Care sunt cele mai reclamate companii din asigurari?


Domeniul asigurarilor auto, in special RCA si Carte Verde, continua sa reprezinte segmentul de piata pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) primeste cele mai multe petitii de la clienti. Cele mai reclamate companii raman, de asemenea, City Insurance, Euroins si Asirom VIG, se arata intr-un comunicat al Autoritatii.


ASF a primit, in total, in primul semestru al anului 2017, 4.698 de petitii, in scadere cu 48,54% fata de semestrul I din 2016. Dintre acestea, 84,95% reprezinta petitii aferente pietei asigurarilor-reasigurarilor, 12,66% sunt petitii aferente pietei pensiilor private, iar 2,38% sunt petitii aferente pietei instrumentelor si investitiilor financiare.

In piata asigurarilor, numarul petitiilor a scazut la jumatate (cu 0,87% fata de acelasi interval al anului precedent) la 3.991 de petitii.

Din acestea, au fost analizate si solutionate 2.889 de petitii, in scadere cu 41,75% fata de semestrul I al anului 2016. Celelalte petitii reprezinta: solicitari ale petentilor care au excedat competentei ASF, unele dintre acestea fiind redirectionate catre alte institutii ale statului.

Din analiza datelor raportate de catre societatile de asigurare la ASF se constata ca cele 2.889 petitii, analizate si solutionate in mod unic pe petent, reprezinta 0,56% din numarul total de daune avizate de catre asiguratori si 0,02% din numarul total al contractelor de asigurare aflate in vigoare la sfarsitul semestrului I 2017.

Majoritatea petitiilor, solutionate in favoarea petentilor

Dintre petitiilor solutionate, 1.846 (64% din total), au fost finalizate in favoarea petentilor. Dintre acestea, 36% au fost finalizate prin plata despagubirilor solicitate de catre petenti, in dosarele de dauna deschise, restul petitiilor avand ca obiect solicitari de natura procedurala, necuantificabile material (deschidere dosar de dauna, reconstatare, transmitere accept de plata catre unitatea reparatoare, recalculare valoare despagubire etc.).

Ca de fiecare data, cea mai mare cea mai mare parte a petitiilor primite de ASF reclama nereguli din piata asigurarilor generale (2.798, respectiv 96,85% din total). In cadrul categoriei asigurarilor generale, ponderea importanta o detin petitiile inregistrate pe clasa asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto RCA si Carte Verde (2.161, respectiv 74,8% din totalul perioadei analizate).

“Cele 2.161 petitii inregistrate si solutionate in semestrul I 2017 pe clasa asigurarilor obligatorii RCA si Carte Verde reprezinta aproximativ 0,04% din numarul contractelor RCA incheiate (5.695.440) si, respectiv 1,42% din numarul dosarelor de dauna RCA deschise in acest semestru (152.378), conform datelor raportate de catre asiguratori la ASF”, se arata intr-un comunicat al Autoritatii.

Aspectul cel mai des reclamat de catre petenti in primele sase luni ale acestui an a fost neplata/plata partiala a despagubirilor/valorilor de rascumparare solicitate de catre asigurati/pagubiti, in 1.890 de cazuri (65,42% din total). Printre alte aspecte sesizate s-au numarat si nerespectarea termenelor de constatare/constatare suplimentara, solicitari de recalculare a valorii despagubirilor, respectiv nerespectarea conditiilor contractuale/normelor RCA, in cazul asigurarilor auto. Un alt aspect sesizat de catre petenti a fost recalcularea valorilor de despagubire/rascumparare in cazul asigurarilor non-auto.

Pilonul II a atras cele mai multe petitii din piata pensiilor

Pentru piata pensiilor private, ASF a primit, in primul semestru din 2017, 595 petitii, in scadere cu 23,23% fata de semestrul I din 2016. Dintre acestea au fost solutionate in mod unic pe petent 524 petitii, in scadere cu 31,86 % fata de semestrul I 2016.

“Din totalul de 524 petitii solutionate, un numar de 406 petitii (77,48% din total) s-a referit la Pilonul II, in scadere cu 45,06% fata de semestrul I 2016, in timp ce petitiile transmise de catre participantii care au aderat la un fond de pensii facultative (Pilonul III) reprezinta un procent de 1,91% din totalul petitiilor inregistrate, de asemenea in scadere cu 54,55% fata de semestrul I 2016”, se mentioneaza in comunicatul ASF.

Din totalul petitiilor inregistrate in semestrul I 2017, 484 (92,61%) au fost finalizate in favoarea petentilor.

In aceeasi perioada, pe piata instrumentelor si investitiilor financiare, Serviciul Petitii a primit spre solutionare 112 petitii, in scadere cu 51,3% fata de aceeasi prioada a anului trecut. Dintre acestea un numar de 99 petitii au fost inregistrate in mod unic pe petent, analizate si instrumentate, in scadere cu 50,5% fata de semestrul I 2016.

Din analiza petitiilor efectuata in functie de entitatile reclamate, reiese ca ponderea cea mai mare o detin petitiile pentru emitenti, respectiv 44,44% (44 de petitii), in scadere cu 65,63% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In ceea ce priveste tipurile de operatiuni, un numar de 31 de petitii, reprezentand 31,31%, s-au referit la verificarea detinerilor de actiuni/plata dividende, in scadere cu 27,91% fata de inregistrarile din semestrul I 2016.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Generali permite notificarea online a daunelor auto
Generali permite notificarea online a daunelor auto

Generali Asigurari a introdus un formular pe propriul website, prin care asiguratii sau persoanele pagubite pot notifica producerea unei daune.

23 Octombrie 2019 | Asigurari

Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni
Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni

Un nou tip de asigurare Casco este disponibil pentru consumatori, prin care costul cu fransiza poate fi impartit cu prietenii. In acest fel, prima de asigurare scade.

16 Iulie 2019 | Asigurari

Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO
Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO

Proprietarii de masini care vor sa detina o singura polita de asigurare, cu protectie totala, au la dispozitie un astfel de produs. Este vorba de o asigurare care cuprinde polita RCA, la care se pot adauga optiuni specifice asigurarii CASCO, de la cele de baza, la varianta full.

26 Februarie 2019 | Asigurari

Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?
Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) reprezinta o cheltuiala obligatorie pentru posesorii de autoturism. Aceasta, insa, poate fi mai mare sau mai mica, pentru acelasi tip de masina, in functie de comportamentul soferului la volan. Diferenta se stabileste dupa aplicarea sistemului bonus-malus. Cum obtii reducerea maxima?

5 Decembrie 2018 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus