Care sunt obligatiile asiguratorilor in procedurile SAL?


Companiile si brokerii de asigurari, supravegheate de ASF,  vor fi obligate sa informeze consumatorul cu privire la dreptul acestuia de a apela la solutionarea alternativa a litigiilor. De asemenea, conducerile acestora vor fi obligate sa asigure participarea la astfel de proceduri sau la arbitraj, atunci cand se solicita acest lucru. 

Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de norma privind procedura de solutionare a petitiilor referitoare la activitatea societatilor de asigurare si reasigurare si brokerilor de asigurare publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Proiectul mai prevede, printre altele, ca societatile de asigurari trebuie sa publice pe site-ul propriu numarului total al solicitarilor de solutionare alternativa a litigiilor sau arbitraj, a numarului total al solicitarilor de solutionare alternativa a litigiilor sau arbitraj solutionate efectiv si a celor solutionate favorabil asiguratilor, contractantilor, beneficiarilor, persoanelor prejudiciate sau reprezentantilor acestora. 

Ce alte schimbari mai aduce norma?

Totodata, a fost actualizata sectiunea de raportari transmise catre ASF si anume mentinerea obligatiei societatilor de raportare a unei situatii cu privire la urmarirea la nivel intern a solutionarii petitiilor. Scopul in acest sens este sa se poate identifica si trata eventualele probleme recurente sau sistemice, precum si potentialele riscuri juridice si operationale aparute in activitatea acestora, respectiv „Situatia petitiilor” si „Informatii privind principalele probleme identificate in activitatea de solutionare si gestionare a petitiilor”. 


De asemenea, se introduce obligativitatea transmiterii informatiei privind provenienta petitiei in cazul societatilor care practica activitate de asigurare in baza dreptului de stabilire si libertatii de a presta servicii, in alte state membere. 

Norma mai prevede stabilirea obligatiei societatilor de raportare a „Situatiei privind dosarele de dauna deschise in baza politelor RCA (aferente activitatii din Romania)” si a situatiei privind „Numarul daunelor avizate”; stabilirea obligatiei brokerilor de asigurare de transmitere semestriala a raportarilor „Situatia petitiilor” si „Informatii privind principalele probleme identificate in activitatea de solutionare si gestionare a petitiilor”. 

In plus, se are in vedere clarificarea unor aspecte referitoare la activitatea de solutionare a petitiilor desfasurata de catre societati.

In acest sens a fost clarificata procedura de solutionare a petitiilor impotriva unei societati care practica activitate de asigurare in baza libertatii de a presta servicii sau dreptului de stabilire, iar contractul este incheiat in baza legislatiei din Romania.

Pe de alta parte, s-a stabilit obligatia societatilor de a transmite nota de fundamentare intocmita de catre colectivul de analiza si solutionare a petitiilor semnata electronic cu semnatura digitala extinsa de unul dintre membrii conducerii societatii si de coordonatorul colectivului de analiza si solutionare a petitiilor.

Totodata, au fost stabilite noi documente care trebuie transmise ASF si petentului si s-a determinat modalitatea de transmitere a raportarilor, fiind actualizate forma si continutul acestora.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Generali permite notificarea online a daunelor auto
Generali permite notificarea online a daunelor auto

Generali Asigurari a introdus un formular pe propriul website, prin care asiguratii sau persoanele pagubite pot notifica producerea unei daune.

23 Octombrie 2019 | Asigurari

Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni
Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni

Un nou tip de asigurare Casco este disponibil pentru consumatori, prin care costul cu fransiza poate fi impartit cu prietenii. In acest fel, prima de asigurare scade.

16 Iulie 2019 | Asigurari

Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO
Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO

Proprietarii de masini care vor sa detina o singura polita de asigurare, cu protectie totala, au la dispozitie un astfel de produs. Este vorba de o asigurare care cuprinde polita RCA, la care se pot adauga optiuni specifice asigurarii CASCO, de la cele de baza, la varianta full.

26 Februarie 2019 | Asigurari

Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?
Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) reprezinta o cheltuiala obligatorie pentru posesorii de autoturism. Aceasta, insa, poate fi mai mare sau mai mica, pentru acelasi tip de masina, in functie de comportamentul soferului la volan. Diferenta se stabileste dupa aplicarea sistemului bonus-malus. Cum obtii reducerea maxima?

5 Decembrie 2018 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus