Avantajul din polita RCA, cunoscut de foarte putini soferi!

Asigurarea obligatorie auto RCA este, de departe, cea mai populara in randul publicului. Insa, cu toate acestea, sunt inca multe aspecte ale acestui produs pe care asiguratii nu le cunosc. Spre exemplu, foarte putini stiu ca li se cuvine sa primeasca masina la schimb, in timp ce a lor este in reparatie pe RCA.

Prevederea este valabila de la finalul anului 2016, insa, pana acum, doar 1% dintre cei implicati in accidente auto au solicitat o masina de inlocuire companiei de asigurari, conform unei analize realizata de Autonom Service.


In Europa, procedura este mult mai cunoscuta, avand in vedere ca este inclusa in toate asigurarile obligatorii. Sunt, insa si tari in care se acorda o suma de bani asiguratului cu care sa isi asigure transportul in perioada in care masina este in reparatie.

Cum functioneaza facilitatea?

Polita de asigurare RCA din Romania acopera acest aspect doar pe perioada in care masina este in reparatii, nu si timpul in care asteapta sa fie reparata. Chiar si asa, insa, putini soferi isi cunosc acest drept.

Perioada de timp in care soferul beneficiaza de masina la schimb se calculeaza in functie de numarul orelor de manopera necesare repararii masinii proprii.

Masina de inlocuire trebuie sa fie dintr-o clasa similara, dar poate fi si din una inferioara, daca este de acord clientul. Acesta din urma plateste carburantul, insa perioada de folosinta a masinii este acoperita de polita RCA a soferului vinovat de accident.

Segmentul RCA reprezinta 40% din totalul veniturilor industriei asigurarilor generale si de viata si, anual, sunt solutionate sute de mii de dosare de dauna.

Datele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) releva ca, in primele 9 luni ale anului trecut, numarul de contracte RCA incheiate a fost de 7,24 milioane, comparativ cu 5,72 milioane in aceeasi perioada a anului anterior.

In perioada mentionata, numarul dosarelor de dauna platite a fost de 224.272, de la 201.372 in primele 9 luni ale anului 2016.

Anterior modificarii legislatiei in domeniu, soferii implicati in accidente puteau beneficia de masina de inlocuire prin intermediul unitatilor de reparatii auto, prin serviciul replacement car din contractele de leasing operational, prin firmele de asistenta rutiera sau direct de la firmele de inchirieri auto. Din decembrie 2016, in urma modificarilor aduse la legislatia RCA, acest beneficiu este oferit gratuit tuturor soferilor pagubiti in accidentele auto, in conditiile prevazute de lege.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini
Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini

Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.

7 Decembrie 2020 | Asigurari

Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA
Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA

Uniqa este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso iti prezinta cele mai importante aspecte pe care sa le ai in vedere la cumpararea unei polite.

29 Noiembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Inapoi sus