top banner

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

15 Noiembrie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Foto Unsplash.com

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.
Pretul asigurarilor obligatorii impotriva dezastrelor naturale va creste dupa modificarile aduse la sfarsitul saptamanii trecute in Parlament legii privind asigurarea obligatorie a locuintei (legea 260/2008).
Un castig il reprezinta exprimarea pretului politei in moneda nationala. Insa el este anulat de majorarea cu aproximativ 30% a pretului asigurarii -  de la echivalentul sumei de 20 EUR (aproximativ 100 lei) la 130 lei pentru posesorii caselor cu structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn si cu peretii exteriori din piatra, caramida arsa, lemn sau orice alt material prelucrat termic, in conditiile in caresuma asigurata ramane aproape neschimbata, fiind si ea exprimata acum in moneda nationala - 100.000 lei (in trecut, 20.000 EUR).
Pentru cei cu locuinte cu pereti din caramida nearsa sau orice alte materiale neprelucrate termic (sunt vizate aici in special locuintele din mediul rural, pretul asigurarii ramane practic neschimbat – 50 lei, in loc de 10 EUR anterior, acelasi lucru intamplandu-se si cu suma asigurata -  50.000 lei, fata de 10.000 EUR anterior.
Cum va fi impulsionata vanzarea de polite PAD
Cum multi proprietari uitau sau evitau sa incheie polite impotriva dezastrelor naturale, iar primarii nu aveau motive sa ii impulsioneze de teama unor efecte electorale la urmatoarele alegeri locale, modificarile aduse legii incearca sa imbunatateasca numarul de asigurari active, folosind cateva parghii legale. 
In primul rand, pentru inregistrarea sau modificarea inregistrarii unei locuinte in cartea funciara, proprietarul acesteia va fi obligat sa prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuintei. Cu alte cuvinte, cei care doresc sa vanda o proprietate si au nevoie de cadastru si un extras de carte funciara, vor trebui ca mai intai sa prezinte o polita PAD. 
In al doilea rand, amenzile pentru neincheierea unei polite PAD, cuprinse intre 100 si 500 de lei, vor reprezenta venituri la bugetele locale in proportie de 100% (anterior doar 40%), ceea ce ar putea reprezenta o sursa suplimentara de venituri pentru administratiile locale mai stramtorate si, implicit, o motivatie mai solida pentru primari sa nu mai evite amendarea celor fara asigurari obligatorii ale locuintelor. 
PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor) faciliteaza accesul primariilor la lista actualizata a proprietarilor care au incheiat contracte PAD, in format electronic, prin acordarea la cerere a dreptului de acces in baza sa de date, iar compartimentele de specialitate ale primariilor vor transmite semestrial, incepand cu data de 15 ianuarie 2024, scrisori de instiintare, cu confirmare de primire, catre persoanele care nu au incheiat contracte PAD pentru locuintele pe care le detin in proprietate.
In plus, angajatii primariilor se vor putea transforma in agenti de vanzari pentru politele PAD, ceea ce ar putea contribui suplimentar la cresterea gradului de asigurare pe acest segment (potrivit datelor din piata, mai putin de 2 milioane de locuinte din Romania aveau incheiate asigurari obligatorii impotriva dezastrelor naturale). 
Angajatii primariilor care vor dori sa obtina venituri suplimentare din intermedierea vanzarii politelor PAD vor trebui sa devina fie asistenti in brokeraj pentru un broker din piata, fie agenti ai unei companii de asigurari, fie angajati ai unor asemenea entitati.
Desi n-au capatat dimensiuni catastrofice, cutremurele au produs daune si in 2023
Cutremurul a fost motivul pentru care, in primele 7 luni ale acestui an (perioada ianuarie-iulie), asiguratorii membri ai UNSAR au deschis peste 3.600 de dosare de dauna, in baza asigurarilor pentru locuinte si a celor pentru bunuri si proprietati dedicate companiilor, conform unei analize realizate la nivelul asociatiei.
In aceeasi perioada, au fost achitate despagubiri in baza politelor pentru locuinte si a celor pentru companii de aproape 18 milioane de lei, doar pentru acoperirea daunelor produse de cutremure. Aceasta valoare putea fi insa mai mare daca mai multe locuinte si companii ar fi fost asigurate sau daca intensitatea seismelor ar fi fost apropiata de cele mai puternice din cursul secolului trecut (cu varfurile cunoscute, din 1940 si 1977, dar si cu cele de intensitate mai redusa, dar care au provocat si ele pagube materiale destul de mari, din 1986 si din 1990).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari
Asigurare de viata cu suport investitional in bonduri guvernamentale

Asigurare de viata cu suport investitional in bonduri guvernamentale

Allianz-Tiriac a lansat un produs unit-linked (“My Savings”) cu o componenta investitionala focalizata pe bondurile in valuta emise pe pietele externe de statul roman. Care sunt plusurile si care sunt minusurile unui produs de acest gen?

29 Mai 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul