Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii

Asirom este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso analizeaza principalele avantaje si dezavantaje ale asigurarii oferite de Asirom.

Asiguratorii trebuie sa ofere consumatorilor un document standardizat cu informatii privind produsul oferit (PID-Product Information Document), potrivit reglementarilor europene. 

Pentru asigurarile de raspundere civila oferita de Asirom, Conso a sintetizat mai jos principalele aspecte care trebuie avute in vedere de un asigurat:

Ce riscuri sunt acoperite de Asirom


Decesul sau vatamarea persoanelor implicate in acci-dent

Daunele materiale-e vorba in principal de scaderea valorii autovehiculelor implicate in accident (reparatiile vor fi dovedite cu acte), contravaloarea radierii si in-matricularii daca e cazul, taxe de timbru in cazul in care urmeaza un proces, cheltuielile suplimentare in cazul solutionarii alternative a litigiilor, etc

Asiguratorul va acoperi de asemenea costurile reultate din lipsa de folosinta a vehicolului avariat, inclusiv inlo-cuirea temporara a vehiculului. 


Cazurile in care nu se acorda despagubiri de Asirom


In principiu, nu se acorda despagubiri pentru pagubele produse bunurilor apartinand soferului vinovat de pro-ducerea accidentului. Similar, daca acesta va fi vatamat corporal sau isi va pierde viata.

Daca bunurile avariate apartin soferului care a provocat dauna sau daca accidentul s-a produs intre doua vehicole ce apartin patrimoniului comun al sotilor (daca masina sotului tamponeza masina sotiei de pilda) nu se vor acorda despagubiri.


Amenzile pe care le-ar putea privi soferul vinovat de producerea accidentului sau despagubirile la care acesta ar putea fi obligat intr-un eventual proces civil nu vor fi acoperite de asigurator.

De asemenea, daca intre intre soferul vinovat de pro-ducerea accdentului si partile vatamate a existat un raport contractual. 
Nu se acorda despagubiri daca prejudiciile sunt cau-zate prin utilizarea unui vehicul in timpul unui atac terorist sau razboi, daca evenimentul are legatura di-recta cu respectivul atac sau razboi

Ce acoperire are asigurarea RCA la Asirom?


Polita este valabila pe teritoriul Romaniei, teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene si cele apartinand Spatiului Economic European, cat si pe teritoriul statelor care leaga direct doua tari membre ale Uniunii Europene in care nu exista birou national.

Inceperea si incetarea asigurarii


Polita RCA se incheie pe o perioada cuprinsa intre o luna si 12 luni (multiplu de o luna), in functie de optiunea Asig-uratului. Raspunderea asiguratorului incepe din ziua urmatoare celei in care s-a incheiat contractul RCA in ca-zurile in care nu exista anterior o asigurare RCA sau din ziua urmatoare celei in care expira contractul anterior.

Contractul inceteaza la termenul stabilit in contract, la data la care proprietarul isi vinde vehicolul asigurat transmitand documentele justificative ori in momentul in care acesta este radiat din circulatie.


Ce acoperire are asigurarea RCA la Asirom?

Polita este valabila pe teritoriul Romaniei, teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene si cele apartinand Spatiului Economic European, cat si pe teritoriul statelor care leaga direct doua tari membre ale Uniunii Europene in care nu exista birou national.

Cum se platesc primele


Plata primei de asigurare se face anticipat si integral pentru intreaga perioada asigurata. La solicitarea asiguratului plata se poate face si in rate, numarul, cuantumul si datele de plata ale ratelor urmand sa fie trecute in contractul de asigurare. Prima rata se achita la emiterea contractului iar ratele urmatoare se vor plati pana la data scadenta inscrisa in contract.


Care este ponderea Asirom pe segmentul RCA

In 2019, potrivit raportarilor ASF, piata asigurarilor RCA a continuat sa fie una foarte concentrata, cu principalele doua companii din top (City Insurance-39%) si Euroins (32%) adunand peste 70% din valoarea primelor brute subscrise. Asirom a ocupat in acest clasament locul 6, cu o cota de pi-ata de 3,1%. Comparativ cu anul anterior, valoarea primelor brute subscrise a urcat cu aproximativ 5%, pana la 3,7 mil-iarde lei.


Conso te ajuta sa compari in timp real tarifele pentru asigurarile RCA si sa cumperi asigurarea online, platind cu cardul. Cumparand asigurarea RCA direct de pe Conso, primesti pe loc polita in format electronic si poti fi sigur ca vei avea intotodeauna la indemana, pe telefon, laptop sau tableta, documentul electronic ce atesta emiterea politiei. 

Utilizatorii Conso beneficiaza de cele mai bune tarife la asigurarile RCA, deoarece comparam ofertele tuturor asiguratorilor RCA autorizati de ASF din Romania. In acest fel, te ajutam sa faci cea mai buna alegere si sa economisesti bani.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor
Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

Cu prime subscrise de aproape 500 milioane euro anul trecut si nu mai putin de 45% din piata RCA (20% din cea a asigurarilor generale), prabusirea City Insurance zguduie sistemul financiar local.

20 Septembrie 2021 | Asigurari

Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare
Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare

Problemele cu care se confrunta liderul pietei asigurarilor RCA, City Insurance, companie care si-a crescut agresiv cota de piata in principal pe baza unor preturi mici ale politei de asigurare, vor putea conduce la repozitionari din partea principalilor jucatori.

12 August 2021 | Asigurari

Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat
Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat

Daca asigurarile de calatorie acopera riscurile pe care le poti intampina la destinatie, o asigurare storno te protejeaza in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu mai poti pleca de acasa.

29 Iulie 2021 | Asigurari

Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus