Cum se poate obtine un tarif Casco mai redus?

Daca dorim sa ne asiguram autoturismul, atunci putem reduce prima la asigurarea Casco asumandu-ne cateva riscuri. Cele mai la indemana solutii sunt reducerea sumei asigurate, acceptarea fransizei si compararea atenta a ofertelor. Nu in ultimul rand, exista posibilitatea negocierii la pachet si a platii integrale.

In primele trei luni din 2010, valoarea primelor brute subscrise de companii pe segmentul Casco s-a comprimat cu 25,6% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Desi multi manageri s-au asteptat la ajustari, putini au luat in calcul asemenea amplitudini.

Desigur, numarul tot mai mic de autoturisme noi vandute, scaderea importului in cazul celor second-hand si diluarea business-urilor din leasing au prefigurat evolutia descendenta a clasei.   Comprimarea releva insa si o tendinta de renuntare la incheierea politei Casco, situatie ce poate fi speculata de ceilalti clienti.

Parghii la indemana clientului

Chiar daca nu am avut in ultimii ani evenimente inscrise pe polita Casco, intampinam dificultati in luarea deciziei de a renunta la aceasta asigurare facultativa. Motivul? Confortul psihic pe care aceasta il ofera. Daca renuntam si tocmai atunci se produce evenimentul nedorit? Daca ne aflam in aceasta categorie si dorim sa ne asiguram Casco atunci putem reduce prima asumandu-ne cateva riscuri.

Companiile calculeaza o cota de prima. Aceasta se aplica la valoarea asigurata a vehiculului rezultand prima ce trebuie platita. Un prim pas spre reducerea primei il reprezinta actionarea asupra nivelului cotei sau a sumei asigurate.


Din jocul probabilitatilor

Asiguratorii utilizeaza scheme proprii de uzura a autovehiculelor. Diferentele sunt notabile, ele ajungand chiar si la cateva mii de euro. Identificati astfel o companie care propune o valoare asigurata mai mica. Dezavantajul apare la momentul producerii evenimentelor furt total sau avarie totala, atunci cand despagubirile primite sunt pe masura. Este un risc pe care ni-l asumam intr-un asemenea scenariu.

O alta masura o reprezinta acceptarea fransizei. Nu discutam neaparat de fransiza fixa per eveniment. O parte a asiguratorilor chiar au renuntat la ea. Puteti accepta o fransiza exprimata procentual in cazul riscurilor de furt sau avarie totala. Daca acordati o probabilitate extrem de redusa aparitiei acestor evenimente, exista societati unde puteti opta pentru fransize chiar si de peste 25%.

La o suma asigurata de aproximativ 6.000 euro, daca s-ar accepta o fransiza de 25% pentru riscurile de dauna totala si furt total, in locul uneia de 15%, s-ar plati cu peste 100 de euro mai putin. De asemenea, puteti renunta la asigurarea riscurilor suplimentare precum pierderea cheilor, circulatia in afara drumurilor publice, patrunderea in locuri inundate sau vandalismul. Acestea mai adauga 2-3 pp la cota de prima, deci mai mult de o suta de euro in cazul masinii noastre evaluate la 6.000 euro.

Reducerea presupune munca de cercetare

Daca doriti sa incheiati o polita Casco trebuie sa analizati ofertele existente. Incercati sa obtineti cote de prima de la agentii societatilor, de la brokeri si direct de pe site-uri. Pot aparea diferente, canalele avand costuri de “intretinere” diferite.

Presupunand ca sunteti un client fidel, fara istoric al daunalitatii, veti beneficia de o reducere la achizitionarea asigurarii. Aceasta variaza de la cateva procente pana la 15% sau 20% in functie de asigurator. Desi cuantumul discount-ului este considerat fix, nevoia asiguratorilor de a mentine retentia la un nivel ridicat permite in unele cazuri o negociere a valorii acestuia.

Puteti urmari ofertele companiilor in cautare de cota de piata. De obicei, tarifele sunt mai reduse insa acestea vin la pachet cu un renume nu tocmai solid al societatii.

Nu in ultimul rand, exista posibilitatea negocierii la pachet si a platii integrale. Daca aveti in vedere incheierea mai multor tipuri de asigurari – Casco, RCA, asigurare pentru locuinta etc. – cautati sa obtineti un discount pe masura.

Din nefericire, practica releva aplicarea acestuia in special pe RCA unde prima de asigurare este mai mica. Totusi, achizitionand de la aceeasi companie atat o polita Casco cat si una RCA veti beneficia de o extindere gratuita a riscurilor de avarii si furt in afara granitelor tarii. In plus, daca venitul disponibil va permite, achitati integral prima. Majoritatea asiguratorilor ofera un discount de 5% pentru aceasta modalitate de plata.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii
Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii

Asirom este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso analizeaza principalele avantaje si dezavantaje ale asigurarii oferite de Asirom.

16 Octombrie 2020 | Asigurari

Allianz Tiriac: Ce beneficii ofera asigurarea RCA
Allianz Tiriac: Ce beneficii ofera asigurarea RCA

Asigurarea RCA oferita de Allianz Tiriac este valabila in Romania si statele din sistemul Carte Verde. Conso iti prezinta riscurile si gradul de acoperire al asigurarii.

9 Octombrie 2020 | Asigurari

Asigurari RCA: Cati romani sunt nemultumiti si ce societati sunt reclamate la ASF
Asigurari RCA: Cati romani sunt nemultumiti si ce societati sunt reclamate la ASF

In prima jumatate a anului s-au inregistrat peste 17.200 de petitii si informari de neconformitate pe segmentul asigurarilor RCA si Carte Verde, in vreme ce in tot anul 2019 numarul acestora fusese de 23.300.

30 Septembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea RCA in format electronic este acceptata la controalele Politiei
Asigurarea RCA in format electronic este acceptata la controalele Politiei

Soferii pot face dovada incheierii asigurarii RCA si prin prezentarea unui document electronic cu polita emisa, in cazul unui control al Politiei.

9 Septembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus