Comisia Europeana sustine implicarea consumatorilor in reglementarea activitatii financiare

Michel Barnier, comisarul european pentru piata interna si servicii, acorda o mare importanta implicarii societatii civile in reglementarea activitatii financiare. El a schimbat fundamental componenta grupurilor de experti care consiliaza Comisia, numind un numar mare de reprezentanti ai consumatorilor si utilizatorilor de servicii financiare.

Intr-un discurs rostit recent la un eveniment organizat la Bruxelles de Finance Watch, asociatie europeana de interes public infiintata cu scopul de a pune finantele sa lucreze in folosul societatii, Barnier a detaliat viziunea sa asupra necesitatii implicarii active a utilizatorilor si a consumatorilor de servicii financiare in adoptarea actelor normative in domeniul financiar de catre Comisia Europeana.

“Scopul reglementarilor financiare propuse de Comisie este acela de a ne asigura ca industria financiara serveste societatea si economia reala”, a spus Barnier. El a dat asigurari ca reglementarile nu-si propun sub nicio forma sa limiteze cresterea, insa in vederea sustinerii intereselor societatii, Barnier a spus ca este necesara implicarea mai mare in reglementarea financiara a grupurilor de interese non-financiare si ca trebuie asigurat un nivel mai mare de protectie a consumatorilor.

Barnier a schimbat semnificativ structura grupurilor de experti


Comisarul Barnier a afirmat ca, in trecut, reprezentantii grupurilor de interese puternice, cum sunt de exemplu reprezentantii industriei financiare, si-au impus adesea opiniile in cadrul grupurilor de experti care consiliaza Comisia in elaborarea legislatiei financiare.

Aceasta problema a devenit si mai acuta in contextul in care criza financiara a afectat serios increderea consumatorilor de servicii financiare in respectarea regulilor menite sa-i protejeze.

In aceste conditii, in primele luni ale mandatului sau de comisar european, Michel Barnier a dispus efectuarea unei analize aprofundate a ratiunilor de existenta si a componentei tuturor grupurilor de experti de la nivelul Directiei Generale Piata Interna si Servicii (DG Markt). Aceasta analiza a condus la un numar de modificari extrem de importante.

Astfel, numarul grupurilor din zona serviciilor financiare a fost redus la sapte, dintre care doua – Financial Services User Group (FSUG) si Financial Services Exployee’s Group (Uni-Europa) sunt compuse exclusiv din reprezentanti ai grupurilor de interese cel mai putin influente in trecut – consumatorii si utilizatorii de servicii financiare, respectiv sindicatele angajatilor din industria financiara.

In ceea ce priveste compozitia tuturor celor sapte grupuri, reprezentantii industriei detin acum doar 35% din numarul total de membri, in vreme ce reprezentantii consumatorilor, ai sindicatelor, micilor intreprinzatori si ai mediului academic reprezinta 43%.

Punctul de vedere al utilizatorilor de servicii financiare conteaza tot mai mult


In continuarea demersurilor de reformare a componentei grupurilor de experti, inclusiv a celor non-financiare, au inceput deja discutiile pentru elaborarea unei Carte care sa contina principii care sa guverneze pe viitor alcatuirea grupurilor de experti.

Pentru cresterea transparentei, a fost creata o sectiune speciala pe pagina web a DG Markt unde sunt centralizate toate informatiile legate de grupurile de experti, inclusiv cele legate de componenta si de mandatul acestora.

Barnier a anuntat si faptul ca Parlamentul European si Consiliul au alocat Comisiei un buget de 1,25 milioane de euro, pentru a lansa un proiect pilot pentru finantarea unui centru european de expertiza financiara, de pe urma caruia sa beneficieze in special consumatorii si reprezentantii grupurilor de interese non-financiare.

Redactorul sef Conso.ro, Alin Iacob, este membru a doua dintre cele sapte grupuri de experti existente la nivelul DG Markt. Alin Iacob este membru al FSUG (Financial Services User Group) inca de la infiintarea acestuia, la inceputul anului 2011.

De asemenea, Alin Iacob a fost numit, de la inceputul anului 2012, in noul grup de experti dedicat sistemelor de plati – PSMEG (Payment Systems Market Expert Group), care contine un numar mult mai mare de reprezentanti ai consumatorilor, utilizatorilor de servicii financiare, ai micilor intreprinzatori si ai mediului academic decat cel anterior, care era format aproape in totalitate din reprezentanti ai industriei financiare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori
Concilierea SAL-Fin si CSALB e tot mai solicitata de consumatori

Numarul consumatorilor de servicii financiare care au apelat in 2020 la solutiile intermediate de cele doua entitati de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul financiar (SAL-Fin si CSALB) a fost in crestere semnificativa.

13 Mai 2021 | Info banci

Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit
Digitalizarea a ajuns si la cardurile de credit

Pandemia a mutat tot mai multe operatiuni in zona online. Mai multe institutii financiare permit achizitionarea cardurilor de credit fara prezenta fizica. Cu fiecare saptamana care trece, se mareste numarul celor care fac tranzitia de la prezenta fizica in zona digitala.

28 Aprilie 2021 | Info banci

Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor
Romanii nu mai cred in beneficiile amanarii ratelor

Pana pe 15 martie 2021, bancile primisera 21.825 de solicitari de suspendarea obligatiilor de plata din partea clientilor persoane fizice si juridice. Marea majoritate a acestor solicitari au venit din partea persoanelor fizice (96%) si doar 800 de cereri din partea companiilor.

15 Aprilie 2021 | Info banci

Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso
Creditele BRD isi asteapta solicitantii pe Conso

BRD intra in clubul partenerilor Conso care permit utilizatorilor sa trimita o aplicatie de credit, din comparatoarele dedicate creditelor de nevoi personale, creditelor imobiliare si imprumuturilor Noua Casa.

7 Aprilie 2021 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus