Folosirea cardului in strainatate implica plata unor comisioane diferite de cele pe care le platim cand utilizam cardul in mod frecvent in tara.
De aceea, inainte de a pleca in vacanta, este bine sa verificam lista de comisioane a bancii.
De regula, exista posibilitatea sa apara trei tipuri de comisioane la tranzactiile in strainatate:
- Comision pentru platile la comercianti: atunci cand platim cumparaturile cu cardul la supermaket in tara, nu suportam niciun comision. La unele tranzactii efectuate in strainatate la comercianti este insa posibil sa apara comisioane, in functie de banca.
- Comision de conversie valutara: majoritatea cardurilor sunt emise in lei, astfel ca atunci cand facem cumparaturi in strainatate in valuta, banca ne schimba automat sumele de pe card in moneda din tara respectiva. Pentru aceasta operatiune, se percepe un comision. Acest cost poate fi evitat daca folosim un card emis in valuta tarii respective, optiune posibila, in special, atunci cand calatorim in zona euro.
- Comision retragere de numerar: bancomatele reprezinta cea mai buna solutie pentru a obtine direct cash in moneda tarii in care calatorim. Costul nu este de neglijat, bancile percepand o suma minima semnificativa la fiecare tranzactie. De aceea, este recomandat ca atunci cand mergem la bancomat sa retragem de cateva ori sume mai mari, decat sa retragem in mod repetat sume mici.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News