Cum functioneaza deducerea fiscala?

Contributia lunara poate fi platita atat de catre angajator cat si de catre participant, care isi poate vira singur banii direct in contul bancar al fondului de pensii.

Metoda cea mai utilizata este plata contributiei de catre angajator, deoarece multe pensii sunt oferite salariatilor ca pachete financiare suplimentare. Aceasta este o practica prin care companiile isi pot fideliza angajatii, fiind incurajata prin stimulente fiscale.

Din 2009, contributiile platite de angajator la fondurile de pensii facultative sunt deductibile in limita echivalentului a 400 euro pe an pentru fiecare salariat. In acest fel, se diminueaza impozitul pe profit datorat statului.

Sumele platite de angajator la fondurile facultative sunt asimilate veniturilor din salarii, astfel ca trebuie platite suplimentar si contributii de asigurari sociale. De la 1 ianuarie 2012, deducerea de 400 euro pe an se aplica si la calculul contributiilor de asigurari sociale datorate de angajator.

Totodata, exista o deducere suplimentara de 400 euro pe an pentru salariat, in cazul in care el isi plateste contributia din propriile venituri. Aceasta deducere se aplica insa numai la calculul impozitului pe venit, nu si la calculul contributiilor de asigurari sociale datorate de salariat.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Pensii private obligatorii

In sistemul pensiilor publice, salariatii actuali platesc contributii cu care statul achita veniturile pensionarilor din prezent. In sistemul privat, insa, fiecare aduna bani pentru a-si asigura propia pensie.Totul despre cum functioneaza pensiile private, cum se platesc contributiile, cati bani se acumuleaza la fondul de pensii si alte intrebari i

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Aprilie 2021 | Fonduri de pensii

Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale
Strategia fondurilor de pensii poate fi sursa de inspiratie pentru plasamentele individuale

Conferinta de presa organizata de APAPR (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania) cu ocazia comunicarii rezultatelor fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) si private facultative (pilonul III) a facut bilantul rezultatelor inregistrate in 2020.

27 Ianuarie 2021 | Fonduri de pensii

Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie
Pilonul II a facut uitate pierderile aduse de pandemie

Pentru multi participanti la sistemul de pensii private, activul personal net a revenit la valori apropiate de cele din februarie, o evolutie la care au pus umarul si noile contributii colectate intre martie si mai.

10 Iunie 2020 | Fonduri de pensii

Mai multe articole

Inapoi sus