Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.

Eram obisnuiti ca depozitele la termen sa fie folosite pentru pastrarea banilor pe termen lung, iar conturile curente pentru a plasa banii care pot fi utilizati pe termen scurt. 

In conditiile in care dobanzile la termen au fost in scadere in ultima vreme, iar conturile curente au dobanzi apropiate de zero, solu?ia folosirii unui cont de economii atat pentru plasamente pe termen mai lung, cat si pentru pastrarea banilor necesari acoperirii unor cheltuieli neprevazute capata tot mai mult contur. 

Ce se pierde pe partea de randament pe termen lung poate fi recuperat din sumele pastrate la dobanda mai mare decat cea oferita de conturile curente si, in plus, exista avantajul ca neprevazutul este acoperit mai bine, toate resursele fiind in acelasi cos astfel incat sumele ce pot fi mobilizate la nevoie sunt mai mari. 

Castiguri oferite de depozite

Am considerat ca solutia folosirii unui cont de economii in locul perechii cont curent-depozit la termen poate fi utilizata cu succes in cazul resurselor ce pot fi imobilizate uzual intre 1 si 6 luni in depozite. 

Daca ne permitem sa pastram banii in depozite un an intreg, atunci nu are sens sa mai vorbim de conturile de economii, reducerea castigului din dobanda nu ar mai fi contrabalansata de mobilitatea suplimentara obtinuta in acest fel. 

La 6 luni, cele mai bune dobanzi la termen le ofera TBI Bank cu 3,4% urmata de CEC Bank si Alior Bank cu 2,6% si Idea Bank cu 2,5%. 

La 3 luni, topul este alcatuit din TBI Bank cu 2,8%, Idea Bank cu 2,55% si Alior Bank cu 1,9%. 

Iar la o luna avem pe primele locuri din perspectiva randamentelor Idea Bank cu 2%, TBI Bank  cu 1,8% si Alior Bank cu 1,4%. 

Ce ofera conturile de economii

Planul de acumulare de la Intesa San Paolo presupune virarea lunara din contul curent, la data aleasa de titularul de planului de acumulare, a minim 150 lei (maxim 10.000 lei). 

Soldul minim ce trebuie pastrat este tot de 150 lei (deci sumele atrase pot fi folosite fara restrictii, cu conditia sa ramana macar 150 lei in contul de economii), iar soldul initial este de minim 150 lei si maxim 10.000 lei. 

Dobanzile ajung pana la 2,35% 

Dobanda care se ofera la Intesa este de 2,35%. Planul de acumulare  poate avea drept titulari si minori si poate fi asociat serviciului de incasare a alocatiilor. Cum se observa, dobanda aferenta planului de economii Intesa este superioara dobanzilor aferente depozitelor la termen de o luna (si nu foarte departe de cele mai bune dobanzi la termen de 3 luni) astfel incat cei care folosesc depozite la termen cu capitalizare ar putea sa isi reevalueze optiunile, avand in vedere si ca suma minima cu care poate fi deschis planul de economii este 10.000 lei. 

Alior Bank propune un cont de economii clasic, cu dobanda de 1,4% (dobanda se calculeaza zilnic si se vireaza lunar in acelasi cont). Nu exista comisioane pentru deschiderea contului si alimentarea sa. 

Desi dobanda e mai mica decat in cazul planului de acumulare de la Intesa, avantajul este ca se pot muta toti banii din depozitele cu randamente mai putin multumitoare in contul de economii, fara a exista limitarea de 10.000 lei. 

ProCredit Bank (produsul FlexSave), Libra Internet Bank si OTP Bank au conturi de economii similare cu dobanzi de 1,3% pe an (la OTP Bank pentru sume mai mari de 50.000 lei, in caz contrar dobanda fiind de 1,16%).

Cont de economii plus asigurare

Un cont de economii mai deosebit este oferit de Banca Romaneasca (se numeste Flexi Protect) si presupune acordarea unor asigurari care acopera riscul decesului din accidente (50.000 lei), cheltuieli medicale ca urmare a unui accident (de la 1.500 lei) si cheltuieli de spitalizare de la 100 lei/zi in cazul sumelor economisite lunar de peste 2.000 lei. 

Dobanda oferita este cuprinsa intre 0,5% si 1,1% in functie de sumele economisite. Suma minima pentru deschiderea contului este de 2.000 lei, iar banca retine un comision lunar de administrare de 10 lei. 

Pentru a alege contul de economii potrivit consultati comparatorul Conso


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Depozite


Dobanzile depozitelor la termen merg la pas, in vreme ce inflatia alearga
Dobanzile depozitelor la termen merg la pas, in vreme ce inflatia alearga

Dupa noile raportari privind cresterile preturilor, singura noutate pe piata dobanzilor bancare la termen este intercalarea unor banci de talie mica intre pozitiile detinute anterior de CEC si TBI Bank.

18 Ianuarie 2022 | Depozite

Deponentii vad luminita de la capatul tunelului
Deponentii vad luminita de la capatul tunelului

Dupa o lunga perioada in care dobanzile depozitelor au continuat sa scada, trendul s-a inversat, iar statul si bancile sunt pregatite sa isi recompenseze mai bine creditorii pe fondul inflatiei in crestere accelerata.

23 Noiembrie 2021 | Depozite

Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte
Economisirea in euro castiga duelul randamentelor la scadente scurte

Daca ne raportam la depozitele nou constituite pe termen de maxim 6 luni, aprecierea euro de la inceputul anului a facut mai profitabile depozitele in moneda europeana in fata celor in lei.

28 Septembrie 2021 | Depozite

Mai are sens sa economisim in euro?
Mai are sens sa economisim in euro?

Dupa o lunga perioada de stabilitate a cursului de schimb si dobanzi apropiate de zero pentru depozitele la termen in valuta, nu multi si-ar mai pune aceasta intrebare. Totusi, lucrurile se pot schimba pe termen mediu.

26 August 2021 | Depozite

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid depozite si certificate de depozit

Chiar daca bancile au redus in ultima perioada ratele dobanzilor, in continuare dobanzile la lei sunt superioare dobanzilor la euro si dolari. Din acest motiv, depozitele in lei sunt mai avantajoase decat cele in valuta. De ce sunt depozitele in valuta riscante, care sunt costurile unui depozit, principalele diferente dintre un depozit la termen si

Ghid finante personale

Planificarea veniturilor si cheltuielilor personale este o modalitate utila pentru a economisi. Cum se planifica cheltuielile? Cum trebuie folositi banii disponibili? Ponturi pentru a economisi bani si unde se pot investi economiile in Ghidul Finante personale.

Inapoi sus