Asigurarea locuintei, desi obligatorie, lipseste in 67% din cazuri

Cultura asigurarilor patrunde greu in Romania. La mai bine de sapte ani de cand este in vigoare Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor, doar o treime dintre acestea sunt asigurate, majoritatea prin polita obligatorie. In acest caz, despagubirea maxima este limitata la 20.000 de euro.

Numarul caselor asigurate, desi in crestere in ultimii ani, ramane sub cel dinainte de criza, cand aproximativ 40% din locuintele din tara erau asigurate.

In prezent sunt in vigoare aproape 1,7 milioane de polite obligatorii de asigurare si inca aproximativ 1,2 milioane de polite facultative, care, impreuna, acopera mai putin de 33% din totalul de 8,8 milioane de locuinte din Romania.

Procentul este cu atat mai ingrijorator cu cat include si locuintele achizitionate prin credit, unde asigurarea este impusa si prin contractul de finantare.

Politele facultative, descurajate de legislatie

Pe de alta parte, numarul de polite facultative a scazut semnificativ in ultimii ani, pe fondul falimentului companiilor Astra Asigurari si Carpatica Asig, dar si din cauza multiplelor modificari de legislatie, care au avut drept scop impulsionarea vanzarii de polite obligatorii.
 

Cea mai recenta, cea din 2016, interzice companiilor de asigurari sa mai vanda polite facultative pentru locuinte care nu detin o polita obligatorie.

In aceste conditii, multi dintre cei care aveau o polita facultativa au renuntat in favoarea uneia obligatorii care este mai ieftina (maxim 20 de euro prima de asigurare pe an), dar care acopera mai putine riscuri (doar pe cele aferente calamitatilor naturale: cutremur, inundatii, alunecari de teren).

Ce se intampla in caz de cutremur semnificativ?

Avand in vedere aspectele mentionate, in cazul producerii unui risc major (de exemplu un cutremur), doar o treime din locuintele din Romania ar putea beneficia de despagubiri.

Insa, potrivit specialistilor, pagubele produse de un cutremur similar celui din 1977 ar fi foarte mari, de aproximativ sase miliarde de euro, doar in sarcina Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) urmand sa cada despagubiri estimate la 775 de milioane de euro.

Pentru a acoperi o astfel de suma, reprezentantii PAID au anuntat ca institutia a achizitionat un program de reasigurare, care presupune impartirea riscurilor catre 60 de reasiguratori cu rating maxim, si asigura o acoperire totala de 800 de milioane de euro.

Potrivit oficialilor companiei, acest contract garanteaza faptul ca PAID va achita toate daunele generate de un eveniment major pana la suma de 800 de milioane de euro, cu 25 de milioane de euro mai mult decât expunerea calculata.

“Este putin probabil ca daunele sa depaseasca nivelul de 800 milioane euro. Daca ar fi un cutremur de 10 grade, asa cum cineva a anuntat recent, daunele ar depasi aceasta suma. Dar cred ca, la un astfel de eveniment, nu am mai exista noi, cei de aici, sa discutam despre aceasta problema", a declarat directorul general al PAID, Nicoleta Neacsu.

Ea a mai subliniat ca, statistic vorbind, un eveniment ca cel din 1977 are loc o data la 170 de ani, potrivit unui model de evaluare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini
Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini

Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.

7 Decembrie 2020 | Asigurari

Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA
Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA

Uniqa este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso iti prezinta cele mai importante aspecte pe care sa le ai in vedere la cumpararea unei polite.

29 Noiembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus