top banner

Cum se calculeaza dobanda la cardul de credit?

17 Septembrie 2007 | Autor: Marius Serban

Majoritatea cardurilor de credit dispun de perioada de gratie, in cadrul carei clientul nu plateste dobanda. Pentru a beneficia de aceasta facilitate, clientul trebuie sa inceapa ciclul de tranzactionare fara nici o datorie fata de banca si sa ramburseze integral sumele utilizate pana la finele perioadei de gratie.

De exemplu, sa presupunem ca un card de credit cu o limita de 3.000 lei, cu o perioada de gratie de pana la 55 de zile. In luna septembrie, ciclul de tranzactionare incepe pe 1 septembrie si se incheie pe 30 septembrie, iar perioada de gratie expira pe 25 octombrie.

Pe 5 septembrie, se efectueaza o plata la comercianti de 500 lei iar pe 20 septembrie, o alta plata de 500 lei. Astfel ca la finele lunii, atunci cand se intocmeste extrasul de cont, clientul figureaza cu un sold de 1.000 lei.

Deoarece la inceputul lunii, nu avea nici o datorie fata de banca, el poate beneficia de perioada de gratie. Prin urmare, daca pana pe 25 octombrie, ramburseaza cei 1.000 lei, el nu va plati dobanda.

Insa, daca ramburseaza doar 500 lei pe data de 15 octombrie, banca va calcula dobanda pentru intreaga perioada. Daca rata dobanzii este 28% (asa cum se intampla la Raiffeisen Bank), dobanda aferenta lunii septembrie se calculeaza astfel :

- pentru prima cumparatura : 500x 28x25 (nr. de zile in care s-au folosit banii bancii)/(360x100)= 9,7 lei

- pentru a doua cumparatura : 500x28x10/(360x100)= 3,9 lei

- dobanda totala = 13,6 lei

Un aspect care trebuie avut in vedere este ca, in majoritatea cazurilor, perioada de gratie se aplica doar cumparaturilor la comercianti, nu si retragerilor de numerar. Prin urmare, daca in luna respectiva, clientul retrage bani de la bancomat, el nu mai beneficiaza de perioada de gratie pentru acea luna, chiar daca ramburseaza sumele utilizate integral pana pe 25 octombrie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Ce solutii avem pentru a oferi servicii bancare copiilor si adolescentilor?

Ce solutii avem pentru a oferi servicii bancare copiilor si adolescentilor?

Avantajul unui card bancar in dauna banilor de buzunar se rezuma la gestionarea mai eficienta sumelor oferite de adulti, posibilitatea parintelui de a filtra sumele cheltuite, familiarizarea cu serviciile bancare online.

07 Oct 2024 | Carduri
Cat costa cardurile de debit Platinum?

Cat costa cardurile de debit Platinum?

Cardurile pot oferi asigurare de calatorie gratuita, intrari in business loungeuri, moneyback, curs de schimb preferential, dar taxa de administrare poate fi piperata daca nu ne intra venituri recurente apreciabile in cont.

25 Sep 2024 | Carduri
Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Posesorii cardurilor emise sub sigla Visa si Mastercard pot recupera o parte din cheltuielile facute in strainatate, in anumite conditii, daca isi inroleaza cardurile in programele propuse de cele doua companii.

13 Sep 2024 | Carduri
Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Mai multe banci ofera asigurari de calatorie fara costuri suplimentare in cadrul pachetelor ce includ carduri de debit, in unele cazuri cu conditia incasarii lunare in cont a unor sume prestabilite.

29 Aug 2024 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă