ASF pregateste iesirea din perioada de plafonare pe RCA

Piata asigurarilor obligatorii auto (RCA) continua sa puna probleme Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Institutia cauta in prezent, solutii pentru perioada de dupa cele sase luni de plafonare a tarifelor. Una dintre acestea ar putea fi stabilirea unor tarife de referinta, anunta presedintele ASF.

Mai mult, Misu Negritoiu promite ca tarifele nu se vor intoarce la valorile la care ajunsesera inainte de plafonare.

"Mesajul nostru este neindoielnic: nu ne vom intoarce si nici nu trebuie sa ne intoarcem la situatia de dinainte de plafonare, a unei explozii de tarife sau a unor tarife exagerate, cu sau fara legatura cu profilul de risc", a precizat Negritoiu in cdrul unui eveniment de specialitate.


Seful ASF a mai spus ca, in 2017, prima mare problema a institutiei este RCA-ul, dar aceasta problema reprezinta si o oportunitate care da ocazia celor implicati sa reaseze piata pe baze sustenabile.

"Acesta este un nou inceput. Ce facem noi acum pe RCA? Avem o colaborare cu Banca Mondiala, de la care avem doi consultanti pentru a ne analiza situatia si sa venim cu un pachet specific de iesire din preturi controlate spre preturi libere. Au facut acest exercitiu si in alte tari. Astfel, vedem cum au facut altii, cum au gestionat aceasta situatie, si cum vom face noi", a explicat presedintele ASF.

Asigurator pentru asiguratii riscanti

Un rol important pe piata il va avea, in acest an, si Biroul Asigurarilor Auto - BAAR, alaturi de gestionarea bazei de date CEDAM.

"Rolul Biroului in ordonarea pietei este fundamentala, este coloana principala a intregului pachet de actiuni legate de iesirea din preturile plafonate. In 2 luni de zile, BAAR-ul, cu functiile pe care le are, trebuie sa functioneze", a explicat el.

Biroul ar putea prelua o sarcina importanta pe piata RCA, aceea de a asigura masinile pe care companiile de asigurari le refuza, din cauza numarului mare de accidente in care au fost implicate.

„Printre tintele biroului ar trebui sa fie si absortia varfurilor de prima. Sa preia asiguratii cu risc ridicat”, a subliniat presedintele ASF.

El nu exclude, insa, nici posibilitatea ca aceasta activitate sa fie preluata de un asigurator dedicat exclusiv acestui scop.

Cine sunt noii jucatori asteptati pe piata RCA in 2017?

Pe de alta parte, Negritoiu a mai anuntat ca, in 2017, vor aparea pe piata de RCA si alti jucatori. Mai exact patru companii de asigurari, care sunt deja notificate.

Astfel, companiile Dallbogg, din Bulgaria, si Euro Insurance din Irlanda, vor sa opereze pe piata romaneasca prin pasaport european.

Celelalte firme sunt Grawe Romania, care este deja autorizata pentru a vinde RCA, si Ergo, care probabil va primi autorizarea in martie – aprilie.

In aceste conditii, numarul jucatorilor RCA va creste de la 8 in prezent la 12.
 
Piata asigurarilor din Romania a fost expusa, in 2016, la criza asigurarilor auto obligatorii, declansata de transportatori din cauza cresterii exponentiale a tarifelor, criza care a dus la emiterea unei Ordonante de Guvern care prevede plafonarea preturilor RCA pe o perioada de sase luni. Noile tarife au intrat in vigoare incepand cu data de 18 noiembrie 2016.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Sondajul Conso s-a incheiat

Multumim tuturor participantilor. Rezultatele tragerii la sorti vor fi afisate in zilele urmatoare.

Mai multe detalii

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA
Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA

Uniqa este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso iti prezinta cele mai importante aspecte pe care sa le ai in vedere la cumpararea unei polite.

29 Noiembrie 2020 | Asigurari

Asigurare RCA Omniasig: Aspecte esentiale pentru asigurati
Asigurare RCA Omniasig: Aspecte esentiale pentru asigurati

Omniasig prezinta in documentul de informare privind asigurarile RCA, elementele cheie de care trebuie sa tineti cont atunci cand cumparati o polita.

13 Noiembrie 2020 | Asigurari

Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii
Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii

Asirom este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso analizeaza principalele avantaje si dezavantaje ale asigurarii oferite de Asirom.

16 Octombrie 2020 | Asigurari

Allianz Tiriac: Ce beneficii ofera asigurarea RCA
Allianz Tiriac: Ce beneficii ofera asigurarea RCA

Asigurarea RCA oferita de Allianz Tiriac este valabila in Romania si statele din sistemul Carte Verde. Conso iti prezinta riscurile si gradul de acoperire al asigurarii.

9 Octombrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Inapoi sus