top banner

Bancile nu se grabesc sa adopte prevederile noului regulament la credite

03 Octombrie 2008 | Autor: Alexandra Popa

Cu mai putin de o saptamana inainte de termenul limita admis, multe banci nu au depus inca la BNR documentatia necesara in vederea validarii noilor norme. Institutiile care nici pana pe 6 octombrie nu vor face acest lucru, nu vor mai putea acorda credite cu un grad de indatorare mai mare de 35%.
 
Cu toate ca oficialii BNR declarau ca experienta inmagazinata in urma cu un an de banci va facilita asimilarea prevederilor impuse de noul regulament la credite, lucrurile sunt lasate pe ultima suta de metri.
 

Bancile cu credite relaxate au deadline saptamana viitoare

 
Conform schimbarilor aduse Regulamentului nr. 3 al BNR, bancile care in urma cu un an si-au validat propriile norme de creditare ar fi trebuit sa notifice banca centrala asupra "modificarilor realizate pentru aducerea la indeplinire a dispozitiilor regulamentului".
 
Depunerea notificarii trebuie realizata in termen de 45 de zile de la publicarea prevederilor in Monitorul Oficial, perioada care expira pe 6 octombrie.
 
Printre institutiile aflate in aceasta situatie se numara majoritatea bancilor comerciale. Dintre acestea, insa, nici una nu a primit inca validarea pentru noile norme iar o parte nici nu s-au grabit sa depuna o forma finala a acestora la BNR pentru aprobare.
 

Pe ultima suta de metri se face coada la BNR

 
Banca Transilvania este printre cele cateva banci care a depus normele spre validare la BNR. Reprezentantii bancii ne-au declarat ca sunt in asteptarea raspunsului din partea bancii centrale.
 
Volksbank, Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca si UniCredit Tiriac Bank intentioneaza sa depuna documentatia la BNR pana la sfarsitul saptamanii spre a primi aprobarea finala, in timp ce CEC Bank a depus dosarul pe 1 octombrie.
 
"In urma discutiilor avute cu BNR, cifrele rezultate din simularile preliminare ale Volksbank sunt asemanatoare cu cele efectuate de BNR. Prin urmare suntem increzatori ca BNR va accepta propunerea noastra", au declarat oficialii Volksbank.
 
Alte banci, precum MKB Romexterra Bank, mai lucreaza inca la desenarea normelor.
 
Primele doua banci ca active, BCR si BRD, precum si Alpha Bank nu au oferit un raspuns ferm declarand doar ca se vor incadra in termenul impus de banca centrala si pana pe 6 octombrie vor transmite catre aceasta o forma finala a normelor conform noilor prevederi impuse.
 

Termene mai mici pentru institutiile fara norme proprii

 
O categorie aparte au constituit-o bancile care nu adoptasera pana in august norme proprii de creditare. Acestea trebuiau sa trimita catre BNR intr-un termen mai redus, de 30 zile, o forma finala a viitoarelor conditii de creditare.
 
In aceasta situatie s-au numarat spre exemplu Libra Bank. Institutia a depus documentatia in termenul stabilit dar nu a obtinut insa un raspuns de la banca centrala privind validarea noilor prevederi ale normelor de creditare.
 
Conform modificarilor aduse Regulamentului 3 de catre BNR si a discutiilor avute cu reprezentantii institutiilor bancare, in situatia in care normele nu sunt depuse in perioada prestabilita, acordarea creditelor se va face in conditiile unui grad maxim de indatorare de 35%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

Te gândești să îți renovezi casa, să îți achiziționezi noi piese de mobilier care să spună o nouă poveste sau, poate, să îți schimbi mașina? Pentru dorințe împlinite și planuri viitoare, ING oferă creditul de nevoi personale cu o dobândă fixă avantajoasă între 5,99% - 15,49% pe an, redusă de la 6,24%-16,49%.

15 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Reducerea dobanzii de politica monetara nu va produce deocamdata efecte majore pe piata creditelor, dar deponentii bancilor ar putea simti mai repede scaderea dobanzii la facilitatea de depozit a BNR.

09 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul