmise ASF si petentului si s-a determinat modalitatea de transmitere a raportarilor, fiind actualizate forma si continutul acestora.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat
Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat

Daca asigurarile de calatorie acopera riscurile pe care le poti intampina la destinatie, o asigurare storno te protejeaza in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu mai poti pleca de acasa.

29 Iulie 2021 | Asigurari

Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus