top banner

Comisia Europeana sustine implicarea consumatorilor in reglementarea activitatii financiare

29 Martie 2012 | Autor: Conso

Comisia Europeana sustine implicarea consumatorilor in reglementarea activitatii financiare

Michel Barnier, comisarul european pentru piata interna si servicii, acorda o mare importanta implicarii societatii civile in reglementarea activitatii financiare. El a schimbat fundamental componenta grupurilor de experti care consiliaza Comisia, numind un numar mare de reprezentanti ai consumatorilor si utilizatorilor de servicii financiare.
Intr-un discurs rostit recent la un eveniment organizat la Bruxelles de Finance Watch, asociatie europeana de interes public infiintata cu scopul de a pune finantele sa lucreze in folosul societatii, Barnier a detaliat viziunea sa asupra necesitatii implicarii active a utilizatorilor si a consumatorilor de servicii financiare in adoptarea actelor normative in domeniul financiar de catre Comisia Europeana.
“Scopul reglementarilor financiare propuse de Comisie este acela de a ne asigura ca industria financiara serveste societatea si economia reala”, a spus Barnier. El a dat asigurari ca reglementarile nu-si propun sub nicio forma sa limiteze cresterea, insa in vederea sustinerii intereselor societatii, Barnier a spus ca este necesara implicarea mai mare in reglementarea financiara a grupurilor de interese non-financiare si ca trebuie asigurat un nivel mai mare de protectie a consumatorilor.
Barnier a schimbat semnificativ structura grupurilor de experti
Comisarul Barnier a afirmat ca, in trecut, reprezentantii grupurilor de interese puternice, cum sunt de exemplu reprezentantii industriei financiare, si-au impus adesea opiniile in cadrul grupurilor de experti care consiliaza Comisia in elaborarea legislatiei financiare.
Aceasta problema a devenit si mai acuta in contextul in care criza financiara a afectat serios increderea consumatorilor de servicii financiare in respectarea regulilor menite sa-i protejeze.
In aceste conditii, in primele luni ale mandatului sau de comisar european, Michel Barnier a dispus efectuarea unei analize aprofundate a ratiunilor de existenta si a componentei tuturor grupurilor de experti de la nivelul Directiei Generale Piata Interna si Servicii (DG Markt). Aceasta analiza a condus la un numar de modificari extrem de importante.
Astfel, numarul grupurilor din zona serviciilor financiare a fost redus la sapte, dintre care doua – Financial Services User Group (FSUG) si Financial Services Exployee’s Group (Uni-Europa) sunt compuse exclusiv din reprezentanti ai grupurilor de interese cel mai putin influente in trecut – consumatorii si utilizatorii de servicii financiare, respectiv sindicatele angajatilor din industria financiara.
In ceea ce priveste compozitia tuturor celor sapte grupuri, reprezentantii industriei detin acum doar 35% din numarul total de membri, in vreme ce reprezentantii consumatorilor, ai sindicatelor, micilor intreprinzatori si ai mediului academic reprezinta 43%.
Punctul de vedere al utilizatorilor de servicii financiare conteaza tot mai mult
In continuarea demersurilor de reformare a componentei grupurilor de experti, inclusiv a celor non-financiare, au inceput deja discutiile pentru elaborarea unei Carte care sa contina principii care sa guverneze pe viitor alcatuirea grupurilor de experti.
Pentru cresterea transparentei, a fost creata o sectiune speciala pe pagina web a DG Markt unde sunt centralizate toate informatiile legate de grupurile de experti, inclusiv cele legate de componenta si de mandatul acestora.
Barnier a anuntat si faptul ca Parlamentul European si Consiliul au alocat Comisiei un buget de 1,25 milioane de euro, pentru a lansa un proiect pilot pentru finantarea unui centru european de expertiza financiara, de pe urma caruia sa beneficieze in special consumatorii si reprezentantii grupurilor de interese non-financiare.
Redactorul sef Conso.ro, Alin Iacob, este membru a doua dintre cele sapte grupuri de experti existente la nivelul DG Markt. Alin Iacob este membru al FSUG (Financial Services User Group) inca de la infiintarea acestuia, la inceputul anului 2011.
De asemenea, Alin Iacob a fost numit, de la inceputul anului 2012, in noul grup de experti dedicat sistemelor de plati – PSMEG (Payment Systems Market Expert Group), care contine un numar mult mai mare de reprezentanti ai consumatorilor, utilizatorilor de servicii financiare, ai micilor intreprinzatori si ai mediului academic decat cel anterior, care era format aproape in totalitate din reprezentanti ai industriei financiare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul