Asigurarea Carte Verde se tipareste pe hartie alba

Politele de asigurare Carte Verde se tiparesc pe suport de hartie alba, incepand cu data de 1 iulie 2020, indiferent daca asigurarea se elibereaza impreuna cu polita RCA sau separat. 

Politele Carte Verde emise inainte de 1 iulie 2020 si tiparite pe hartie verde isi mentin valabilitatea pana la expirarea perioadei inscrise in politele respective. De asemenea, pentru autovehiculele inmatriculate si asigurate in alte state membre ale Sistemului Carte Verde, incepand cu data de 1 iulie 2020, vor fi valabile atat asigurarile Carte Verde tiparite pe hartie alba cat si cele tiparite pe hartie verde.

Consiliul Birourilor, organizatia care coordoneaza activitatea Sistemului Carte Verde, a decis ca fiecare birou national care face parte din sistem sa decida la randul sau cu privire la culoarea hartiei (alba si/sau verde) pe care va fi tiparita polita de asigurare Carte Verde incepand cu data de 1 iulie 2020 si sa comunice decizia respectiva Consiliului Birourilor si autoritatilor vizate din tarile lor. 

Astfel, Biroul Asiguratorilor de Autovehicole din Romania (BAAR) a informat deja ASF, Politia de Frontiera si Politia Rutiera ca decizia pentru Romania vizeaza utilizarea hartiei suport de culoare alba pentru politele tip Carte Verde.

Ce reprezinta asigurarea “Carte Verde”

Documentul Carte Verde este un certificat international de asigurare in baza caruia proprietarul/utilizatorul/conducatorul vehiculului pentru care documentul a fost eliberat este asigurat in privinta raspunderii civile pentru pagubele produse prin intermediul vehiculului respectiv, in conformitate cu legislatia fiecarui stat pentru care documentul de asigurare este valabil. 

Daca aveti incheiata o asigurare RCA, pe perioada valabilitatii acelei asigurari aveti in mod automat si o asigurare Carte Verde valabila pentru teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, precum si pentru teritoriul Islandei, Norvegiei, Liechtenstein, Elvetiei si Serbiei fara a plati nici o prima de asigurare suplimentara. 

Cand doriti sa circulati cu vehiculul intr-o alta tara decat cele enumerate mai sus (de exemplu, Moldova, Turcia, Rusia, Ucraina, Albania etc.), verificati ca simbolul tarii respective sa nu fie barat/taiat pe documentul de asigurare Carte Verde pe care l-ati primit atunci cand ati incheiat asigurarea RCA. 

Atentie la ofertele societatilor de asigurare

Daca simbolul este barat/taiat, atunci va trebui sa incheiati la un asigurator din Romania o asigurare Carte Verde distincta de asigurarea RCA detinuta si care sa fie valabila in acea tara pe perioada deplasarii sau sa cumparati la granita o asigurare valabila doar pentru respectiva tara. Cine nu detine o astfel de asigurare poate fi sanctionat conform legislatiei din tara unde se produce accidentul si va suporta pagubele produse pe cheltuiala sa.

Conso va ajuta sa evitati aceste inconveniente. Atunci cand cumparati o asigurare RCA pe Conso, aveti posibilitatea sa selectati tarile unde doriti sa aveti acoperire pentru polita Carte Verde. In pagina de comparatii RCA, Conso va semnaleaza ofertele care nu corespund criteriilor alese, astfel incat sa alegeti usor asigurarea de cate aveti nevoie.

Daca vreti sa achizitionati polita RCA online, o puteti face rapid direct de pe Conso. In plus, compari toate ofertele intr-un singur loc si economisesti bani.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

SONDAJ CONSO

Parerea ta conteaza!


Samsung Galaxy Tab

Dorim sa stim parerea ta despre serviciile oferite de Conso.

Participa la un scurt sondaj si vei fi automat inscris intr-o tragere la sorti.
Marele premiu: o tableta Samsung Galaxy Tab S5e.

Particip la sondaj Detalii sondaj

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii
Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii

Asirom este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso analizeaza principalele avantaje si dezavantaje ale asigurarii oferite de Asirom.

16 Octombrie 2020 | Asigurari

Allianz Tiriac: Ce beneficii ofera asigurarea RCA
Allianz Tiriac: Ce beneficii ofera asigurarea RCA

Asigurarea RCA oferita de Allianz Tiriac este valabila in Romania si statele din sistemul Carte Verde. Conso iti prezinta riscurile si gradul de acoperire al asigurarii.

9 Octombrie 2020 | Asigurari

Asigurari RCA: Cati romani sunt nemultumiti si ce societati sunt reclamate la ASF
Asigurari RCA: Cati romani sunt nemultumiti si ce societati sunt reclamate la ASF

In prima jumatate a anului s-au inregistrat peste 17.200 de petitii si informari de neconformitate pe segmentul asigurarilor RCA si Carte Verde, in vreme ce in tot anul 2019 numarul acestora fusese de 23.300.

30 Septembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea RCA in format electronic este acceptata la controalele Politiei
Asigurarea RCA in format electronic este acceptata la controalele Politiei

Soferii pot face dovada incheierii asigurarii RCA si prin prezentarea unui document electronic cu polita emisa, in cazul unui control al Politiei.

9 Septembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus