De ce am nevoie de o pensie facultativa?

In prezent, singura sursa de venit pentru pensionari o reprezinta pensia platita de stat. Nu este niciun secret insa ca aceste venituri sunt prea mici pentru a asigura un nivel de trai decent. In plus, sistemul public de pensii nu este viabil pe termen lung, din cauza fenomenului de imbatranire a populatiei.

Sistemul de pensii private a fost conceput pentru a rezolva aceste probleme. Din 2008, salariatii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani trebuie sa contribuie la un fond de pensii private. In acest fel, ei vor beneficia ulterior de o pensie privata obligatorie.

Nici aceste venituri nu vor fi insa suficiente pentru a asigura un nivel de trai satisfacator, din cauza nivelului prea mic al contributiilor. Riscul este mai ridicat in cazul persoanelor in varsta de peste 35 ani, deoarece nu vor apuca sa acumuleze sume prea mari de bani la fondurile de pensii private obligatorii.

Pensia facultativa are rolul de a suplimenta veniturile la pensie, asigurand astfel mentinerea nivelului de trai cu care o persoana s-a obisnuit pe parcursul vietii active.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Ai nevoie de un credit?

Inapoi sus