Asiguratorii Casco prinsi intre ciocan si nicovala

Ani la rand, vanzarea politelor Casco a constituit principala linie de business pentru asiguratori. Totul s-a schimbat in 2010 cand tot mai multi clienti au decis sa nu-si mai reinnoiasca politele. Raspunsul companiilor de asigurari la noul context de piata se lasa inca asteptat, putini jucatori venind in intampinarea clientilor cu solutii care sa revigoreze subscrierile.

Lipsa de reactie a societatilor de asigurari la noua conjunctura a pietei s-a tradus intr-o comprimare semnificativa a veniturilor din prime aferente politelor Casco. In primul semestru al acestui an, valoarea primelor brute subscrise s-a comprimat cu 25,4% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

In ciuda diluarii portofoliilor de clienti multe companii au preferat sa nu reduca tarifele. Ele au acceptat situatia, optand pentru venituri mai mici si ferindu-se astfel de acumularea unor noi pierderi financiare.

Odata cu imposibilitatea diminuarii primelor, societatile au pierdut practic suportul pe care si-au construit ani la rand comunicarea, respectiv pretul minimal. Acum se vad nevoite sa mizeze in promovare pe o calitate superioara a serviciilor oferite. De parca pana acum clientii au platit primele pentru servicii de calitate inferioara.

Daunele mici si dese, cheia marilor regrese


Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, valoarea despagubirilor brute platite de companiile de asigurari in primul semestru al anului au depasit nivelul subscrierilor. Desigur, o parte din daune a fost suportata si de reasiguratori insa situatia a determinat societatile sa nu mai faca concesii la tarife sau, acolo unde a fost cazul, discount-urile acordate sa fie mult mai atent cantarite.

Uniqa Asigurari a inregistrat in primul semestru al anului una dintre cele mai inalte rate nete a daunei, de 111,1%. Desi nu au atins asemenea valori, celelalte societati s-au vazut nevoite sa accepte valori de peste 50% ale ratei.

Daca adaugam cheltuielile de administrare si comisioanele platite agentilor/brokerilor vedem cum  majoritatea companiilor platesc mai mult decat incaseaza de la clienti. In aceste conditii, majorarea pretului asigurarii pe viitor devine o certitudine, insa asiguratorii trebuie sa aplice grile diferentiate pentru a nu pierde categoriile de persoane fara «cazier rutier».

Solutii pentru vreme rea

Printre companiile care au incercat sa recreioneze produsele Casco pentru a le spori atractivitatea se numara:
•    Generali Asigurari – reduceri de pana la 20% la asigurarea Casco pentru soferii cu varsta peste 28 de ani, cu vechime de peste 4 ani in condus si cu un copil minor in intretinere; in plus, asistenta rutiera in tara si peste hotare, aceasta din urma fiind conditionata de achizitionarea la pachet a politelor Casco si RCA.
•    BCR Asigurari – produsul Casco Plus acopera riscurile de avarie si furt, cele legate de accidentele de persoana, oferind de asemenea asistenta rutiera in tara si peste hotare fara necesitatea incheierii politei RCA.
•    Asirom – reduceri de pana la 45% ale primelor de asigurare pentru soferii cu ani consecutivi fara daune; riscul de avarii si furt este acoperit atat in Romania cat si in Spatiul Economic European; in plus, acoperirea acestui risc poate fi extinsa si la alte state cu conditia achizitionarii unei polite RCA.
•    Groupama – produsul Casco este unul modular, cu 5 tipuri de acoperiri: Mini, Midi, Grand, Total si Total Plus; despagubirea la valoarea de nou a autovehiculului reprezinta unul dintre avantajele produsului.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat
Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat

Daca asigurarile de calatorie acopera riscurile pe care le poti intampina la destinatie, o asigurare storno te protejeaza in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu mai poti pleca de acasa.

29 Iulie 2021 | Asigurari

Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus