top banner

Investitii la bursa

Cum se stabileste pretul?

Cuprins
    O veche zicala spune ca o actiune valoreaza atat cat este dispus sa plateasca pe ea un cumparator. Acest lucru este corect pentru ca pretul se determina la bursa prin confruntarea cererii cu oferta. In timp ce oferta este formata din numarul de actiuni emise de companie, cererea este data de numarul de investitori care doresc sa detina actiunea respectiva si sunt dispusi sa plateasca.
    Dar, investitorii pot cumpara numai daca cineva este dispus sa vanda. Iar, daca sunt multi cei care doresc sa cumpere actiuni si putini cei dispusi sa vanda, atunci pretul creste pana cand mai multe persoane vor dori sa vanda. Cand pretul a crescut prea mult, astfel ca investitorii nu mai doresc sa cumpere, pretul incepe sa scada. 
    Raportul dintre cerere si oferta explica de ce pretul se modifica in sus si in jos, insa nu si de ce o actiune are o anumita valoare. Aceasta depinde in principal de situatia financiara a companiei. Daca se asteapta ca o societate sa inregistreze pierdere, valoarea actiunii scade. In schimb, investitorii vor plati mai mult pentru actiunea unei companii cu rezultate solide in ultimii ani si cu o politica de a distribui in mod constant dividende. 
    Perspectivele companiei sunt la fel de importante, ca si rezultatele sale din trecut. Daca o companie se asteapta sa revina pe profit prin cresterea eficientei sau scoate pe piata un produs inovator, atunci valoarea actiunii creste. Invers, daca o companie profitabila va anunta rezultate mai slabe, pretul scade. 
    De asemenea, anunturile ca o companiei urmeaza sa fie achizitionata conduc la cresterea valorii actiunilor, deoarece cumparatorul este nevoit sa achizitioneze un pachet majoritar pentru a obtine controlul. In acest scop, el trebuie sa convinga actionarii sa vanda, oferindu-le un pret mai atractiv. 
    Un alt factor care influenteaza valoarea unei actiuni este starea sectorului in care isi desfasoara activitatea. Pretul poate sa scada, de exemplu, daca investitorii anticipeaza ca ramura respectiva isi va reduce activitatea, cu toate ca situatia financiara a companiei este buna.  
    Nu in ultimul rand, evolutiile macroeconomice influenteaza intreaga piata bursiera. Atunci cand inflatia este redusa, dobanzile sunt mici, iar produsul intern brut creste, activitatea companiilor este impusionata de mediul de afaceri. Ele obtin profituri tot mai mari, ceea ce atrage investitorii, astfel ca preturile actiunilor cresc. 
    In schimb, daca economia este in recesiune, atunci activitatea companiilor se restrange, iar populatia are mai putin bani pentru a investi in actiuni, astfel ca valoarea titlurilor scade.  
    Pe langa starea economiei interne, valoarea actiunilor este influentata si de modul in care evolueaza pietele internationale. In perioadele de stabilitate, investitorii straini intra pe piata autohtona, contribuind la cresterea pretului actiunilor.
    Invers, daca apar probleme pe pietele externe, investitorii nu mai sunt dispusi sa-si asume riscuri pe pietele emergente, cum este si a noastra. Prin urmare, ei vor vinde din actiunile detinute, ceea ce face ca valoarea lor sa scada rapid uneori, cu toate ca societatile respective inregistreaza rezultate financiare bune.

    Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

    Comparații

    Asigurări RCA

    Asigurări RCA
    • Alegi cea mai bună asigurare
    • Plătești online cu cardul
    Compară

    TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

    Calculatoare

    Credit maxim

    Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

    Rate credit

    Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

    Refinanțare credit

    Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul

    Comparații

    Asigurări RCA

    Asigurări RCA
    • Alegi cea mai bună asigurare
    • Plătești online cu cardul

    Compară

    Info Financiar