top banner

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

22 Februarie 2024 | Autor: Cristian Dogaru

Statul taie 0,5% din dobanzile Fidelis cu scadente lungi

foto Unsplash.com

Noile emisiuni de titluri de stat ce vor fi listate la bursa propun dobanzi in scadere pentru toate titlurile in lei si pentru cele in euro pe 5 ani, in ton cu reducerea dobanzilor la depozitele la termen din ultima vreme. 
Din 21 februarie si pana in 1 martie, cei care doresc sa investeasca in titlurile Fidelis au ocazia sa obtina dobanzi de 6% pentru titlurile pe un an in lei si 6,75% pentru cele pe 3 ani iar pentru titlurile in euro dobanda este de 4% la un an si 5% la 3 ani. 
Fata de editia incheiata in decembrie 2023, avem scaderi de 0,1 puncte procentuale pentru scadenta la un an si de 0,5 puncte procentuale pentru cea la 3 ani iar pentru titlurile in euro, randamentul la un an stagneaza iar cel la trei ani este redus cu 0,5 pp (de la 5,5% la 5%).
Practic, asta arata asteptarile Ministerului Finantelor privind reducerea dobanzilor pe termen mediu si ramane de vazut daca economia va confirma aceasta viziune. Momentan, lichiditatea care a inundat in ultima vreme sistemul bancar pare sa-i confirme pozitia. 
In perioada 2021-2022 cei care au cumparat insa titluri de stat listate la bursa cu scadente de 5 ani, in lei si euro, au avut motive sa regrete cand au contemplat o scadere a valorii principalului odata cu cresterea dobanzilor.
Ministerul Finantelor ramane cel mai generos debitor in euro
Dobanda de 4% oferita inca pentru titlurile de stat la un an ramane net superioara contraofertei bancare, cele mai bune depozite la termen de un an fiind la BRD (depozitul Progresso-dobanda medie 3,6%), OTP (depozit online-dobanda 3,6%), Intesa Sanpaolo Bank (depozit la termen online-dobanda 3,5%), ProCredit Bank (depozit ProSave-dobanda 3,5%), First Bank (depozitul Star online-dobanda 3,2%), etc. 
Iar pe scadente mai lungi distanta intre randamente creste si mai mult-cea mai buna dobanda bancara la termen de 3 ani (Libra Bank-3,5%) este net sub ce ofera statul la 5 ani (5%, dobanda neimpozabila si sa amintim ca veniturile obtinute in acest caz nu risca sa cada sub incidenta aplicari CASS pe dobanda cum se intampla cu dobanzile bancare la sume mai mari). 
Pentru plasamentele in lei la un an insa exista banci care au dobanzi mai bune decat oferta Finantelor pentru titlurile de stat Fidelis, luand in calcul si impozitul pe dobanda-TBI Bank (depozitul online dobanda 7,1%), Intesa Sanpaolo cu depozitul online si ProCredit Bank (dobanda 6,75%), First Bank cu depozitul online (dobanda 6,7%). 
La scadenta de 3 ani depozitele bancare la termen raman sub titlurile Fidelis ca randament-cele mai bune dobanzi fiind oferite de CEC Bank la depozitul online (6,5%) si TBI Bank la depozitul online (6,4%). 
O mica schimbare de optica in ceea ce ii priveste pe donatori
Continuarea programului „Romania are sange de rocker” ce implica acordarea unei dobanzi mai mari cu 1 punct procentual pentru titlurile de stat in lei cu scandenta la un an (7% la actuala emisiune) pentru donatorii de sange vine in conditiile in care statul a majorat oricum valoarea bonurilor de masa pentru acestia de la 67 lei la 280 lei din 2024 iar cozile apreciabile din primele zile dupa anuntarea respectivei majorari arata ca o parte apreciabila din deficitul de sange ar fi putut fi deja acoperit in acest fel. 
Mai mult, pentru ca un donator sa beneficieze de dobanda majorata, la ultima emisiune Fidelis din 2023, incheiata in decembrie, se cerea ca acesta sa aduca dovanda prezentei la un centru de donari de sange incepand cu data de 1 ianuarie 2023. Deci ar fi avut un intreg an la dispozitie in care sa participe cu sume diferite de bani la toate emisiunile Fidelis din 2023 (4 la numar). 
Acum, la prima emisiune din 2024, termenul a fost scurtat putin iar cei care vor sa beneficieze de dobanzile mai bune ar trebui sa aduca certificatele de donatori incepand din 1 iulie 2023. 
Pentru a alege depozitele la termen potrivite in lei si euro consultati comparatoarele Conso
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

De ce nu avem donatori si in programul Tezaur?

La precedenta emisiune Fidelis, suma medie investita de donatorii de sange a fost de aproape 20.000 euro, numarul relativ mic al acestora justificand intrebarea de ce nu se extinde programul si in zona investitorilor Tezaur daca donarea reprezinta principala miza.

09 Apr 2024 | Depozite
Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Ce dobanda primesti pentru disponibilitatile din cont?

Majoritatea bancilor prefera sa nu plateasca dobanzi la conturile curente, oferind clientilor care nu doresc sa se lege de o anumita scandenta conturile de economii.

02 Apr 2024 | Depozite
Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Ministerul Finantelor creste dobanzile titlurilor de stat

Intr-o miscare ce a surprins investitorii consacrati in aceste instrumente, dobanzile au urcat la noua emisiune Tezaur atat la scadenta la un an, cat si la cea de 3 ani.

19 Mar 2024 | Depozite

Planurile de acumulare concureaza depozitele la termen

In conditiile scaderii dobanzilor atat la titlurile de stat cat si la depozitele bancare, diferenta de randament intre produsele diferite de economisire s-a strans foarte mult.

15 Feb 2024 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii