top banner

Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii

16 Octombrie 2020 | Autor: Conso

Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii

Asirom este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso analizeaza principalele avantaje si dezavantaje ale asigurarii oferite de Asirom.
Asiguratorii trebuie sa ofere consumatorilor un document standardizat cu informatii privind produsul oferit (PID-Product Information Document), potrivit reglementarilor europene. 

Pentru asigurarile de raspundere civila oferita de Asirom, Conso a sintetizat mai jos principalele aspecte care trebuie avute in vedere de un asigurat:

Ce riscuri sunt acoperite de Asirom


Decesul sau vatamarea persoanelor implicate in acci-dent

Daunele materiale-e vorba in principal de scaderea valorii autovehiculelor implicate in accident (reparatiile vor fi dovedite cu acte), contravaloarea radierii si in-matricularii daca e cazul, taxe de timbru in cazul in care urmeaza un proces, cheltuielile suplimentare in cazul solutionarii alternative a litigiilor, etc

Asiguratorul va acoperi de asemenea costurile reultate din lipsa de folosinta a vehicolului avariat, inclusiv inlo-cuirea temporara a vehiculului. 


Cazurile in care nu se acorda despagubiri de Asirom


In principiu, nu se acorda despagubiri pentru pagubele produse bunurilor apartinand soferului vinovat de pro-ducerea accidentului. Similar, daca acesta va fi vatamat corporal sau isi va pierde viata.

Daca bunurile avariate apartin soferului care a provocat dauna sau daca accidentul s-a produs intre doua vehicole ce apartin patrimoniului comun al sotilor (daca masina sotului tamponeza masina sotiei de pilda) nu se vor acorda despagubiri.


Amenzile pe care le-ar putea privi soferul vinovat de producerea accidentului sau despagubirile la care acesta ar putea fi obligat intr-un eventual proces civil nu vor fi acoperite de asigurator.

De asemenea, daca intre intre soferul vinovat de pro-ducerea accdentului si partile vatamate a existat un raport contractual. 
Nu se acorda despagubiri daca prejudiciile sunt cau-zate prin utilizarea unui vehicul in timpul unui atac terorist sau razboi, daca evenimentul are legatura di-recta cu respectivul atac sau razboi

Ce acoperire are asigurarea RCA la Asirom?


Polita este valabila pe teritoriul Romaniei, teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene si cele apartinand Spatiului Economic European, cat si pe teritoriul statelor care leaga direct doua tari membre ale Uniunii Europene in care nu exista birou national.

Inceperea si incetarea asigurarii


Polita RCA se incheie pe o perioada cuprinsa intre o luna si 12 luni (multiplu de o luna), in functie de optiunea Asig-uratului. Raspunderea asiguratorului incepe din ziua urmatoare celei in care s-a incheiat contractul RCA in ca-zurile in care nu exista anterior o asigurare RCA sau din ziua urmatoare celei in care expira contractul anterior.

Contractul inceteaza la termenul stabilit in contract, la data la care proprietarul isi vinde vehicolul asigurat transmitand documentele justificative ori in momentul in care acesta este radiat din circulatie.


Ce acoperire are asigurarea RCA la Asirom?

Polita este valabila pe teritoriul Romaniei, teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene si cele apartinand Spatiului Economic European, cat si pe teritoriul statelor care leaga direct doua tari membre ale Uniunii Europene in care nu exista birou national.

Cum se platesc primele


Plata primei de asigurare se face anticipat si integral pentru intreaga perioada asigurata. La solicitarea asiguratului plata se poate face si in rate, numarul, cuantumul si datele de plata ale ratelor urmand sa fie trecute in contractul de asigurare. Prima rata se achita la emiterea contractului iar ratele urmatoare se vor plati pana la data scadenta inscrisa in contract.


Care este ponderea Asirom pe segmentul RCA

In 2019, potrivit raportarilor ASF, piata asigurarilor RCA a continuat sa fie una foarte concentrata, cu principalele doua companii din top (City Insurance-39%) si Euroins (32%) adunand peste 70% din valoarea primelor brute subscrise. Asirom a ocupat in acest clasament locul 6, cu o cota de pi-ata de 3,1%. Comparativ cu anul anterior, valoarea primelor brute subscrise a urcat cu aproximativ 5%, pana la 3,7 mil-iarde lei.


Conso te ajuta sa compari in timp real tarifele pentru asigurarile RCA si sa cumperi asigurarea online, platind cu cardul. Cumparand asigurarea RCA direct de pe Conso, primesti pe loc polita in format electronic si poti fi sigur ca vei avea intotodeauna la indemana, pe telefon, laptop sau tableta, documentul electronic ce atesta emiterea politiei. 

Utilizatorii Conso beneficiaza de cele mai bune tarife la asigurarile RCA, deoarece comparam ofertele tuturor asiguratorilor RCA autorizati de ASF din Romania. In acest fel, te ajutam sa faci cea mai buna alegere si sa economisesti bani.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul