Asigurare Casco: Cum pot obtine un tarif redus?


Daca dorim sa ne asiguram autoturismul, atunci putem reduce prima la asigurarea Casco asumandu-ne cateva riscuri. Cele mai la indemana solutii sunt reducerea sumei asigurate, acceptarea fransizei si compararea atenta a ofertelor. Nu in ultimul rand, exista posibilitatea negocierii la pachet si a platii integrale.


In primele trei luni din 2010, valoarea primelor brute subscrise de companii pe segmentul Casco s-a comprimat cu 25,6% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Desi multi manageri s-au asteptat la ajustari, putini au luat in calcul asemenea amplitudini.

Desigur, numarul tot mai mic de autoturisme noi vandute, scaderea importului in cazul celor second-hand si diluarea business-urilor din leasing au prefigurat evolutia descendenta a clasei.   Comprimarea releva insa si o tendinta de renuntare la incheierea politei Casco, situatie ce poate fi speculata de ceilalti clienti.

Parghii la indemana clientului

Chiar daca nu am avut in ultimii ani evenimente inscrise pe polita Casco, intampinam dificultati in luarea deciziei de a renunta la aceasta asigurare facultativa. Motivul? Confortul psihic pe care aceasta il ofera. Daca renuntam si tocmai atunci se produce evenimentul nedorit? Daca ne aflam in aceasta categorie si dorim sa ne asiguram Casco atunci putem reduce prima asumandu-ne cateva riscuri.

Companiile calculeaza o cota de prima. Aceasta se aplica la valoarea asigurata a vehiculului rezultand prima ce trebuie platita. Un prim pas spre reducerea primei il reprezinta actionarea asupra nivelului cotei sau a sumei asigurate.


Din jocul probabilitatilor

Asiguratorii utilizeaza scheme proprii de uzura a autovehiculelor. Diferentele sunt notabile, ele ajungand chiar si la cateva mii de euro. Identificati astfel o companie care propune o valoare asigurata mai mica. Dezavantajul apare la momentul producerii evenimentelor furt total sau avarie totala, atunci cand despagubirile primite sunt pe masura. Este un risc pe care ni-l asumam intr-un asemenea scenariu.

O alta masura o reprezinta acceptarea fransizei. Nu discutam neaparat de fransiza fixa per eveniment. O parte a asiguratorilor chiar au renuntat la ea. Puteti accepta o fransiza exprimata procentual in cazul riscurilor de furt sau avarie totala. Daca acordati o probabilitate extrem de redusa aparitiei acestor evenimente, exista societati unde puteti opta pentru fransize chiar si de peste 25%.

La o suma asigurata de aproximativ 6.000 euro, daca s-ar accepta o fransiza de 25% pentru riscurile de dauna totala si furt total, in locul uneia de 15%, s-ar plati cu peste 100 de euro mai putin. De asemenea, puteti renunta la asigurarea riscurilor suplimentare precum pierderea cheilor, circulatia in afara drumurilor publice, patrunderea in locuri inundate sau vandalismul. Acestea mai adauga 2-3 pp la cota de prima, deci mai mult de o suta de euro in cazul masinii noastre evaluate la 6.000 euro.

Reducerea presupune munca de cercetare

Daca doriti sa incheiati o polita Casco trebuie sa analizati ofertele existente. Incercati sa obtineti cote de prima de la agentii societatilor, de la brokeri si direct de pe site-uri. Pot aparea diferente, canalele avand costuri de “intretinere” diferite.

Presupunand ca sunteti un client fidel, fara istoric al daunalitatii, veti beneficia de o reducere la achizitionarea asigurarii. Aceasta variaza de la cateva procente pana la 15% sau 20% in functie de asigurator. Desi cuantumul discount-ului este considerat fix, nevoia asiguratorilor de a mentine retentia la un nivel ridicat permite in unele cazuri o negociere a valorii acestuia.

Puteti urmari ofertele companiilor in cautare de cota de piata. De obicei, tarifele sunt mai reduse insa acestea vin la pachet cu un renume nu tocmai solid al societatii.

Nu in ultimul rand, exista posibilitatea negocierii la pachet si a platii integrale. Daca aveti in vedere incheierea mai multor tipuri de asigurari – Casco, RCA, asigurare pentru locuinta etc. – cautati sa obtineti un discount pe masura.

Din nefericire, practica releva aplicarea acestuia in special pe RCA unde prima de asigurare este mai mica. Totusi, achizitionand de la aceeasi companie atat o polita Casco cat si una RCA veti beneficia de o extindere gratuita a riscurilor de avarii si furt in afara granitelor tarii. In plus, daca venitul disponibil va permite, achitati integral prima. Majoritatea asiguratorilor ofera un discount de 5% pentru aceasta modalitate de plata.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni
Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni

Un nou tip de asigurare Casco este disponibil pentru consumatori, prin care costul cu fransiza poate fi impartit cu prietenii. In acest fel, prima de asigurare scade.

16 Iulie 2019 | Asigurari

Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO
Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO

Proprietarii de masini care vor sa detina o singura polita de asigurare, cu protectie totala, au la dispozitie un astfel de produs. Este vorba de o asigurare care cuprinde polita RCA, la care se pot adauga optiuni specifice asigurarii CASCO, de la cele de baza, la varianta full.

26 Februarie 2019 | Asigurari

Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?
Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) reprezinta o cheltuiala obligatorie pentru posesorii de autoturism. Aceasta, insa, poate fi mai mare sau mai mica, pentru acelasi tip de masina, in functie de comportamentul soferului la volan. Diferenta se stabileste dupa aplicarea sistemului bonus-malus. Cum obtii reducerea maxima?

5 Decembrie 2018 | Asigurari

Drepturi suplimentare pentru consumatorii de asigurari din Romania

Consumatorii de asigurari din Romania vor beneficia de o atentie sporita din partea distribuitorilor de asigurari, fie companii sau intermediari. Legea de transpunere a Directivei privind distributia de asigurari IDD (Insurance Distribution Directive), care contine drepturi suplimentare pentru clienti, a fost adoptata, in sfarsit, de Parlament.

20 Septembrie 2018 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus