top banner

Asigurari RCA

Cum se stabileste valoarea despagubirilor?

Cuprins
    Valoarea despagubirilor acordate pentru vehiculele avariate trebuie sa acopere costurilor necesare pentru readucerea autovehiculului in starea anterioara producerii accidentului.

    Daune materiale


    In vederea stabilirii despagubirii, se determina mai intai care este costul de reparatie. 

    Costul de reparatie cuprinde costul cu reparatia partilor componente avariate sau inlocuirea acestora, inclusiv cheltuielile cu materialele, de demontare si montare aferente reparatiilor. Tarifele practicate de service-urile auto pot influenta puternic acest cost, atat prin adaosul comercial practicate la piese cat si prin pretul de manopera. Acest cost este estimat de service-ul auto, prin devizului de reparatie. Asiguratorul poate respinge anumite costuri, daca acestea nu au legatura cu accidentul in cauza.

    In doilea rand, se determina valoarea de piata a masinii la data producerii accidentului de catre asigurator. Conform legii, acesta este obligat sa utilizeze sisteme de evaluare specializate (in niciun caz website-uri de vanzari auto) si sa tina cont de pretul de inlocuire al vehiculului cu unul de aceeasi marca, tip, model, caracteristici tehnice, dotari, an de fabricatie, avand un parcurs in kilometri si o stare de intretinere comparabila.

    In functie de acesti indicatori, putem avea doua situatii:

    1. Costul de reparatie <= Valoarea de piata: Vehiculul se repara integral pe RCA.


    Aceasta este situatia cea mai favorabila pentru pagubit, deoarece isi va putea repara masina. Daca valoarea de piata a masinii este suficient de mare, poti sa-ti repari masina inclusiv la service-ul de la reprezentanta marcii.
    Cand insa masina este mai veche si are o valoare de piata foarte aproape de costul reparatiilor, este indicat sa alegi un service mai putin pretentios, cu preturi mai mici. Astfel, iti vei putea repara masina integral pe asigurare.

    2. Costul de reparatie > Valoarea de piata a masinii: Dauna economica 


    In acest caz, pagubitul are doua optiuni:

    • Isi repara integral masina, dar va suporta din costuri ce depasesc valoarea de piata a masinii. De exemplu, daca masina este evaluata la 10.000 lei, iar reparatia costa 15.000 lei, el va trebui sa achite din banii proprii diferenta de 5.000 lei. Atentie: nu poti primi cei 10.000 lei din asigurare pentru a-ti repara masina pe cont propriu. Asiguratorul iti va plati despagubirea doar dupa ce faci dovada reparatiei.
    • Renunti la reparatie si alegi sa incasezi despagubirea, ceea ce in limbaj financiar se numeste dauna economica. In acest caz, asiguratorul iti va plati valoarea de piata a masinii, mai putin pretul epavei. Pretul epavei se va stabili prin licitatie publica si vei primi datele de contact ale persoanei care a licitat cel mai mare pret. De exemplu, daca valoarea de piata a masinii este 10.000 lei, iar pretul epavei este de 2.000 lei, vei primi o despagubire de 8.000 lei in baza asigurarii RCA si vei putea vinde ulterior si epava la o firma de dezmembrari auto.

    Lipsa de folosinta


    Partea pagubita poate solicita despagubiri in baza politei RCA si pentru lipsa de folosinta a vehiculului.

    Asigurarea acopera costurile de inlocuire a autovehiculului avariat cu unul de aceeasi clasa sau de o clasa inferioara, inchiriat de la firme autorizate.

    Perioada pentru care se calculeaza lipsa de folosinta este:
    • Perioada dintre momentul constatarii avariilor si data introducerii in reparatie (daca masina se repara), la care se adauga perioada de reparatie (calculata in zile de lucru);
    • Perioada dintre data constatarii avariilor si data inaintarii ofertei de despagubire (in cazul daunei economice, cand masina nu se mai repara).

    Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

    Comparații

    Asigurări RCA

    Asigurări RCA
    • Alegi cea mai bună asigurare
    • Plătești online cu cardul
    Compară

    TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

    Calculatoare

    Credit maxim

    Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

    Rate credit

    Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

    Refinanțare credit

    Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul

    Comparații

    Asigurări RCA

    Asigurări RCA
    • Alegi cea mai bună asigurare
    • Plătești online cu cardul

    Compară

    Info Financiar