top banner

Asigurarea Carte Verde se tipareste pe hartie alba

01 Iulie 2020 | Autor: Cristian Dogaru

Asigurarea Carte Verde se tipareste pe hartie alba

Politele de asigurare Carte Verde se tiparesc pe suport de hartie alba, incepand cu data de 1 iulie 2020, indiferent daca asigurarea se elibereaza impreuna cu polita RCA sau separat. 
Politele Carte Verde emise inainte de 1 iulie 2020 si tiparite pe hartie verde isi mentin valabilitatea pana la expirarea perioadei inscrise in politele respective. De asemenea, pentru autovehiculele inmatriculate si asigurate in alte state membre ale Sistemului Carte Verde, incepand cu data de 1 iulie 2020, vor fi valabile atat asigurarile Carte Verde tiparite pe hartie alba cat si cele tiparite pe hartie verde.

Consiliul Birourilor, organizatia care coordoneaza activitatea Sistemului Carte Verde, a decis ca fiecare birou national care face parte din sistem sa decida la randul sau cu privire la culoarea hartiei (alba si/sau verde) pe care va fi tiparita polita de asigurare Carte Verde incepand cu data de 1 iulie 2020 si sa comunice decizia respectiva Consiliului Birourilor si autoritatilor vizate din tarile lor. 

Astfel, Biroul Asiguratorilor de Autovehicole din Romania (BAAR) a informat deja ASF, Politia de Frontiera si Politia Rutiera ca decizia pentru Romania vizeaza utilizarea hartiei suport de culoare alba pentru politele tip Carte Verde.

Ce reprezinta asigurarea “Carte Verde”

Documentul Carte Verde este un certificat international de asigurare in baza caruia proprietarul/utilizatorul/conducatorul vehiculului pentru care documentul a fost eliberat este asigurat in privinta raspunderii civile pentru pagubele produse prin intermediul vehiculului respectiv, in conformitate cu legislatia fiecarui stat pentru care documentul de asigurare este valabil. 

Daca aveti incheiata o asigurare RCA, pe perioada valabilitatii acelei asigurari aveti in mod automat si o asigurare Carte Verde valabila pentru teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, precum si pentru teritoriul Islandei, Norvegiei, Liechtenstein, Elvetiei si Serbiei fara a plati nici o prima de asigurare suplimentara. 

Cand doriti sa circulati cu vehiculul intr-o alta tara decat cele enumerate mai sus (de exemplu, Moldova, Turcia, Rusia, Ucraina, Albania etc.), verificati ca simbolul tarii respective sa nu fie barat/taiat pe documentul de asigurare Carte Verde pe care l-ati primit atunci cand ati incheiat asigurarea RCA. 

Atentie la ofertele societatilor de asigurare

Daca simbolul este barat/taiat, atunci va trebui sa incheiati la un asigurator din Romania o asigurare Carte Verde distincta de asigurarea RCA detinuta si care sa fie valabila in acea tara pe perioada deplasarii sau sa cumparati la granita o asigurare valabila doar pentru respectiva tara. Cine nu detine o astfel de asigurare poate fi sanctionat conform legislatiei din tara unde se produce accidentul si va suporta pagubele produse pe cheltuiala sa.

Conso va ajuta sa evitati aceste inconveniente. Atunci cand cumparati o asigurare RCA pe Conso, aveti posibilitatea sa selectati tarile unde doriti sa aveti acoperire pentru polita Carte Verde. In pagina de comparatii RCA, Conso va semnaleaza ofertele care nu corespund criteriilor alese, astfel incat sa alegeti usor asigurarea de cate aveti nevoie.

Daca vreti sa achizitionati polita RCA online, o puteti face rapid direct de pe Conso. In plus, compari toate ofertele intr-un singur loc si economisesti bani.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul