Allianz Tiriac: Ce beneficii ofera asigurarea RCA

Asigurarea RCA oferita de Allianz Tiriac este valabila in Romania si statele din sistemul Carte Verde. Conso iti prezinta riscurile si gradul de acoperire al asigurarii.

Fiecare companie de asigurari trebuie sa prezinte pentru consumatori un document standardizat la nivel european privind produsul oferit (PID). Iata cum arata acesta in cazul RCA la Allianz Tiriac.

In cazul asigurarii RCA, acest document (PID-Product Information Document) va contine denumirea produsului, datele de identificare ale asiguratorului, riscurile asigurate, riscurile care nu sunt asigurate, restrictiile asigurarii, teritorialitatea (unde are acoperire produsul), obligatiile asiguratului si asiguratorului, cand incepe si cand se termina perioada de valabilitate, cum se poate anula contractul, cum se fac platile, etc. 

In acest mod fiecare client va avea sintetizate toate informatiile cheie intr-un mod usor de urmarit. Iata informatiile incluse in PID in cazul asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru prejudicii produse din accidente auto (RCA) la Allianz-Tiriac Asigurari.

Principalele riscuri acoperite


Vatamari corporale sau deces

Prejudicii materiale-costuri de radiere si inmatriculare, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, cheltuieli aferente diminuarii valorii vehiculului dupa reparatii, costuri privind readucerea vehiculului la starea dinaintea evenimentului asigurat 

Costuri cu taxa de timbru, cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata sau cheltuieli aferente in cazul solutionarii alternative a litigiului daca solutia este favorabila persoanei prejudiciate.

Prejudicii reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat, inclusiv inlocuirea temporara a vehiculului. 

Cheltuieli legate de transportul vehiculului avariat pana la loca?ia in care se gaseste centrul de constatare/ unitatea reparatoare. 

Limita de despagubire


Pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire este de 1,22 milioane euro. 

Pentru vatamari corporale si decese, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire este de 6,07 milioane euro, echivalent lei, la cursul BNR de la data producerii accidentului.

Restrictii de acoperire la Allianz-Tiriac


Nu se acopera prejudiciile produse bunurilor apartinand soferului vinovat de producerea accidentului, precum si cele produse ca urmare a vatamarii corporale sau decesului acestuia, indiferent cine solicita aceste despagubiri.

Nu se acorda despagubiri daca bunul avariat si vehiculul asigurat fac parte din patrimoniul comun al sotilor sau daca bunul avariat este utilizat de proprietarul vehiculului asigurat, care a produs dauna.

Similar in cazul amenzilor de orice fel si cheltuielilor penale la care ar fi obligat proprietarul, utilizatorul sau conducatorul vehiculului asigurat, raspunzator de producerea accidentului ori sumele pe care acesta este obligat sa le plateasca proprietarului sau utilizatorului care i-a incredintat vehiculul asigurat, pentru avarierea ori distrugerea vehiculului.

Nu se acopera nici prejudiciile produse bunurilor transportate, daca intre proprietarul sau utilizatorul vehiculului care a produs accidentul ori conducatorul auto raspunzator si persoanele prejudiciate a existat un raport contractual la data producerii accidentului. Similar in cazul daunelor produse in timpul operatiunilor de incarcare si descarcare, acestea constituind riscuri ale activitaii profesionale, ori a prejudiciilor produse ca urmare a transportului de produse periculoase. 


Acoperirea asigurarii RCA


Polita este valabila pe teriotoriul Romaniei si al tarilor inscrise in sistemul Carte Verde mentionate in asigurarea RCA (si al caror nume nu este banat).

Obligatiile asiguratului


Acesta va notifica asiguratorul in termen de 5 zile lucratoare de la producerea unui accident furnizand informatiile necesare privind cauzele si imprejurarii producerii acestuia si documentele necesarii instrumentarii cazului. 

Asiguratul va transmite partii prejudiciate, la cererea acesteia, informatiile necesare pentru formularea cererilor de despagubire (numele si adresa soferului, numele asiguratorului si numarul politei valabile la data accidentului, etc). 

Cand incepe si cand inceteaza contractul de asigurare?


Polita RCA se incheie pe o perioada cuprinsa intre o luna si 12 luni (multiplu de o luna), in functie de optiunea Asiguratului.

Contractul inceteaza la data la care proprietarul vehiculului notifica asiguratorul referitor la transmiterea dreptului de proprietate asupra vehiculului insotitt de documente justificative, la data la care vehiculul este radiat din circulatie ori la implinirea termenului stabilit in polita de asiguare. 

Modalitatea de plata a primelor


Plata primelor de asigurare poate fi integrala sau poate fi esalonata in 2, 4 sau 10 rate, conform acordului dintre Asigurat si Asigurator. Prima de asigurare se achita utilizand metodele de incasare puse la dispozitie de catre intermediar.

Cumparand asigurarea RCA direct de pe Conso, poti fi sigur ca vei avea intotodeauna la indemana, pe telefon, laptop sau tableta, documentul electronic ce atesta emiterea politiei. 

Utilizatorii Conso beneficiaza de cele mai bune tarife la asigurarile RCA, deoarece comparam ofertele tuturor asiguratorilor RCA din Romania. In acest fel, te ajutam sa faci cea mai buna alegere si sa economisesti bani.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini
Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini

Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.

7 Decembrie 2020 | Asigurari

Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA
Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA

Uniqa este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso iti prezinta cele mai importante aspecte pe care sa le ai in vedere la cumpararea unei polite.

29 Noiembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus