top banner

Pensii facultative

Ce tip de fond aleg?

Cuprins
  In functie de riscul asumat exista 3 trei tipuri de fonduri de pensii facultative: cu risc scazut, mediu si ridicat.
  Un fond cu risc scazut investeste cu precadere in instrumente sigure, cum sunt titlurile de stat, depozitele bancare si obligatiunile corporative. In acest fel, riscul de pierdere este scazut, dar posibilitatile de castig sunt limitate. Astfel de fonduri genereaza, de regula, randamente apropiate de dobanzile de la depozitele bancare.
  Fondurile cu risc ridicat aloca o pondere importanta din portofoliu pentru plasamentele in actiuni. Din acest motiv, ele sunt expuse cel mai mult la riscul de pierdere, dar au capacitatea de a genera in timp cele mai mari castiguri.
  Fondurile cu risc moderat sunt o solutie intermediara intre aceste doua extreme. Alegerea fondului trebuie facuta in functie de apetitul de risc al fiecarei persoane.
  De exemplu, nu este recomandat ca o persoana cu aversiune la risc sa adere la un fond cu risc ridicat. Aceste fonduri pot cunoaste pierderi importante in anumite perioade, pentru ca apoi sa reintre pe profit.
  Un client cu aversiune la risc s-ar putea sa nu aiba rabdare ca fondul sa reintre pe profit si sa migreze dupa un timp la un alt fond mai putin riscant in dorinta de a-si pune la adapost averea acumulata. Acest lucru ar reprezenta insa o greseala, deoarece nu ar beneficia ulterior de faza de crestere si ar suferi in acest fel o pierdere importanta.
  Indiferent de strategia aleasa, este recomandat ca participantii sa migreze spre fonduri mai sigure atunci cand se apropie momentul pensionarii. In caz contrar, exista riscul de a prinde o faza de scaderi bursiere, care sa nu fie depasita pana la pensie. In acest caz, pierderea nu mai poate fi recuperata, iar pensia incasata in final va fi sub asteptari.

  Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

  Comparații

  Asigurări RCA

  Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  Compară

  TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

  Calculatoare

  Nivel pensie facultativă

  Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

  Contribuție pensie facultativă

  Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

  Pensia privată obligatorie

  Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia

  Comparații

  Asigurări RCA

  Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul

  Compară

  Info Financiar