top banner

Asigurarile de locuinte nu reactioneaza la cutremure

28 Septembrie 2016 | Autor: Conso

Cutremurele recente din Romania si din Italia readuc in atentia opiniei publice situatia deficitara din sectorul asigurarilor de locuinte. In tara noastra, desi exista o lege care obliga fiecare proprietar sa isi asigure imobilul impotriva calamitatilor naturale, inclusiv cutremure, doar 20% dintre acestea detin o polita PAD.
Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societate care gestioneaza asigurarile obligatorii de locuinte, atrage atentia asupra acestui aspect.
"PAID avertizeaza in privinta ratei reduse a asigurarilor obligatorii impotriva dezastrelor naturale incheiate de proprietarii romani, in contextul recentelor cutremure care au avut loc in Italia (Amatrice) si Romania. Chiar daca in Romania beneficiem de un sistem national de asigurare obligatorie a imobilelor, cu tarife modice, mai putin de 20% dintre cele 8,9 milioane de locuinte sunt asigurate prin polita obligatorie PAD", se arata intr-un comunicat al companiei.
PAID sustine ca numarul politelor de acest tip este in crestere, dar se situeaza inca la un nivel redus. Conform statisticilor publicate la finalul lunii august 2016, numarul asigurarilor in vigoare a crescut cu 14,49% la 1,73 milioane, de la 1,5 milioane cu un an inainte.
Insa, din pacate, nici macar locuitorii din zonele cu risc seismic ridicat nu isi asigura casele. Din statisticile PAID reiese ca in Moldova, zona de impact pentru seismele cu epicentrul in Vrancea, doar 15,89% din locuinte sunt asigurate.
In schimb, in Banat sau Dobrogea gradul de asigurare ajunge la 26,81% si respectiv 21,93%.
„In Capitala, gradul de cuprindere este de 38,51%, in mare parte stimulat si de fondul imobiliar contractat in ultimii ani prin credite bancare”, se mai arata in comunicatul citat.
Pe de alta parte, numai in luna august 2016, PAID a platit despagubiri in valoare de 228.477 de lei, din care 194.213 de lei pentru polite de tip A, iar 34.264 de lei pentru polite de tip B.
"In comparatie cu alte tari, precum Italia, unde proprietarii de locuinte nu sunt protejati printr-un sistem national, in Romania avem polita PAD, care, pentru un tarif anual de 10 sau 20 de euro, acopera despagubiri in limita sumei de 10.000, respectiv 20.000 de euro. Din pacate, constientizarea pericolului unui seism sau a altui tip de dezastru natural este mica, iar proprietarii aleg sa nu incheie o polita de asigurare", sustine directorul general al PAID, Nicoleta Radu-Neacsu.
 
Potrivit institutiei, la nivel european, catastrofele naturale au generat anul trecut, conform unui studiu realizat de catre Swiss RE, pierderi de 13 miliarde de dolari, dintre care doar 6 miliarde de dolari au fost asigurate.
Legea ii obliga tot pe cei responsabili sa cumpere o polita PAD
In Romania, desi legea prevede obligativitatea asigurarii locuntei, iar amenda pentru nerespectarea ei (intre 100 si 500 de lei) este mai mare decat prima de asigurare pe un an (10 euro pentru locuintele de tip B sau 20 de euro pentru cele de tip A), proprietarii tot nu isi asigura locuintele. Conform legii, primariile ar trebui sa verifice acest aspect si sa ii amendeze pe cei care nu au asigurare.
Pe de alta parte, Legea a fost modificata astfel incat cei care isi incheie, benevol, o asigurarea pentru locuinta, sunt obligati sa cumpere si o polita PAD.
Astfel, incepand de la jumatatea anului 2015, companiile de asigurari nu mai au voie sa incheie o asigurare facultativa pentru o locuinta care nu are incheiata in prealabil o asigurare obligatorie.
Practic prin introducerea acestor modificari, societatile de asigurari vor fi obligata sa verifice daca proprietarul unei locuinte, care vine sa-si faca o asigurare facultativa, are si una obligatorie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul