Allianz Tiriac: Ce beneficii ofera asigurarea RCA

Asigurarea RCA oferita de Allianz Tiriac este valabila in Romania si statele din sistemul Carte Verde. Conso iti prezinta riscurile si gradul de acoperire al asigurarii.

Fiecare companie de asigurari trebuie sa prezinte pentru consumatori un document standardizat la nivel european privind produsul oferit (PID). Iata cum arata acesta in cazul RCA la Allianz Tiriac.

In cazul asigurarii RCA, acest document (PID-Product Information Document) va contine denumirea produsului, datele de identificare ale asiguratorului, riscurile asigurate, riscurile care nu sunt asigurate, restrictiile asigurarii, teritorialitatea (unde are acoperire produsul), obligatiile asiguratului si asiguratorului, cand incepe si cand se termina perioada de valabilitate, cum se poate anula contractul, cum se fac platile, etc. 

In acest mod fiecare client va avea sintetizate toate informatiile cheie intr-un mod usor de urmarit. Iata informatiile incluse in PID in cazul asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru prejudicii produse din accidente auto (RCA) la Allianz-Tiriac Asigurari.

Principalele riscuri acoperite


Vatamari corporale sau deces

Prejudicii materiale-costuri de radiere si inmatriculare, cheltuieli cu limitarea prejudiciului, cheltuieli aferente diminuarii valorii vehiculului dupa reparatii, costuri privind readucerea vehiculului la starea dinaintea evenimentului asigurat 

Costuri cu taxa de timbru, cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata sau cheltuieli aferente in cazul solutionarii alternative a litigiului daca solutia este favorabila persoanei prejudiciate.

Prejudicii reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat, inclusiv inlocuirea temporara a vehiculului. 

Cheltuieli legate de transportul vehiculului avariat pana la loca?ia in care se gaseste centrul de constatare/ unitatea reparatoare. 

Limita de despagubire


Pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire este de 1,22 milioane euro. 

Pentru vatamari corporale si decese, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire este de 6,07 milioane euro, echivalent lei, la cursul BNR de la data producerii accidentului.

Restrictii de acoperire la Allianz-Tiriac


Nu se acopera prejudiciile produse bunurilor apartinand soferului vinovat de producerea accidentului, precum si cele produse ca urmare a vatamarii corporale sau decesului acestuia, indiferent cine solicita aceste despagubiri.

Nu se acorda despagubiri daca bunul avariat si vehiculul asigurat fac parte din patrimoniul comun al sotilor sau daca bunul avariat este utilizat de proprietarul vehiculului asigurat, care a produs dauna.

Similar in cazul amenzilor de orice fel si cheltuielilor penale la care ar fi obligat proprietarul, utilizatorul sau conducatorul vehiculului asigurat, raspunzator de producerea accidentului ori sumele pe care acesta este obligat sa le plateasca proprietarului sau utilizatorului care i-a incredintat vehiculul asigurat, pentru avarierea ori distrugerea vehiculului.

Nu se acopera nici prejudiciile produse bunurilor transportate, daca intre proprietarul sau utilizatorul vehiculului care a produs accidentul ori conducatorul auto raspunzator si persoanele prejudiciate a existat un raport contractual la data producerii accidentului. Similar in cazul daunelor produse in timpul operatiunilor de incarcare si descarcare, acestea constituind riscuri ale activitaii profesionale, ori a prejudiciilor produse ca urmare a transportului de produse periculoase. 


Acoperirea asigurarii RCA


Polita este valabila pe teriotoriul Romaniei si al tarilor inscrise in sistemul Carte Verde mentionate in asigurarea RCA (si al caror nume nu este banat).

Obligatiile asiguratului


Acesta va notifica asiguratorul in termen de 5 zile lucratoare de la producerea unui accident furnizand informatiile necesare privind cauzele si imprejurarii producerii acestuia si documentele necesarii instrumentarii cazului. 

Asiguratul va transmite partii prejudiciate, la cererea acesteia, informatiile necesare pentru formularea cererilor de despagubire (numele si adresa soferului, numele asiguratorului si numarul politei valabile la data accidentului, etc). 

Cand incepe si cand inceteaza contractul de asigurare?


Polita RCA se incheie pe o perioada cuprinsa intre o luna si 12 luni (multiplu de o luna), in functie de optiunea Asiguratului.

Contractul inceteaza la data la care proprietarul vehiculului notifica asiguratorul referitor la transmiterea dreptului de proprietate asupra vehiculului insotitt de documente justificative, la data la care vehiculul este radiat din circulatie ori la implinirea termenului stabilit in polita de asiguare. 

Modalitatea de plata a primelor


Plata primelor de asigurare poate fi integrala sau poate fi esalonata in 2, 4 sau 10 rate, conform acordului dintre Asigurat si Asigurator. Prima de asigurare se achita utilizand metodele de incasare puse la dispozitie de catre intermediar.

Cumparand asigurarea RCA direct de pe Conso, poti fi sigur ca vei avea intotodeauna la indemana, pe telefon, laptop sau tableta, documentul electronic ce atesta emiterea politiei. 

Utilizatorii Conso beneficiaza de cele mai bune tarife la asigurarile RCA, deoarece comparam ofertele tuturor asiguratorilor RCA din Romania. In acest fel, te ajutam sa faci cea mai buna alegere si sa economisesti bani.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii
Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii

Asirom este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso analizeaza principalele avantaje si dezavantaje ale asigurarii oferite de Asirom.

16 Octombrie 2020 | Asigurari

Asigurari RCA: Cati romani sunt nemultumiti si ce societati sunt reclamate la ASF
Asigurari RCA: Cati romani sunt nemultumiti si ce societati sunt reclamate la ASF

In prima jumatate a anului s-au inregistrat peste 17.200 de petitii si informari de neconformitate pe segmentul asigurarilor RCA si Carte Verde, in vreme ce in tot anul 2019 numarul acestora fusese de 23.300.

30 Septembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea RCA in format electronic este acceptata la controalele Politiei
Asigurarea RCA in format electronic este acceptata la controalele Politiei

Soferii pot face dovada incheierii asigurarii RCA si prin prezentarea unui document electronic cu polita emisa, in cazul unui control al Politiei.

9 Septembrie 2020 | Asigurari

„Asigurarea Covid” isi face loc in oferta asiguratorilor
„Asigurarea Covid” isi face loc in oferta asiguratorilor

Vestea buna pentru consumatori este ca sunt deja companii de asigurari care au prins si acest risc in polite, numarul lor creste in ultima perioada si apar si asigurari de grup in acest scop.

9 August 2020 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus