ASF pregateste iesirea din perioada de plafonare pe RCA

Piata asigurarilor obligatorii auto (RCA) continua sa puna probleme Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Institutia cauta in prezent, solutii pentru perioada de dupa cele sase luni de plafonare a tarifelor. Una dintre acestea ar putea fi stabilirea unor tarife de referinta, anunta presedintele ASF.

Mai mult, Misu Negritoiu promite ca tarifele nu se vor intoarce la valorile la care ajunsesera inainte de plafonare.

"Mesajul nostru este neindoielnic: nu ne vom intoarce si nici nu trebuie sa ne intoarcem la situatia de dinainte de plafonare, a unei explozii de tarife sau a unor tarife exagerate, cu sau fara legatura cu profilul de risc", a precizat Negritoiu in cdrul unui eveniment de specialitate.


Seful ASF a mai spus ca, in 2017, prima mare problema a institutiei este RCA-ul, dar aceasta problema reprezinta si o oportunitate care da ocazia celor implicati sa reaseze piata pe baze sustenabile.

"Acesta este un nou inceput. Ce facem noi acum pe RCA? Avem o colaborare cu Banca Mondiala, de la care avem doi consultanti pentru a ne analiza situatia si sa venim cu un pachet specific de iesire din preturi controlate spre preturi libere. Au facut acest exercitiu si in alte tari. Astfel, vedem cum au facut altii, cum au gestionat aceasta situatie, si cum vom face noi", a explicat presedintele ASF.

Asigurator pentru asiguratii riscanti

Un rol important pe piata il va avea, in acest an, si Biroul Asigurarilor Auto - BAAR, alaturi de gestionarea bazei de date CEDAM.

"Rolul Biroului in ordonarea pietei este fundamentala, este coloana principala a intregului pachet de actiuni legate de iesirea din preturile plafonate. In 2 luni de zile, BAAR-ul, cu functiile pe care le are, trebuie sa functioneze", a explicat el.

Biroul ar putea prelua o sarcina importanta pe piata RCA, aceea de a asigura masinile pe care companiile de asigurari le refuza, din cauza numarului mare de accidente in care au fost implicate.

„Printre tintele biroului ar trebui sa fie si absortia varfurilor de prima. Sa preia asiguratii cu risc ridicat”, a subliniat presedintele ASF.

El nu exclude, insa, nici posibilitatea ca aceasta activitate sa fie preluata de un asigurator dedicat exclusiv acestui scop.

Cine sunt noii jucatori asteptati pe piata RCA in 2017?

Pe de alta parte, Negritoiu a mai anuntat ca, in 2017, vor aparea pe piata de RCA si alti jucatori. Mai exact patru companii de asigurari, care sunt deja notificate.

Astfel, companiile Dallbogg, din Bulgaria, si Euro Insurance din Irlanda, vor sa opereze pe piata romaneasca prin pasaport european.

Celelalte firme sunt Grawe Romania, care este deja autorizata pentru a vinde RCA, si Ergo, care probabil va primi autorizarea in martie – aprilie.

In aceste conditii, numarul jucatorilor RCA va creste de la 8 in prezent la 12.
 
Piata asigurarilor din Romania a fost expusa, in 2016, la criza asigurarilor auto obligatorii, declansata de transportatori din cauza cresterii exponentiale a tarifelor, criza care a dus la emiterea unei Ordonante de Guvern care prevede plafonarea preturilor RCA pe o perioada de sase luni. Noile tarife au intrat in vigoare incepand cu data de 18 noiembrie 2016.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Generali permite notificarea online a daunelor auto
Generali permite notificarea online a daunelor auto

Generali Asigurari a introdus un formular pe propriul website, prin care asiguratii sau persoanele pagubite pot notifica producerea unei daune.

23 Octombrie 2019 | Asigurari

Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni
Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni

Un nou tip de asigurare Casco este disponibil pentru consumatori, prin care costul cu fransiza poate fi impartit cu prietenii. In acest fel, prima de asigurare scade.

16 Iulie 2019 | Asigurari

Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO
Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO

Proprietarii de masini care vor sa detina o singura polita de asigurare, cu protectie totala, au la dispozitie un astfel de produs. Este vorba de o asigurare care cuprinde polita RCA, la care se pot adauga optiuni specifice asigurarii CASCO, de la cele de baza, la varianta full.

26 Februarie 2019 | Asigurari

Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?
Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) reprezinta o cheltuiala obligatorie pentru posesorii de autoturism. Aceasta, insa, poate fi mai mare sau mai mica, pentru acelasi tip de masina, in functie de comportamentul soferului la volan. Diferenta se stabileste dupa aplicarea sistemului bonus-malus. Cum obtii reducerea maxima?

5 Decembrie 2018 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus