top banner

Trebuie sa platesc contributii statului roman daca lucrez in strainatate?

09 Iulie 2009 | Autor: Alex Massaci - director

Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal prevede la art. 55, alin. 4, lit. m, ca "sumele sau avantajele in natura primite de persoane fizice din activitati dependente desfasurate intr-un stat strain, indiferent de tratamentul fiscal din statul respectiv" nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile in Romania.
Conform prevederii legale mentionate anterior, tratamentul fiscal in Romania al venitului salarial obtinut din strainatate nu este influentat de tratamentul fiscal al acestui venit in strainatate.
In concluzie, venitul salarial obtinut pentru munca desfasurata de dumneavoastra in strainatate nu este impozabil in Romania.
Totusi, potrivit art. 211 din Legea 95/2006 privind reforma in sanatate, sunt asigurati in mod obligatoriu in sistemul public de sanatate "toti cetatenii romani cu domiciliul in Romania precum si toti cetatenii straini sau apatrizi care au solicitat prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul in Romania".
Conform art. 259, alin. 9 din aceeasi lege, persoanele care au obligatia sa se asigure si care nu realizeaza nici un tip de venituri impozabile in Romania (cum inteleg ca este si cazul dumneavoastra), platesc contributia lunara de asigurari sociale de sanatate calculata prin plata unei contributii de 5,5% la salariul de baza minim brut pe economie.
In momentul de fata, salariul minim brut pe economie este de 600 lei. Pentru a putea plati aceasta contributie de asigurari sociale de sanatate, trebuie sa incheiati un contract de asigurare individuala cu Casa de Sanatate in raza careia aveti domiciliul in Romania.  

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Ce criterii folosim la alegerea unui card de credit?

Ce criterii folosim la alegerea unui card de credit?

Nivelul dobanzilor, inclusiv a celor penalizatoare, numarul de rate fara dobanda, perioada de gratie, sunt cateva detalii esentiale de avut in vedere la alegerea unui astfel de produs.

16 Apr 2024 | Carduri
Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Mai multe banci au in oferta carduri exclusiviste care propun utilizatorilor acces in business lounge-uri, asigurari de calatorie si de sanatate, reduceri la parteneri iar costurile pot fi relativ accesibile pentru cei care au nevoie de respectivele servicii.

23 Ian 2024 | Carduri
Carduri de debit care iti intorc bani in portofel

Carduri de debit care iti intorc bani in portofel

Achizitionate individual sau in cazul unor pachete, cardurile de debit cu cashback la comerciantii parteneri pot oferi sansa unor economii reale cand sunt vizate magazinele cele mai frecventate de posesori.

11 Ian 2024 | Carduri
Pachetele de cont curent intra in concurenta in aplicatiile retailerilor

Pachetele de cont curent intra in concurenta in aplicatiile retailerilor

Mai multe banci se bat in oferte concurente pentru pachetele de cont curent, pretextul potrivit pentru atragerea de noi depozite si plasarea unor noi imprumuturi.

12 Dec 2023 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă