Asigurarile incheiate de societati neautorizate de CSA, anulate automat de Codul Civil

Noul Cod Civil prevede ca asigurarile incheiate de societati care nu au autorizatie de functionare din partea Comisiei de Supraveghere vor fi automat anulate.


Cu toate ca si pana acum exista o prevedere legislativa in acest sens, aceasta era succinta, iar anularea politei de asigurare presupunea o procedura mai greoaie in instanta, potrivit Marinelei Nemes, director al departamentului juridic din cadrul CSA.

De aceasta data, noul Cod Civil reglementeaza clar acest aspect. Pentru a se putea aplica insa, CSA trebuie sa emita norme de aplicare a Codului.

“Nedetinerea unei astfel de autorizatii trece direct la nulitatea absoluta. Pana acum, exista o procedura mai greoaie in instanta. Acum legea vine si stabileste clar sanctiunea exacta, persoanele care au facut astfel de operatiuni raspund nelimitat si solidar pentru toate prejudiciile cauzate, independent de aplicarea altor sanctiuni prevazute de lege", a declarat Nemes, in cadrul unui seminar organizat de Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor
Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

Cu prime subscrise de aproape 500 milioane euro anul trecut si nu mai putin de 45% din piata RCA (20% din cea a asigurarilor generale), prabusirea City Insurance zguduie sistemul financiar local.

20 Septembrie 2021 | Asigurari

Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare
Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare

Problemele cu care se confrunta liderul pietei asigurarilor RCA, City Insurance, companie care si-a crescut agresiv cota de piata in principal pe baza unor preturi mici ale politei de asigurare, vor putea conduce la repozitionari din partea principalilor jucatori.

12 August 2021 | Asigurari

Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat
Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat

Daca asigurarile de calatorie acopera riscurile pe care le poti intampina la destinatie, o asigurare storno te protejeaza in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu mai poti pleca de acasa.

29 Iulie 2021 | Asigurari

Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus