top banner

Asiguratii City Insurance trebuie sa incheie urgent alte polite RCA

03 Mai 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Asiguratii City Insurance trebuie sa incheie urgent alte polite RCA
Potrivit ASF, politele RCA emise de City Insurance inceteaza de drept pe 11 mai 2022, chiar daca scadenta lor depaseste data mentionata, iar detinatorii acestora trebuie sa incheie noi asigurari pana atunci, altfel risca amenzi sau, si mai grav, sa plateasca daunele produse din propriul buzunar. 
Intr-un comunicat de presa, Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.) atrage atentia asupra faptului ca politele RCA emise de societatea City Insurance inceteaza de drept pe 11 mai 2022, chiar daca perioada de valabilitate a acestora inscrisa pe polita depaseste data mentionata.
Tribunalul Bucuresti a admis cererea de deschidere a procedurii de faliment formulata de A.S.F. pe numele societatii SAR City Insurance S.A. pe data de 9 februarie 2022, iar conform Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, articolul 262 „in termen de 90 de zile de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii de faliment, politele de asigurare incheiate de societatea de asigurare/reasigurare inceteaza de drept; in aceleasi conditii, se vor denunta si contractele de reasigurare.“ 
Cei trebuie sa faca cei aproape 500.000 detinatori de polite
Conform Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA), la data de 11 mai 2022, cand se va produce denuntarea automata a contractelor de asigurare, vor mai fi in vigoare aproximtiv 500.000 de polite de asigurare RCA emise de City Insurance, daca pana atunci detinatorii lor nu le vor denunta.
Posesorii de polite de asigurare RCA emise de City Insurance trebuie sa incheie o noua asigurare, la un alt asigurator, pana pe data de 11 mai 2022. In caz contrar, acestia sunt pasibili de sanctiuni in concordanta cu legile in vigoare. 
Amenda pentru absenta unei asigurari RCA este cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei. In baza Codului Rutier, Politia poate decide, ca masuri suplimentare, retinerea certificatului de inmatriculare al masini sau retinerea placutelor cu numarul de inmatriculare. 
Despagubiri pentru asigurati
Clientii City Insurance ale caror contracte de asigurare sunt denuntate automat pe 11 mai 2022, pot solicita returnarea partii din prima de asigurare proportionala cu perioada de valabilitate ramasa in vigoare. 
Spre exemplu, daca polita a fost incheiata pe o perioada de un an si expira pe 11 septembrie 2022, clientul are dreptul de a solicita returnarea unei treimi din valoarea primei platite (proportional cu cele 4 luni din 12 ramase in vigoare). 
Clientii societatii pot solicita returnarea partii din prima si inainte de termenul de 11 mai, daca decid denuntarea politei din proprie initiativa. 
Toate detaliile despre aceasta procedura, precum si documentele necesare pot fi regasite pe site-ul Fondului de Garantare a Asiguratilor. 
Solutii pentru tertii pagubiti
Persoanele implicate din postura de pagubit in accidente provocate de asigurati RCA ai City Insurance, care nu au cumparat o polita noua dupa data de 11 mai 2022, nu vor putea fi despagubite in baza politei City Insurance, chiar daca datele inscrise pe ea arata ca se afla inca in perioada de valabilitate. 
Tertii pagubiti se pot adresa Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) pentru a fi despagubiti din Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) doar in situatia in care accidentul a implicat si vatamari corporale sau decese.  
In caz contrar, tertii pagubiti nu se pot adresa niciunui organism sau asigurator si vor fi nevoiti sa se indrepte impotriva soferului vinovat pentru recuperarea prejudiciului. Ceea ce va presupune o perioada dificila pentru ambele parti si, cel mai probabil, un numar semnificativ de litigii. Asta pe langa faptul ca soferii vinovati vor ajunge sa plateasca sume de cateva zeci de ori mai mari, in cel mai fericit caz, decat costul unei noi polite RCA.
Asa incat, cea mai buna varianta pentru posesorii de polite RCA emise de City Insurance o reprezinta incheierea rapida a unei noi polite RCA. 
Prin intermediul Conso puteti achizitiona polita RCA care vi se potriveste cel mai bine parcurgand, in doar cateva minute, cativa pasi simpli: completati informatiile din talonul auto si data de inceput pentru noua polita, comparati ofertele in timp real de la toti asiguratorii si achizitionati instant polita dorita platind online cu cardul, dupa care veti primi imediat prin email polita in format electronic, iar in cateva zile acasa, prin Posta, asigurarea RCA in format fizic, impreuna cu constatul amiabil.
Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Modificare in legislatia RCA: apare constatarea amiabila in format electronic

Modificare in legislatia RCA: apare constatarea amiabila in format electronic

Un proiect de norma propus de ASF introduce constatarea amiabila in format electronic incepand din 15 octombrie 2022 pentru a oferi soferilor implicati in accidente usoare o modalitate mai rapida de rezolvare a formalitatilor.

29 Mar 2022 | Asigurari
Ce modificari aduce noua directiva UE privind asigurarile RCA

Ce modificari aduce noua directiva UE privind asigurarile RCA

Sunt vizate de textul noii directive in principal despagubirile in urma insolventelor unor societati de asigurare, sumele minime asigurate, controalele privind incheierea RCA si utilizarea certificatelor cu istoricul daunelor in statele membre.

14 Dec 2021 | Asigurari
Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

Cu prime subscrise de aproape 500 milioane euro anul trecut si nu mai putin de 45% din piata RCA (20% din cea a asigurarilor generale), prabusirea City Insurance zguduie sistemul financiar local.

20 Sep 2021 | Asigurari
Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare

Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare

Problemele cu care se confrunta liderul pietei asigurarilor RCA, City Insurance, companie care si-a crescut agresiv cota de piata in principal pe baza unor preturi mici ale politei de asigurare, vor putea conduce la repozitionari din partea principalilor jucatori.

12 Aug 2021 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul