Asigurarile incheiate de societati neautorizate de CSA, anulate automat de Codul Civil

Noul Cod Civil prevede ca asigurarile incheiate de societati care nu au autorizatie de functionare din partea Comisiei de Supraveghere vor fi automat anulate.


Cu toate ca si pana acum exista o prevedere legislativa in acest sens, aceasta era succinta, iar anularea politei de asigurare presupunea o procedura mai greoaie in instanta, potrivit Marinelei Nemes, director al departamentului juridic din cadrul CSA.

De aceasta data, noul Cod Civil reglementeaza clar acest aspect. Pentru a se putea aplica insa, CSA trebuie sa emita norme de aplicare a Codului.

“Nedetinerea unei astfel de autorizatii trece direct la nulitatea absoluta. Pana acum, exista o procedura mai greoaie in instanta. Acum legea vine si stabileste clar sanctiunea exacta, persoanele care au facut astfel de operatiuni raspund nelimitat si solidar pentru toate prejudiciile cauzate, independent de aplicarea altor sanctiuni prevazute de lege", a declarat Nemes, in cadrul unui seminar organizat de Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurare RCA Omniasig: Aspecte esentiale pentru asigurati
Asigurare RCA Omniasig: Aspecte esentiale pentru asigurati

Omniasig prezinta in documentul de informare privind asigurarile RCA, elementele cheie de care trebuie sa tineti cont atunci cand cumparati o polita.

13 Noiembrie 2020 | Asigurari

Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii
Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii

Asirom este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso analizeaza principalele avantaje si dezavantaje ale asigurarii oferite de Asirom.

16 Octombrie 2020 | Asigurari

Allianz Tiriac: Ce beneficii ofera asigurarea RCA
Allianz Tiriac: Ce beneficii ofera asigurarea RCA

Asigurarea RCA oferita de Allianz Tiriac este valabila in Romania si statele din sistemul Carte Verde. Conso iti prezinta riscurile si gradul de acoperire al asigurarii.

9 Octombrie 2020 | Asigurari

Asigurari RCA: Cati romani sunt nemultumiti si ce societati sunt reclamate la ASF
Asigurari RCA: Cati romani sunt nemultumiti si ce societati sunt reclamate la ASF

In prima jumatate a anului s-au inregistrat peste 17.200 de petitii si informari de neconformitate pe segmentul asigurarilor RCA si Carte Verde, in vreme ce in tot anul 2019 numarul acestora fusese de 23.300.

30 Septembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus