Asigurarea locuintei, desi obligatorie, lipseste in 67% din cazuri

Cultura asigurarilor patrunde greu in Romania. La mai bine de sapte ani de cand este in vigoare Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor, doar o treime dintre acestea sunt asigurate, majoritatea prin polita obligatorie. In acest caz, despagubirea maxima este limitata la 20.000 de euro.


Numarul caselor asigurate, desi in crestere in ultimii ani, ramane sub cel dinainte de criza, cand aproximativ 40% din locuintele din tara erau asigurate.

In prezent sunt in vigoare aproape 1,7 milioane de polite obligatorii de asigurare si inca aproximativ 1,2 milioane de polite facultative, care, impreuna, acopera mai putin de 33% din totalul de 8,8 milioane de locuinte din Romania.

Procentul este cu atat mai ingrijorator cu cat include si locuintele achizitionate prin credit, unde asigurarea este impusa si prin contractul de finantare.

Politele facultative, descurajate de legislatie

Pe de alta parte, numarul de polite facultative a scazut semnificativ in ultimii ani, pe fondul falimentului companiilor Astra Asigurari si Carpatica Asig, dar si din cauza multiplelor modificari de legislatie, care au avut drept scop impulsionarea vanzarii de polite obligatorii.
 

Cea mai recenta, cea din 2016, interzice companiilor de asigurari sa mai vanda polite facultative pentru locuinte care nu detin o polita obligatorie.

In aceste conditii, multi dintre cei care aveau o polita facultativa au renuntat in favoarea uneia obligatorii care este mai ieftina (maxim 20 de euro prima de asigurare pe an), dar care acopera mai putine riscuri (doar pe cele aferente calamitatilor naturale: cutremur, inundatii, alunecari de teren).

Ce se intampla in caz de cutremur semnificativ?

Avand in vedere aspectele mentionate, in cazul producerii unui risc major (de exemplu un cutremur), doar o treime din locuintele din Romania ar putea beneficia de despagubiri.

Insa, potrivit specialistilor, pagubele produse de un cutremur similar celui din 1977 ar fi foarte mari, de aproximativ sase miliarde de euro, doar in sarcina Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) urmand sa cada despagubiri estimate la 775 de milioane de euro.

Pentru a acoperi o astfel de suma, reprezentantii PAID au anuntat ca institutia a achizitionat un program de reasigurare, care presupune impartirea riscurilor catre 60 de reasiguratori cu rating maxim, si asigura o acoperire totala de 800 de milioane de euro.

Potrivit oficialilor companiei, acest contract garanteaza faptul ca PAID va achita toate daunele generate de un eveniment major pana la suma de 800 de milioane de euro, cu 25 de milioane de euro mai mult decât expunerea calculata.

“Este putin probabil ca daunele sa depaseasca nivelul de 800 milioane euro. Daca ar fi un cutremur de 10 grade, asa cum cineva a anuntat recent, daunele ar depasi aceasta suma. Dar cred ca, la un astfel de eveniment, nu am mai exista noi, cei de aici, sa discutam despre aceasta problema", a declarat directorul general al PAID, Nicoleta Neacsu.

Ea a mai subliniat ca, statistic vorbind, un eveniment ca cel din 1977 are loc o data la 170 de ani, potrivit unui model de evaluare.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Generali permite notificarea online a daunelor auto
Generali permite notificarea online a daunelor auto

Generali Asigurari a introdus un formular pe propriul website, prin care asiguratii sau persoanele pagubite pot notifica producerea unei daune.

23 Octombrie 2019 | Asigurari

Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni
Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni

Un nou tip de asigurare Casco este disponibil pentru consumatori, prin care costul cu fransiza poate fi impartit cu prietenii. In acest fel, prima de asigurare scade.

16 Iulie 2019 | Asigurari

Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO
Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO

Proprietarii de masini care vor sa detina o singura polita de asigurare, cu protectie totala, au la dispozitie un astfel de produs. Este vorba de o asigurare care cuprinde polita RCA, la care se pot adauga optiuni specifice asigurarii CASCO, de la cele de baza, la varianta full.

26 Februarie 2019 | Asigurari

Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?
Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) reprezinta o cheltuiala obligatorie pentru posesorii de autoturism. Aceasta, insa, poate fi mai mare sau mai mica, pentru acelasi tip de masina, in functie de comportamentul soferului la volan. Diferenta se stabileste dupa aplicarea sistemului bonus-malus. Cum obtii reducerea maxima?

5 Decembrie 2018 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus