top banner

Credite imobiliare si ipotecare

In ce moneda acorda in prezent bancile credite?

Cuprins
    Imprumutul in valuta era preferat inainte de majoritatea persoanelor care isi achizitionau casa prin credit. Decizia era motivata de faptul ca dobanzile la euro, franci elvetieni si dolari erau mai mici decat cele la lei.
    Dupa ce criza financiara s-a facut simtita si la noi, bancile au inceput sa renute treptat la creditele in franci elvetieni si dolari pana la eliminarea acestora. In prezent oferta acestora mai este compusa doar din credite in lei si euro.
    In ultimii ani BNR a inceput sa impulsioneze creditul in lei prin scaderea repetata a dobanzii cheie. Acest lucru a dus la scaderea abrupta a dobanzilor in lei, astfel ca diferenta intre costul acestora si acelor in euro a devenit din ce in ce mai mica. In unele cazuri costurile au devenit chiar comparablie.
    Acest lucru a dus la eliminarea treptata a imprumuturilor in valuta, astfel ca bancile au ajuns sa acorde in prezent, in principiu, doar credite in moneda nationala. Varianta in valuta mai poate fi accesata doar la cateva institutii financiare. Mai exact, acestea ofera posibilitatea luarii unui credit in euro doar celor care obtin veniturile denominate in aceasta moneda.
    Creditele in lei nu sunt lipsite totusi de riscuri, deoarece imprumuturile pentru locuinte au dobanzi variabile, care sunt indexate in functie de dobanzile de pe piata interbancara.
    In acest sens un risc foarte mare vine din partea Robor care desi a scazut pana la minime istorice evolutia acestuia se poate inversa oricand. Se poate observa ca de-a lungul anilor evolutia acestuia a inregistrat atat scaderi ample, cat si cresteri pe masura.
    Pe de alta parte, un atu important al creditelor in lei este ca nu expun clientul la riscul valutar. Acest lucru inseamna ca rata lunara de rambursat - calculata in lei - nu se modifica in functie de evolutia cursului de schimb.
    Iar daca avem in vedere deprecierea abrupta a monedei nationale din ultima perioada, un credit in lei poate fi o alegere mai prudenta.
    Din acest motiv este foarte important ca solicitantii de credite sa compare ofertele a cat mai multe banci, deoarece pot economisi in acest fel sume importante.
    Un avantaj al creditelor in lei vine si din prisma avansului. Ca urmare a reglementarilor BNR de la finalul anului 2011, creditele in lei presupun un avans minim de 15%.
    Pe de alta parte, in cazul creditelor imobiliare acordate in alta valuta situatia este diferita. Daca imprumutul este acordat in aceeasi moneda in care solicitantii isi incaseaza veniturile, avansul minim porneste de la 20%. Cei care doresc un imprumut intr-o alta valuta decat cea in care obtin salariul, trebuie sa prezinte un avans minim de cel putin 25%.

    Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

    Comparații

    Credite imobiliare

    Credite imobiliare
    • Compari ofertele și economisești bani
    • Aplici online la credit
    • Verifici situația de la Biroul de Credit
    Compară

    TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

    Calculatoare

    Credit maxim

    Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

    Rate credit

    Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

    Refinanțare credit

    Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul

    Comparații

    Credite imobiliare

    Credite imobiliare
    • Compari ofertele și economisești bani
    • Aplici online la credit
    • Verifici situația de la Biroul de Credit

    Compară

    Info Financiar