top banner

Allianz Tiriac: Ce beneficii ofera asigurarea RCA

09 Octombrie 2020 | Autor: Conso

Allianz Tiriac: Ce beneficii ofera asigurarea RCA

Asigurarea RCA oferita de Allianz Tiriac este valabila in Romania si statele din sistemul Carte Verde. Conso iti prezinta riscurile si gradul de acoperire al asigurarii.
Fiecare companie de asigurari trebuie sa prezinte pentru consumatori un document standardizat la nivel european privind produsul oferit (PID). Iata cum arata acesta in cazul RCA la Allianz Tiriac.

In cazul asigurarii RCA, acest document (PID-Product Information Document) va contine denumirea produsului, datele de identificare ale asiguratorului, riscurile asigurate, riscurile care nu sunt asigurate, restrictiile asigurarii, teritorialitatea (unde are acoperire produsul), obligatiile asiguratului si asiguratorului, cand incepe si cand se termina perioada de valabilitate, cum se poate anula contractul, cum se fac platile, etc. 

In acest mod fiecare client va avea sintetizate toate informatiile cheie intr-un mod usor de urmarit. Iata informatiile incluse in PID in cazul asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru prejudicii produse din accidente auto (RCA) la Allianz-Tiriac Asigurari.

Principalele riscuri acoperite


Vatamari corporale sau deces

Prejudicii materiale-costuri de radiere si inmatriculare, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, cheltuieli aferente diminuarii valorii vehiculului dupa reparatii, costuri privind readucerea vehiculului la starea dinaintea evenimentului asigurat 

Costuri cu taxa de timbru, cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata sau cheltuieli aferente in cazul solutionarii alternative a litigiului daca solutia este favorabila persoanei prejudiciate.

Prejudicii reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat, inclusiv inlocuirea temporara a vehiculului. 

Cheltuieli legate de transportul vehiculului avariat pana la loca?ia in care se gaseste centrul de constatare/ unitatea reparatoare. 

Limita de despagubire


Pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire este de 1,22 milioane euro. 

Pentru vatamari corporale si decese, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire este de 6,07 milioane euro, echivalent lei, la cursul BNR de la data producerii accidentului.

Restrictii de acoperire la Allianz-Tiriac


Nu se acopera prejudiciile produse bunurilor apartinand soferului vinovat de producerea accidentului, precum si cele produse ca urmare a vatamarii corporale sau decesului acestuia, indiferent cine solicita aceste despagubiri.

Nu se acorda despagubiri daca bunul avariat si vehiculul asigurat fac parte din patrimoniul comun al sotilor sau daca bunul avariat este utilizat de proprietarul vehiculului asigurat, care a produs dauna.

Similar in cazul amenzilor de orice fel si cheltuielilor penale la care ar fi obligat proprietarul, utilizatorul sau conducatorul vehiculului asigurat, raspunzator de producerea accidentului ori sumele pe care acesta este obligat sa le plateasca proprietarului sau utilizatorului care i-a incredintat vehiculul asigurat, pentru avarierea ori distrugerea vehiculului.

Nu se acopera nici prejudiciile produse bunurilor transportate, daca intre proprietarul sau utilizatorul vehiculului care a produs accidentul ori conducatorul auto raspunzator si persoanele prejudiciate a existat un raport contractual la data producerii accidentului. Similar in cazul daunelor produse in timpul operatiunilor de incarcare si descarcare, acestea constituind riscuri ale activitaii profesionale, ori a prejudiciilor produse ca urmare a transportului de produse periculoase. 


Acoperirea asigurarii RCA


Polita este valabila pe teriotoriul Romaniei si al tarilor inscrise in sistemul Carte Verde mentionate in asigurarea RCA (si al caror nume nu este banat).

Obligatiile asiguratului


Acesta va notifica asiguratorul in termen de 5 zile lucratoare de la producerea unui accident furnizand informatiile necesare privind cauzele si imprejurarii producerii acestuia si documentele necesarii instrumentarii cazului. 

Asiguratul va transmite partii prejudiciate, la cererea acesteia, informatiile necesare pentru formularea cererilor de despagubire (numele si adresa soferului, numele asiguratorului si numarul politei valabile la data accidentului, etc). 

Cand incepe si cand inceteaza contractul de asigurare?


Polita RCA se incheie pe o perioada cuprinsa intre o luna si 12 luni (multiplu de o luna), in functie de optiunea Asiguratului.

Contractul inceteaza la data la care proprietarul vehiculului notifica asiguratorul referitor la transmiterea dreptului de proprietate asupra vehiculului insotitt de documente justificative, la data la care vehiculul este radiat din circulatie ori la implinirea termenului stabilit in polita de asiguare. 

Modalitatea de plata a primelor


Plata primelor de asigurare poate fi integrala sau poate fi esalonata in 2, 4 sau 10 rate, conform acordului dintre Asigurat si Asigurator. Prima de asigurare se achita utilizand metodele de incasare puse la dispozitie de catre intermediar.

Cumparand asigurarea RCA direct de pe Conso, poti fi sigur ca vei avea intotodeauna la indemana, pe telefon, laptop sau tableta, documentul electronic ce atesta emiterea politiei. 

Utilizatorii Conso beneficiaza de cele mai bune tarife la asigurarile RCA, deoarece comparam ofertele tuturor asiguratorilor RCA din Romania. In acest fel, te ajutam sa faci cea mai buna alegere si sa economisesti bani.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul