Cum se poate obtine un tarif Casco mai redus?

Daca dorim sa ne asiguram autoturismul, atunci putem reduce prima la asigurarea Casco asumandu-ne cateva riscuri. Cele mai la indemana solutii sunt reducerea sumei asigurate, acceptarea fransizei si compararea atenta a ofertelor. Nu in ultimul rand, exista posibilitatea negocierii la pachet si a platii integrale.

In primele trei luni din 2010, valoarea primelor brute subscrise de companii pe segmentul Casco s-a comprimat cu 25,6% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Desi multi manageri s-au asteptat la ajustari, putini au luat in calcul asemenea amplitudini.

Desigur, numarul tot mai mic de autoturisme noi vandute, scaderea importului in cazul celor second-hand si diluarea business-urilor din leasing au prefigurat evolutia descendenta a clasei.   Comprimarea releva insa si o tendinta de renuntare la incheierea politei Casco, situatie ce poate fi speculata de ceilalti clienti.

Parghii la indemana clientului

Chiar daca nu am avut in ultimii ani evenimente inscrise pe polita Casco, intampinam dificultati in luarea deciziei de a renunta la aceasta asigurare facultativa. Motivul? Confortul psihic pe care aceasta il ofera. Daca renuntam si tocmai atunci se produce evenimentul nedorit? Daca ne aflam in aceasta categorie si dorim sa ne asiguram Casco atunci putem reduce prima asumandu-ne cateva riscuri.

Companiile calculeaza o cota de prima. Aceasta se aplica la valoarea asigurata a vehiculului rezultand prima ce trebuie platita. Un prim pas spre reducerea primei il reprezinta actionarea asupra nivelului cotei sau a sumei asigurate.


Din jocul probabilitatilor

Asiguratorii utilizeaza scheme proprii de uzura a autovehiculelor. Diferentele sunt notabile, ele ajungand chiar si la cateva mii de euro. Identificati astfel o companie care propune o valoare asigurata mai mica. Dezavantajul apare la momentul producerii evenimentelor furt total sau avarie totala, atunci cand despagubirile primite sunt pe masura. Este un risc pe care ni-l asumam intr-un asemenea scenariu.

O alta masura o reprezinta acceptarea fransizei. Nu discutam neaparat de fransiza fixa per eveniment. O parte a asiguratorilor chiar au renuntat la ea. Puteti accepta o fransiza exprimata procentual in cazul riscurilor de furt sau avarie totala. Daca acordati o probabilitate extrem de redusa aparitiei acestor evenimente, exista societati unde puteti opta pentru fransize chiar si de peste 25%.

La o suma asigurata de aproximativ 6.000 euro, daca s-ar accepta o fransiza de 25% pentru riscurile de dauna totala si furt total, in locul uneia de 15%, s-ar plati cu peste 100 de euro mai putin. De asemenea, puteti renunta la asigurarea riscurilor suplimentare precum pierderea cheilor, circulatia in afara drumurilor publice, patrunderea in locuri inundate sau vandalismul. Acestea mai adauga 2-3 pp la cota de prima, deci mai mult de o suta de euro in cazul masinii noastre evaluate la 6.000 euro.

Reducerea presupune munca de cercetare

Daca doriti sa incheiati o polita Casco trebuie sa analizati ofertele existente. Incercati sa obtineti cote de prima de la agentii societatilor, de la brokeri si direct de pe site-uri. Pot aparea diferente, canalele avand costuri de “intretinere” diferite.

Presupunand ca sunteti un client fidel, fara istoric al daunalitatii, veti beneficia de o reducere la achizitionarea asigurarii. Aceasta variaza de la cateva procente pana la 15% sau 20% in functie de asigurator. Desi cuantumul discount-ului este considerat fix, nevoia asiguratorilor de a mentine retentia la un nivel ridicat permite in unele cazuri o negociere a valorii acestuia.

Puteti urmari ofertele companiilor in cautare de cota de piata. De obicei, tarifele sunt mai reduse insa acestea vin la pachet cu un renume nu tocmai solid al societatii.

Nu in ultimul rand, exista posibilitatea negocierii la pachet si a platii integrale. Daca aveti in vedere incheierea mai multor tipuri de asigurari – Casco, RCA, asigurare pentru locuinta etc. – cautati sa obtineti un discount pe masura.

Din nefericire, practica releva aplicarea acestuia in special pe RCA unde prima de asigurare este mai mica. Totusi, achizitionand de la aceeasi companie atat o polita Casco cat si una RCA veti beneficia de o extindere gratuita a riscurilor de avarii si furt in afara granitelor tarii. In plus, daca venitul disponibil va permite, achitati integral prima. Majoritatea asiguratorilor ofera un discount de 5% pentru aceasta modalitate de plata.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini
Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini

Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.

7 Decembrie 2020 | Asigurari

Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA
Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA

Uniqa este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso iti prezinta cele mai importante aspecte pe care sa le ai in vedere la cumpararea unei polite.

29 Noiembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus