top banner

Asiguratii City Insurance trebuie sa incheie urgent alte polite RCA

03 Mai 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Asiguratii City Insurance trebuie sa incheie urgent alte polite RCA

Potrivit ASF, politele RCA emise de City Insurance inceteaza de drept pe 11 mai 2022, chiar daca scadenta lor depaseste data mentionata, iar detinatorii acestora trebuie sa incheie noi asigurari pana atunci, altfel risca amenzi sau, si mai grav, sa plateasca daunele produse din propriul buzunar. 
Intr-un comunicat de presa, Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.) atrage atentia asupra faptului ca politele RCA emise de societatea City Insurance inceteaza de drept pe 11 mai 2022, chiar daca perioada de valabilitate a acestora inscrisa pe polita depaseste data mentionata.
Tribunalul Bucuresti a admis cererea de deschidere a procedurii de faliment formulata de A.S.F. pe numele societatii SAR City Insurance S.A. pe data de 9 februarie 2022, iar conform Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, articolul 262 „in termen de 90 de zile de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii de faliment, politele de asigurare incheiate de societatea de asigurare/reasigurare inceteaza de drept; in aceleasi conditii, se vor denunta si contractele de reasigurare.“ 
Cei trebuie sa faca cei aproape 500.000 detinatori de polite
Conform Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA), la data de 11 mai 2022, cand se va produce denuntarea automata a contractelor de asigurare, vor mai fi in vigoare aproximtiv 500.000 de polite de asigurare RCA emise de City Insurance, daca pana atunci detinatorii lor nu le vor denunta.
Posesorii de polite de asigurare RCA emise de City Insurance trebuie sa incheie o noua asigurare, la un alt asigurator, pana pe data de 11 mai 2022. In caz contrar, acestia sunt pasibili de sanctiuni in concordanta cu legile in vigoare. 
Amenda pentru absenta unei asigurari RCA este cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei. In baza Codului Rutier, Politia poate decide, ca masuri suplimentare, retinerea certificatului de inmatriculare al masini sau retinerea placutelor cu numarul de inmatriculare. 
Despagubiri pentru asigurati
Clientii City Insurance ale caror contracte de asigurare sunt denuntate automat pe 11 mai 2022, pot solicita returnarea partii din prima de asigurare proportionala cu perioada de valabilitate ramasa in vigoare. 
Spre exemplu, daca polita a fost incheiata pe o perioada de un an si expira pe 11 septembrie 2022, clientul are dreptul de a solicita returnarea unei treimi din valoarea primei platite (proportional cu cele 4 luni din 12 ramase in vigoare). 
Clientii societatii pot solicita returnarea partii din prima si inainte de termenul de 11 mai, daca decid denuntarea politei din proprie initiativa. 
Toate detaliile despre aceasta procedura, precum si documentele necesare pot fi regasite pe site-ul Fondului de Garantare a Asiguratilor. 
Solutii pentru tertii pagubiti
Persoanele implicate din postura de pagubit in accidente provocate de asigurati RCA ai City Insurance, care nu au cumparat o polita noua dupa data de 11 mai 2022, nu vor putea fi despagubite in baza politei City Insurance, chiar daca datele inscrise pe ea arata ca se afla inca in perioada de valabilitate. 
Tertii pagubiti se pot adresa Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) pentru a fi despagubiti din Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) doar in situatia in care accidentul a implicat si vatamari corporale sau decese.  
In caz contrar, tertii pagubiti nu se pot adresa niciunui organism sau asigurator si vor fi nevoiti sa se indrepte impotriva soferului vinovat pentru recuperarea prejudiciului. Ceea ce va presupune o perioada dificila pentru ambele parti si, cel mai probabil, un numar semnificativ de litigii. Asta pe langa faptul ca soferii vinovati vor ajunge sa plateasca sume de cateva zeci de ori mai mari, in cel mai fericit caz, decat costul unei noi polite RCA.
Asa incat, cea mai buna varianta pentru posesorii de polite RCA emise de City Insurance o reprezinta incheierea rapida a unei noi polite RCA. 
Prin intermediul Conso puteti achizitiona polita RCA care vi se potriveste cel mai bine parcurgand, in doar cateva minute, cativa pasi simpli: completati informatiile din talonul auto si data de inceput pentru noua polita, comparati ofertele in timp real de la toti asiguratorii si achizitionati instant polita dorita platind online cu cardul, dupa care veti primi imediat prin email polita in format electronic, iar in cateva zile acasa, prin Posta, asigurarea RCA in format fizic, impreuna cu constatul amiabil.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari
Asigurare de viata cu suport investitional in bonduri guvernamentale

Asigurare de viata cu suport investitional in bonduri guvernamentale

Allianz-Tiriac a lansat un produs unit-linked (“My Savings”) cu o componenta investitionala focalizata pe bondurile in valuta emise pe pietele externe de statul roman. Care sunt plusurile si care sunt minusurile unui produs de acest gen?

29 Mai 2023 | Asigurari
Noutati pe piata RCA: tarifele se plafoneaza, posibila schimbare a legislatiei

Noutati pe piata RCA: tarifele se plafoneaza, posibila schimbare a legislatiei

Dupa o serie de amanari si tatonari, Guvernul a decis sa plafoneze tarifele RCA pentru 6 luni, la nivelul lunii februarie 2023. Autoritatile promit totodata modificari legislative, iar reprezentantii Euroins anunta la randul lor actiuni in justitie pentru a redobandi controlul afacerii.

13 Apr 2023 | Asigurari
Euroins devine istorie, ce pasi trebuie sa urmeze asiguratii si pagubitii

Euroins devine istorie, ce pasi trebuie sa urmeze asiguratii si pagubitii

Un nou posibil faliment pe piata asigurarilor redeschide discutia despre modul in care ar trebui sa procedeze cei 2,8 milioane romani cu polite valabile la Euroins, iar UNSAR si BAAR au intocmit impreuna un ghid informativ pentru acestia.

22 Mar 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul