top banner

ASSAI: Proiectul de Lege a RCA contine prevederi nocive pentru asigurati

08 Martie 2016 | Autor: Conso

Proiectul de modificare a Legii RCA contine o serie de prevederi nocive pentru asigurati, sustine Asociatia Societatilor de Service Auto Independente. Potrivit unui comunicat al Asociatiei, prin aceste modificari, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) protejeaza companiile, nu clientii.
Conform comunicatului, una din prevederile defavorabile asiguratilor este cea care sustine incheierea contractului RCA pe o perioada de 12 luni si prelungirea acestuia, de fapt, la fiecare 12 luni, ”daca asiguratul nu denunta contractul RCA cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea acestuia”.
”Cu aceasta prevedere, ASF si asiguratorii urmaresc introducerea unui contract de asigurare multianual, care sa mentina asiguratul RCA captiv cat mai mult timp, la fel cum a fost in cazul contractelor de telefonie mobila (cu clauze de denuntare dovedite a fi abuzive). Este o situatie in care asiguratorul RCA poate atrage asiguratul RCA cu un cost mic de prima, in primul an, urmand sa profite de neatentia asiguratului la termenele de denuntare, iar in anul urmator sa ii majoreze semnificativ prima de asigurare”, se mai arata in comunicatul ASSAI.
ASF urmareste prelungirea termenului de plata a despagubirii, sustin service-urile auto
In plus, proiectul stabileste ca despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in maximum 15 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, insa ASSAI sustine ca, astfel, ASF si piata de asigurari urmaresc sa prelungeasca termenul de plata a despagubirii de la 10 zile la 15 zile.
Totodata, in document se mentioneaza ca ”daca asiguratorul RCA nu isi indeplineste obligatiile in termenul prevazut la alin. (1) sau si le indeplineste in mod defectuos, inclusiv daca diminueaza nejustificat despagubirea, se aplica o penalizare calculata pentru fiecare zi de intarziere, prin aplicarea dobanzii Bancii Nationale a Romaniei ROBOR plus o marja anualizata de 30 de puncte procentuale pentru intreaga suma de despagubire cuvenita sau la diferenta de suma neachitata, care se plateste de asigurator”.
Reprezentantii service-urilor auto nu sunt de acord nici cu aceasta prevedere pentru ca, sustin ei, ”prin acest articol, ASF si asiguratorii urmaresc injumatatirea penalitatilor de intarziere actuale pentru abuzul de neplata sau pentru diminuarea nejustificata a despagubirii”.
Asociatia a transmis Parlamentului propriile propuneri de modificare a legii
In aceste conditii, ASSAI a transmis catre Parlament un set de propuneri menite sa corecteze noul proiect de lege RCA. ”Propunerile au fost realizate de catre doua echipe mixte de avocati si specialisti in domeniul asigurarilor auto si sunt rezultatul unei analize comparative cu alte legislatii din tari europene, realizate in perioada 29 februarie – 7 martie”, se mentioneaza in comunicat.
Printre modificarile propuse de Asociatie se numara posibilitatea incheierii unei polite RCA pentru o perioada de o luna sau 12 luni, in functie de nevoia asiguratului; polita RCA sa ramana valabila pana la expirarea termenului chiar si in conditiile in care asiguratul RCA nu a achitat la timp ratele, insa asiguratorul are dreptul sa aplice in acest caz, penalitati de intarziere de 0,2% pentru ziua de intarziere, iar polita RCA sa reprezinte titlu executoriu; posibilitatea suspendarii politei RCA la cererea asiguratului; termenul de plata a despagubirii sa fie de 10 zile calendaristice si nu de 15 zile; penalitatile de intarziere pentru neplata daunelor sa ramana la nivelul actual de 0,2% si nu injumatatite, asa cum a propus ASF.
In plus, ASSAI sustine ca, la solicitarea persoanei prejudiciate, asiguratorul e obligat sa transmita acceptul de plata pagubitului RCA, pentru evitarea stationarii nejustificate in service a autovehiculului pana cand asiguratorul achita despagubirea. De asemenea, orice diminuarea a platii de despagubire trebuie temeinic argumentata in baza unui raport tehnic realizat de catre un expert autorizat si se va realiza intr-un program autorizat de catre producatorul marcii autovehiculului avariat, mai spun reprezentantii Asociatiei.
Polita RCA trebuie sa acopere si costul cu masina de schimb
Mai mult, in document se sustine ca polita RCA trebuie sa acopere mai multe costuri de despagubire, cum ar fi decontarea inchirierii unui autovehicul similar al celui avariat, pentru perioada in care pagubitul RCA nu isi poate utiliza autovehiculul avariat (similitudine cu legea franceza, germana si austriaca), costuri cauzate de diminuare a valorii bunurilor asigurate dupa efectuarea reparatiei, dar si costuri aferente expertizelor, precum si costuri cu avocati, in situatiile de conflict ce apar in relatia cu societatile de asigurari.
In plus, in cazul daunelor totale, pagubitul RCA trebuie pus in situatia in care se afla inainte de producerea evenimentului asigurat si astfel, trebuie despagubite si costurile aferente radierii, transportului unui nou autovehicul, precum si a taxei de inmatriculare a unui nou autovehicul.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul