Cardurile de credit lasa in urma capcanele intinse clientilor

Asociatia Emitentilor de Carduri si reprezentantii autoritatilor au convenit sa ofere mult mai multe drepturi si informatii detinatorilor de carduri de credit. Din pacate, minunea nu se intampla in Romania, ci in Marea Britanie. La noi, practicile abolite acum de britanici sunt inca la loc de cinste in comportamentul institutiilor financiare.
 
Una dintre cele mai importante masuri care se va aplica in Marea Britanie o constituie descurajarea clientilor de a plati suma minima lunara stabilita de finantator.
 

Cine plateste suma minima se supraindatoreaza

 
Bancile si companiile emitente de carduri vor avea obligatia sa-i contacteze pe clientii care platesc in mod constant doar suma minima si sa le explice ca acest comportament de plata reprezinta cel mai scump mod de achitare a datoriei. De asemenea, clientilor li se va explica si ce au de facut pentru a-si imbunatati situatia, sfaturile urmand sa se bazeze pe surse de informare independente de finantator.
 
In Romania, bancile si IFN-urile emitente de carduri sugereaza clientilor sa plateasca tocmai suma minima. Acest lucru se realizeaza in special prin modul in care suma minima de plata se regaseste in extrasele de cont – de multe ori, reprezinta cea mai importanta informatie, atat prin prisma plasamentului in extras cat si a faptului ca este scrisa cu litere ingrosate. 
 
 
Insa sunt si cazuri in care clientii primesc chiar scrisori de la banci prin care sunt sfatuiti sa plateasca doar suma minima. Iata un exemplu concludent – vezi foto: “Care este suma care trebuie achitata lunar? Lunar, banca iti expediaza raportul de activitate la adresa de corespondenta (...) In raportul de activitate, la rubrica “Suma minima de rambursat” apare suma exacta pe care trebuie sa o achiti.
 
Oamenilor li se sugereaza, pagubitor pentru bugetul lor, ca plata acestei sume minime este suficienta pentru a-si achita datoria. In realitate insa, plata sumei minime pentru o perioada indelungata de timp conduce la umflarea exagerata a datoriei de plata, pentru ca dobanzile cardurilor de credit sunt, in general, foarte mari.
 
Mai mult, in unele cazuri, aceasta suma minima de plata nu acopera nici macar plata dobanzilor si comisioanelor aferente. In Marea Britanie, emitentii de carduri de credit vor trebui sa se asigure, in cazul clientilor noi, ca suma minima de plata va acoperi intotdeauna cel putin dobanzile, comisioanele si restul costurilor, plus minimum 1% din suma cheltuita, pentru a incuraja clientii sa adopte un comportament de plata care sa nu le creeze probleme de rambursare in viitor. 
 

Adio majorarilor de limite si de costuri fara acceptul clientilor!

 
Reglementarile din Marea Britanie vin si cu alte masuri interesante, menite sa-i protejeze pe clientii de acolo impotriva supraindatorarii.
 
Emitentii de carduri vor trebui sa ia masuri astfel incat datoriile cu cele mai mari costuri sa fie primele care vor fi platite. De aceasta masura vor beneficia aproximativ un sfert dintre britanicii care detin carduri de credit. Modul in care se face alocarea platilor in prezent nu este inteles de catre clienti si conduce la supraindatorarea acestora.
 
De asemenea, emitentii de carduri nu vor mai putea sa majoreze limita de credit fara acceptul clientilor. Ofertele de majorare vor trebui facute cu minimum 30 de zile inainte si vor putea fi refuzate de clienti. Mai mult, acestia isi vor avea dreptul sa solicite oricand reducerea limitei de credit. Solicitarile vor putea fi facute si online sau printr-un sistem de telefonie automatizat, care nu va presupune interactiunea cu un operator al finantatorului.
 
Britanicii vor beneficia si de o perioada de timp de doua ori mai mare pentru a decide daca accepta sau nu cresterea costurilor asociate cardurilor de credit. Consumatorii vor avea la dispozitie un interval de 60 de zile pentru a decide daca sunt de acord cu cresterea sau opteaza pentru inchiderea acestora. In interiorul celor 60 de zile, consumatorii vor fi notificati de minimum doua ori asupra dreptului de a refuza majorarea costurilor si de a renunta la card. De asemenea, clientii trebuie informati care va fi impactul concret al majorarii ratei dobanzii, pentru a putea lua decizii in cunostinta de cauza.
 
In plus, clientii care prezinta riscuri de intrare in dificultati financiare vor fi mult mai bine protejati: nu li se va putea majora nici limita de credit si nici nu li se vor putea creste dobanzile.
 
Un castig extrem de important pentru consumatori il reprezinta obligatia impusa finantatorilor de a pune la dispozitia detinatorilor de carduri de credit o situatie financiara anuala care sa le ofere informatii clare asupra costurilor utilizarii acestora. Aceasta situatie va fi disponibila online, astfel incat consumatorii sa poata sa compare costurile platite de ei cu cele ale altor produse similare, pe baza informatiilor puse la dispozitie de portalurile specializate.
 
Britanicii vor beneficia de toate aceste drepturi pana la sfarsitul acestui an, desi costurile estimate cu implementarea masurilor convenite nu sunt deloc mici – ajung la aproximativ 533 milioane de lire sterline doar pentru primii doi ani de aplicare. Romanii pot doar sa spere ca plecand de la acest exemplu, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor va initia la randul ei o consultare cu bancile si IFN-urile emitente, pentru a conveni un set de masuri care sa ofere si consumatorilor romani conditii similare.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Despre dileme fericite si cumparaturi mai relaxate cu Cardul de Credit de la Intesa Sanpaolo Bank
Despre dileme fericite si cumparaturi mai relaxate cu Cardul de Credit de la Intesa Sanpaolo Bank

Cati oameni, atatea dileme fericite. Vestea buna e ca nu trebuie sa mai alegi! Le poti avea pe toate cu Cardul de Credit de la Intesa Sanpaolo Bank.

13 Decembrie 2021 | Articol sponsorizat

Cinci lucruri importante despre cardurile virtuale
Cinci lucruri importante despre cardurile virtuale

La aproape doua luni de la lansarea cardurilor virtuale in portofoliul ING Bank Romania, peste 16.000 de persoane le-au emis in Homeā€™Bank si au inceput sa le utilizeze, un sfert chiar inainte ca acestea sa fie anuntate in mod oficial.

8 Noiembrie 2021 | Articol sponsorizat

De ce depasesc cardurile de credit depozitele in  preferintele romanilor?
De ce depasesc cardurile de credit depozitele in preferintele romanilor?

Scaderea dobanzilor bancare la termen a avut si efecte mai putin anticipate, precum reevaluarea economisirii cash, dupa cum reiese dintr-un studiu realizat de Unlock Market Research la cererea BCR.

30 Septembrie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?
Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?

Cresterea limitei de credit, a perioadelor de gratie si parghia ratelor fara dobanda a trezit speranta ca acest produs ar fi varianta mai ieftina, fara costuri aproape, a creditelor de nevoi personale. Exista insa si riscuri.

9 Septembrie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

GHIDURI


Carduri de credit

Cardul de credit reprezinta un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului. Limita de credit este calculata pe baza unei proceduri numita scoring. In general, limita maxima de credit poate ajunge pana la 5.000 euro sau echivalentul in moneda nationala. Cum se calculeaza scoringul, diferentele dintre carduri de debit si carduri de credit, peri

Carduri de debit

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii propii din contul de la banca. Cardul de debit are insa de oferit mai mult decat retragerea de numerar. Cea mai importanta functie a sa este plata cumparaturilor la comercianti. Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste nici un comision. Ce servicii suplimentare ofera car

Carduri premium

Cardurile premium reprezinta o categorie privilegiata de instrumente de plata, care sunt acordate clientilor cu venituri ridicate. Limita de credit este mult mai mare si poate ajunge pana la 100.000 euro, fata de numai 5.000 euro, cat ofera in general cardurile de credit standard. Cui se adreseaza cardurile premium, care sunt tipurile de carduri, c

Carduri cu cip

Cardul cu cip este un card bancar - de credit sau de debit - care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzactiilor cu carduri mai multa siguranta si rapiditate. Cat de sigure sunt cardurile cu cip, ce tehnologie are in spate si cum schimba cipul modul in care se plateste cu cardul in Ghidul Carduri cu cip.

Cumparaturi online cu cardul

Inainte sa faceti cumparaturi online trebuie sa va asigurati ca aveti cardul activat pentru utilizare online. Dupa activarea cardului, este recomandata inrolarea cardurilor in sistemul 3D Secure. Ponturi pentru cumparaturi sigure si toate informatiile despre carduri acceptate pentru cumparaturi, tranzactii online si inrolarea cardului in Ghidul Cum

Vacanta cu cardul in strainatate

Atunci cand mergem in vacanta este recomandat sa nu plecam cu toti banii de care avem nevoie in portofel. Cardurile bancare ne protejeaza mai bine banii. Cardul de credit este recomandat cu prioritate, pentru ca ofera o serie de beneficii suplimentare. Totul despre tipul de card potrivit in vacanta, ce comisioane apar la tranzactiile din afara tari

Inapoi sus