Credite Imobiliare: in ce moneda acorda in prezent bancile credite?

Imprumutul in valuta era preferat inainte de majoritatea persoanelor care isi achizitionau casa prin credit. Decizia era motivata de faptul ca dobanzile la euro, franci elvetieni si dolari erau mai mici decat cele la lei.

Dupa ce criza financiara s-a facut simtita si la noi, bancile au inceput sa renute treptat la creditele in franci elvetieni si dolari pana la eliminarea acestora. In prezent oferta acestora mai este compusa doar din credite in lei si euro.


In ultimii ani BNR a inceput sa impulsioneze creditul in lei prin scaderea repetata a dobanzii cheie. Acest lucru a dus la scaderea abrupta a dobanzilor in lei, astfel ca diferenta intre costul acestora si acelor in euro a devenit din ce in ce mai mica. In unele cazuri costurile au devenit chiar comparablie.

Acest lucru a dus la eliminarea treptata a imprumuturilor in valuta, astfel ca bancile au ajuns sa acorde in prezent, in principiu, doar credite in moneda nationala. Varianta in valuta mai poate fi accesata doar la cateva institutii financiare. Mai exact, acestea ofera posibilitatea luarii unui credit in euro doar celor care obtin veniturile denominate in aceasta moneda.

Creditele in lei nu sunt lipsite totusi de riscuri, deoarece imprumuturile pentru locuinte au dobanzi variabile, care sunt indexate in functie de dobanzile de pe piata interbancara.

In acest sens un risc foarte mare vine din partea Robor care desi a scazut pana la minime istorice evolutia acestuia se poate inversa oricand. Se poate observa ca de-a lungul anilor evolutia acestuia a inregistrat atat scaderi ample, cat si cresteri pe masura.

Pe de alta parte, un atu important al creditelor in lei este ca nu expun clientul la riscul valutar. Acest lucru inseamna ca rata lunara de rambursat - calculata in lei - nu se modifica in functie de evolutia cursului de schimb.

Iar daca avem in vedere deprecierea abrupta a monedei nationale din ultima perioada, un credit in lei poate fi o alegere mai prudenta.

Din acest motiv este foarte important ca solicitantii de credite sa compare ofertele a cat mai multe banci, deoarece pot economisi in acest fel sume importante.

Un avantaj al creditelor in lei vine si din prisma avansului. Ca urmare a reglementarilor BNR de la finalul anului 2011, creditele in lei presupun un avans minim de 15%.

Pe de alta parte, in cazul creditelor imobiliare acordate in alta valuta situatia este diferita. Daca imprumutul este acordat in aceeasi moneda in care solicitantii isi incaseaza veniturile, avansul minim porneste de la 20%. Cei care doresc un imprumut intr-o alta valuta decat cea in care obtin salariul, trebuie sa prezinte un avans minim de cel putin 25%.

Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

Expira RCA-ul?

Compara ofertele si cumpara asigurarea direct pe Conso

ALTE GHIDURI DE INTERES


Totul despre DAE

DAE (dobanda anuala efectiva) exprima sub forma procentuala costul total al unui credit, permitand consumatorilor sa compare usor costul creditelor. Nu trebuie confundat DAE cu rata dobanzii, deoarece ele joaca roluri diferite. Totul despre DAE, cum se calculeaza, ce costuri sunt incluse, ce efect are tipul dobanzii in Ghidul complet.

Programul Prima Casa

Solicitantii de credite Prima Casa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: nu au detinut si nu detin in propietate o locuinta, dispun de avansul minim necesar, nu instraineaza locuinta timp de 5 ani. Totul despre costuri, avans minim necesar, documente, conditii si alte intrebari in Ghidul Programul Prima Casa.

Locuinte cu TVA 5%

Cota redusa de TVA 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, cu valoarea mai mica de 450.000 lei (fara TVA). Alte conditii in momentul vanzarii si ce persoane pot cumpara locuinte cu cota redusa de TVA, pe larg in Ghidul complet Locuite cu TVA 5%.

Ai nevoie de un credit?

ALTE ARTICOLE


Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa
Cat sunt ratele la creditele din programul Noua Casa

De la sfarsitul saptamanii trecute se pot face inscrieri in program pentru anul 2021, dupa publicarea ordinului privind modificarea comisionul de administrare si finalizarea alocarii plafoanelor anuale de catre FNGCIMM.

30 Martie 2021 | Imobiliare

Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine
Start in campania de primavara la credite ipotecare mai ieftine

In paralel cu scaderea dobanzilor la depozite pentru deponenti in februarie, bancile au decis sa umble in aceasta luna si la marja creditelor, usurand mai ales ingrijorarile debitorilor de cursa lunga.

25 Februarie 2021 | Imobiliare

Noua casa poate fi una verde
Noua casa poate fi una verde

UniCredit Bank propune o solutie de finantare de nisa care tinteste potentialii debitori interesati de locuinte eficiente energetic si care sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru acestea.

2 Noiembrie 2020 | Imobiliare

5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa
5 ponturi pentru obtinerea unui credit Noua Casa

Bancile au inceput deja sa acorde primele credite prin programul Noua Casa. Conso iti prezinta 5 aspecte importante de catre ar trebui tinut cont inainte de obtinerea unui imprumut.

14 Octombrie 2020 | Imobiliare

Mai multe articole

Inapoi sus