Asigurarile incheiate de societati neautorizate de CSA, anulate automat de Codul Civil

Noul Cod Civil prevede ca asigurarile incheiate de societati care nu au autorizatie de functionare din partea Comisiei de Supraveghere vor fi automat anulate.


Cu toate ca si pana acum exista o prevedere legislativa in acest sens, aceasta era succinta, iar anularea politei de asigurare presupunea o procedura mai greoaie in instanta, potrivit Marinelei Nemes, director al departamentului juridic din cadrul CSA.

De aceasta data, noul Cod Civil reglementeaza clar acest aspect. Pentru a se putea aplica insa, CSA trebuie sa emita norme de aplicare a Codului.

“Nedetinerea unei astfel de autorizatii trece direct la nulitatea absoluta. Pana acum, exista o procedura mai greoaie in instanta. Acum legea vine si stabileste clar sanctiunea exacta, persoanele care au facut astfel de operatiuni raspund nelimitat si solidar pentru toate prejudiciile cauzate, independent de aplicarea altor sanctiuni prevazute de lege", a declarat Nemes, in cadrul unui seminar organizat de Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR).


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini
Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini

Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.

7 Decembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus