Anunturile privind tarifele RCA sperie degeaba romanii

Un comunicat emis de asociatia societatilor de asigurare a aprins spiritele in piata asigurarilor RCA. Documentul, ce se incheia cu necesitatea recalibrarii produselor astfel incat preturile sa corespunda mai bine riscurilor asumate, a generat in mass-media un val de articole in care s-au avansat scenarii de crestere a tarifelor de-a dreptul hilare.

Desi comunicatul Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) nu face referiri la cuantumul eventualelor majorari, fiecare autor a pornit in cautarea cifrei magice. Din nefericire, aceste demersuri nu fac decat sa supuna clientii RCA unui stres suplimentar. Intotdeauna, atunci cand sunt stabilite tarifele pentru un nou an de subscriere, presa vuieste de modificarile tarifelor. Si mai intotdeauna cotatiile cresc, insa nu in cuantumul estimat.

Spre exemplu, au fost avansate cresteri de pana la 50% ale tarifelor RCA insa, pe baza cifrelor furnizate catre CSA de patru companii de asigurare, pe segmentul soferilor cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani, cu autoturisme a caror capacitate cilindrica se incadreaza intre 1200 si 1600 cmc, pentru 2011 cotatia de prima variaza in medie cu -5% si pana la +15% comparativ cu 2010.

Desigur, in cazuri particulare pot exista cresteri mult mai mari, insa acestea sunt determinate si de o slaba conduita la volan a soferilor. Cei care au produs unul sau mai multe accidente vor fi penalizati, platind o prima chiar si de doua ori mai mare fata de anul anterior. In schimb, lipsa daunelor va fi rasplatita prin bonus, fiind posibil ca unii clienti sa plateasca chiar si mai putin decat in anul anterior.

Scenariul median prea putin important


In primul rand, este extrem de dificila estimarea unei cresteri medii a tarifelor. Acest lucru ar fi posibil in cazul existentei grilelor tarifare ale fiecarei societati de asigurare. Ori, pana in prezent, patru societati au notificat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor cu privire la preturile pe care le vor practica pentru 2011.

Mai mult, este posibil ca unele companii, ce au practicat in trecut strategii comerciale obsesive in speranta majorarii cotei de piata, sa fie obligate sa majoreze tarifele pentru a reechilibra situatiile financiare. Renuntarea la politica «celui mai mic pret» va determina o majorare a primei la nivelul intregii piete, insa efectele vor fi resimtite numai de clientii companiei in cauza.

Fiecare societate in parte isi calculeaza propriile tarife pe baza unei segmentari complexe a portofoliului de clienti. De altfel, comparatiile dintre oferte sunt dificil de realizat chiar si cu grilele tarifare ale fiecarei societati de asigurare in fata. Unele companii au 24 de criterii utilizate in segmentarea portofoliilor, altele numai 10 sau 15.

Trendul ascendent este cert, insa nu si amplitudinea

Ne place sau nu, cotatia de prima pentru asigurarea RCA va continua sa creasca si pe parcursul anilor urmatori. Sunt cateva elemente care contureaza aceasta dinamica. In primul rand, limitele maxime de despagubire aferente asigurarii RCA, vor creste de la un an la altul. Pentru 2011, acestea sunt fixate la 750.000 euro (fata de 500.000 euro in 2010) in cazul daunelor materiale si la 3.500.000 milioane euro (fata de 2.500.000 euro in 2010).

De asemenea, raportandu-ne la industriile statelor din regiune, putem observa practicarea unor tarife RCA mult mai reduse in Romania si asta in ciuda unei frecvente a daunei superioare. Sa nu uitam ca segmentul asigurarii de raspundere civila auto este neprofitabil pentru asiguratori. In aceste conditii, companiile vor incerca pe parcursul anilor urmatori sa indrepte aceasta situatie.

Totusi, cuantumul majorarilor este dificil de prognozat. S-a observat in trecut dorinta multor societati de a acapara cota de piata. In acest sens ele au coborat tarifele pentru atragerea unui numar cat mai mare de clienti. Astfel de strategii sunt dificil de mentinut pe termen lung insa mai mult ca sigur vor continua sa fie practicate, prin rotatie, de catre asiguratori.

Din acest razboi al tarifelor clientii pot iesi castigatori, beneficiind de prime mai reduse comparativ cu cele calculate actuarial, insa CSA-ul trebuie sa vegheze la mentinerea calitatii procesului de asigurare. Nu de alta dar o prima mai mica nu trebuie sa genereze intarzieri la plata dosarelor de dauna.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini
Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini

Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.

7 Decembrie 2020 | Asigurari

Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA
Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA

Uniqa este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso iti prezinta cele mai importante aspecte pe care sa le ai in vedere la cumpararea unei polite.

29 Noiembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus