Cum se interpreteaza indicatorii?

In afara de profitul net, sunt o serie de indicatori care ajuta investitorii sa evalueze o companie.  

Unul din cei mai importanti indicatori este rentabilitatea capitalurilor proprii, denumita si ROE (return on equity). Acesta se calculeaza ca raport intre profitul net si capitalurile proprii. ROE arata eficienta cu care compania a investit banii actionarilor. O companie se considera ca are performante bune daca aceasta rentabilitate este semnificativ mai mare decat dobanda unui depozit bancar. Investitia in actiunile unei astfel de companii are sanse mari sa aduca randamente bune, cu conditia ca ea sa nu fie deja supraevaluata. 

Indicele PER (price to earning ratio) poate oferi o imagine sumara despre cat de corect evaluata este o actiune, insa decizia nu trebuie sa se bazeze exclusiv pe acest calcul. Indicatorul se determina ca raport intre pretul unei actiuni si profitul pe actiune. 

PER exprima cati lei este dispus sa plateasca un investitor pentru 1 leu din profitul actual al companiei. Interpretarea sa trebuie facuta dupa o analiza atenta a activitatii societatii. O actiune cu indicele PER scazut, poate insemna ca este atractiva pentru cumparare, dar poate indica si faptul ca profiturile viitoare se asteapta sa fie mici.

Invers, o actiune cu PER ridicat poate fi un semnal ca este momentul ca ea trebuie vanduta, dar si faptul ca profiturile viitoare este de asteptat sa creasca. In general, este recomandat ca indicele PER sa fie folosit pentru a compara companii care activeaza in acelasi domenii, in caz contrar, el fiind lipsit de relevanta. 

Daca o companie listata la bursa plateste dividende, este util de vazut in ce masura un plasament in actiunile respective avand ca scop unic incasarea dividendului este eficient. Pentru aceasta se calculeaza randamentul dividendului, ca raport intre dividendul pe actiuni si pretul actiunii.  

Dividendele se platesc in maxim 6 luni de la data luarii deciziei de catre Adunarea Generala a Actionarilor, astfel ca este utila calcularea ratei anualizate a dividendului. Acest lucru se face raportand rata dividendului la perioada de incasare (exprimata in luni) si inmultind cu 12. In cazul in care rezultatul este mai mic decat dobanzile la depozitele bancare pe acelasi termen, atunci cumparea actiunii doar pentru dividende nu este o decizie eficienta. Invers, plasamentul este considerat profitabil. 

Starea de sanatate financiara a unei companii este reflectata si de gradul sau de indatorare. Acesta se determina ca raport intre datoriile totale si activele totale. El arata in ce masura afacerea societatii se sprijina pe bani imprumutati. In general, se considera ca un grad de indatorare mai mic de 60% este foarte bun si reflecta un echilibru pe termen lung intre sursele interne si cele externe de finantare. 

Pe de alta parte, capacitatea unei companii de a-si achita datoriile imediate se evalueaza cu ajutorul indicelui de lichiditate. El se determina ca raport intre valoarea cumulata a disponibilitatilor din cont si a stocurilor si nivelul datoriilor pe termen scurt. Daca indicele este mai mare decat 1, compania este considerata a avea un control bun al lichiditatii, iar un indice mai mare de 1,5 denota ca firma nu are nici o problema in a-si achita datoriile scadente. 

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Investitii in fonduri mutuale

Fondurile mutuale sau fondurile deschise de investitii atrag resurse financiare de la populatie si companii, pe care le investesc in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni sau titluri de stat. Atentie, fondurile nu ofera nici o garantie cu privire la recuperarea sumei investite, asa cum se intampla la depozitele bancare!&nbs

Analiza fundamentala actiuni

Totul despre analiza fundamentala, cum citim documentele financiare, cum interpretam indicatorii bilantieri, cum analizam formarea profitului, cu ce indicatori evaluam actiunile in Ghidul Analiza fundamentala actiuni.

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen
Tentatii tot mai mari pentru banii din depozitele la termen

In 2021, peste reducerea dobanzilor la termen se suprapun oferte mai generoase din piata titlurilor de stat, a obligatiunilor listate, a ofertelor publice de actiuni de la bursa.

5 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Revolutia descultilor din piata de capital americana
Revolutia descultilor din piata de capital americana

Milioane de investitori de buzunar reuniti intr-un grup de discutii pe teme bursiere de pe Reddit (WallStreetBets) au reusit sa ingenuncheze in ianuarie mai multe fonduri speculative.

1 Februarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila
Hidroelectrica, o listare la bursa tot mai probabila

Conferinta privind aniversarea a 10 ani de prezenta a Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a transformat intr-o declaratie de principii, pe diferite voci, privind necesitatea si avantajele listarii companiilor de stat la bursa in general si a Hidroelectrica in particular.

25 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central
Cum interactionezi online cu brokerii si Depozitarul Central

Pandemia ne-a învatat sa ne gestionam online relatiile cu intermediarii de servicii financiare iar deschiderea de cont, derularea tranzactiilor, instituirea restrictiilor pe cont si obtinerea extraselor se poate face si de la distanta.

22 Ianuarie 2021 | Investitii (fonduri + burse)

Mai multe articole

Inapoi sus