Asigurare multitravel, card european de sanatate sau ambele?

Exista mai multe modalitati de a ne asigura cand iesim des din tara, de la banala asigurare de calatorie la asigurarea multitravel, fiecare cu cateva avantaje fata de cardul european de sanatate, dar si cu un cost suplimentar asociat.

Ca si in cazul unei asigurari pentru bunuri, asigurarea de calatorie pare absolut inutila...pana se produce evenimentul asigurat. Poti calatori de zeci de ori fara sa ai probleme medicale dar si cand esti prins descoperit de o afectiune si nu ai la ce usa sa bati situatia devine brusc tragica. 

Intrebarea care se pune este daca merita sa platesti suplimentar pentru o asigurare de calatorie de vreme ce exista cardul european de sanatate (gratuit) si ce servicii primesti in plus in cazul unei astfel de asigurari. 

Cum functioneaza cardul european de sanatate

Cardul se emite la cererea persoanei asigurate in sistemul de asigurari de sanatate din Romania si care are cotizatia la zi, pentru deplasari de maximum 12 luni intr-un stat din Uniunea Europeana. Casa de Asigurari de Sanatate din Romania va deconta cheltuielile cauzate de tratamentul posesorului de card intr-o institutie de sanatate publica din statele membre, in cazul unor afectiuni capatate in timpul sederii sale acolo (nu sunt acoperite tratamentele unor afectiuni preexistente)

Cardul este gratuit si este valabil 24 luni de la momentul eliberarii. Pentru a primi un astfel de card se completeza formularele-tip privind cererea de eliberare si calitatea de salariat si se trimit la sediul Casei de Sanatate impreuna cu copia actului de identitate urmand ca solicitantul sa primeasca un card de sanatate in 7 zile lucratoare de la intocmirea dosarului sau, daca totul functioneaza bine pe lantul birocratic. 

De ce si o asigurare privata? 

Exista servicii suplimentare de care poate fi nevoie si care nu sunt acoperite de cardul european. Cum ar fi tratamentul la o institutie privata europeana sau la o institutie medicala din afara spatiului UE, costurile suplimentare neacoperite de card in timpul spitalizarii (masa de pilda), asigurarea de pierdere a bagajelor sau cea de decalare a zborurilor. 

Pentru acestea exista optiunea asigurarilor de calatorie standard sau, varianta smart, asigurarile multitravel. Nu vom insista asupra asigurarilor de calatorie clasice, pentru ca mai toata lumea a avut asa ceva la un moment dat, sau cel putin pana a descoperit ca este mai avantajos daca iesi de mai multe ori pe an din tara sa faca o asigurare care sa acopere un an intreg deplasarile pentru a nu se mai reinnoi politele de fiecare data. 

Allianz Tiriac acopera si afectiunile mai vechi

La Allianz Tiriac, polita Multitravel ofera acoperire pentru toate deplasarile in straintate dintr-un an calendaristic, in limita a 25 de zile deplasarea (daca faceti deci deplasari mai lungi prin Europa...nu uitati sa luati si cardul european de sanatate). 

Suma asigurata pentru intregul an este de 30.000 euro, limita in care sunt incluse cheltuieli de repatriere de 7.000 euro si cheltuielile de tratare a unui puseu pentru o afectiune preexistenta de 1.000 euro. 

Cei care doresc o asigurare o pot obtine descarcand aplicatia mobila a companiei unde polita poate fi si personalizata. 

La o simulare pentru incheierea unei polite Multitravel, fara asigurarea bagajelor, de accidente sau raspundere fata de terti, pretul politiei pentru o persoana era de 77 lei. Exista doua planuri. Planul 1 cu acoperire pentru toate tarile mai putin SUA, Canada, Romania si/sau tara de rezidenta a asiguratului si Planul II care exclude de la acoperire doar Romania si/sau tara de rezidenta a asiguratului.

Asigurare multitravel pentru detinatorii de conturi curente Alpha Bank

Un parteneriat dintre o banca si o societate de asigurari pentru asigurari multitravel a fost recent lansat de Alpha Bank, impreuna cu societatea de asigurari Groupama. 

Este vorba de asigurarea “Travel all Seasons”, pentru calatorii multiple pe durata unui an, dar nu mai mult de 30 de zile per calatorie, la care au acces cei care au un cont curent la Alpha Bank (polita poate fi emisa in unitatea bancara). 

Exista un pachet Standard ce include pe langa asigurarea medicala si pe cea de accidente, raspunderea civila individuala, intreruperea sau anularea calatoriei, asigurare de documente si care costa 55 lei pe an pentru o persoana asigurata. Si pachetul Premium care pe langa toate acoperirile din pachetul anterior mai include si sporturile de sezon (prima este in acest caz de 80 lei pe an per persoana asigurata).

Asigurari de calatorie pentru posesorii de carduri bancare

Mai multe banci isi tenteaza clientii cu asigurari de calatorie atasate cardurilor de credit sau debit.  

De exemplu, BCR ofera asigurari de calatorie celor care comanda un card de de debit Mastercard Gold. Pentru 70 de lei, costul emiterii cardului, posesorul are asistenta medicala si acoperirea cheltuielilor medicale de urgenta, asigurarea documentelor si a biletelor de transport, despagubiri in cazul intarzierii mijloacelor de transport, asigurarea bagajelor, acces in business lounge-ul aeroportului Otopeni si a celui din Cluj. In asigurare intra acoperirea cheltuielilor de repatriere in limita a 7.000 euro dar si tratamente stomatologice de urgenta in limita a 200 euro. 

Raiffeisen Bank ofera la rândul sau asigurari de calatorie in strainatate prin partenerul Uniqa Asigurari clientilor care detin carduri de credit Standard/Vodafone/Gold si World ce acopera serviciile medicale de urgenta generate de aparitia unui eveniment asigurat. Prima de asigurare este in valoare de 50 lei/an pentru utilizatorii cardurilor de cumparaturi Standard si Vodafone dar facilitatea este oferita gratuit utilizatorilor de card Gold si World. 

In concluzie, pentru o deplasare foarte scurta si in ipoteza in care nu plecam des in afara UE ne putem limita doar la cardul european. Pentru deplasari mai lungi si repetate, atat in UE cat si in afara spatiului european, o asigurare multitravel este indispensabila. Pentru avantajele conexe, de urmarit ofertele bancilor atasate cardurilor emise de acestea. 


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor
Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

Cu prime subscrise de aproape 500 milioane euro anul trecut si nu mai putin de 45% din piata RCA (20% din cea a asigurarilor generale), prabusirea City Insurance zguduie sistemul financiar local.

20 Septembrie 2021 | Asigurari

Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare
Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare

Problemele cu care se confrunta liderul pietei asigurarilor RCA, City Insurance, companie care si-a crescut agresiv cota de piata in principal pe baza unor preturi mici ale politei de asigurare, vor putea conduce la repozitionari din partea principalilor jucatori.

12 August 2021 | Asigurari

Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat
Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat

Daca asigurarile de calatorie acopera riscurile pe care le poti intampina la destinatie, o asigurare storno te protejeaza in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu mai poti pleca de acasa.

29 Iulie 2021 | Asigurari

Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus