top banner

Bancile isi sporesc portofoliul cu carduri emise ilegal

15 Martie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Conturile bancare deschise fara acceptul clientului pot aduce amenzi importante bancilor. Angajatii trebuie sa stie ca firma la care lucreaza nu are voie sa intermedieze emiterea de carduri de salariu fara a avea acceptul scris al fiecarui angajat in parte.

In Romania, practica prin care fiecare companie lucreaza cu o anumita banca este atat de bine impamantenita incat atunci cand te angajezi trebuie obligatoriu sa iti deschizi un nou cont la banca respectiva, pentru virarea salariului.

In acest mod, nu putine sunt situatiile in care romanii au in portofel 4-5 carduri, de la banci diferite, ca dovada a schimbarii dese a locului de munca. Practica de a primi o data cu noul post si un nou card a devenit atat de cunoscuta incat unii proaspeti angajati se trezesc cu carduri emise fara sa fi semnat, macar simbolic, o cerere in acest sens.

Bancile trebuie sa obtina acordul clientilor

Conform legislatiei in vigoare, bancile nu au voie sa deschida conturi sau sa emita carduri fara a avea din partea viitorului client o cerere scrisa si semnata in acest sens. Acest lucru este valabil chiar si despre o companie cu peste 1.000 de angajati, carora o anumita banca trebuie sa le emita carduri de salarii.

Fiecare salariat trebuie sa semneze o cerere individuala prin care isi da acordul in vederea deschiderii unui cont bancar si emiterii unui nou card. Aceasta regula este stabilita de catre Autoritatea Nationala pentru Supravegherea Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) prin Legea nr. 677/2001.

Articolul 20 din respectivul act normativ stipuleaza ca bancile au dreptul “sa deschida un cont bancar pentru persoanele fizice sau sa furnizeze servicii bancare numai in baza acordului expres si neechivoc, exprimat in scris al persoanei in cauza”.  Iar, daca solicitarile sunt transmise de catre o companie, banca trebuie sa se asigure ca fiecare angajat a semnat cererea de deschidere.

Mai mult, chiar si dupa ce aceste carduri sunt emise, daca banca doreste sa propuna angajatilor respectivei companii noi produse nu poate trimite cereri precompletate cu datele personale.

Teoria e buna, practica ne omoara

Chiar daca legislatie exista, nu inseamna ca se si aplica. Acest lucru a fost simtit pe propria piele de domnul Iordachescu din Galati.

“In vara anului 2008, firma la care lucram, Navrom Centrul de Afaceri din Galati a deschis doua conturi pe numele meu fara sa semnez nimic, la Piraeus Bank, unde a si virat drepturile mele banesti. Am cerut explicatii bancii, privind deschiderea unui cont fara acceptul meu si mi-a raspuns ca nu mi-au folosit datele personale deoarece acestea i-au fost furnizate de firma si au intrat automat in baza de date si banii din conturi sunt la dispozitia mea oricand”, a scris d-nul Iordachescu la Vocea Clientului pe Conso.ro

Sesizati, inspectorii ANSPDCP au intreprins o actiune de control la banca in urma careia au decis aplicarea unei amenzi de 3.000 lei.

“Fapta constituie contraventie de prelucrare nelegala de date personale, prevazuta de art. 32 din Legea nr. 677/2001. In consecinta, Piraeus Bank Romania a fost sanctionata contraventional cu suma de 3.000 lei”, au precizat pentru Conso.ro reprezentantii Autoritatii.

Totodata, autoritatea a dispus si inchiderea contului si returnarea tuturor sumelor virate de catre angajator.

Ce pot face clientii care se trezesc cu un cont deschis fara voia lor?

Salariatii trebuie sa stie ca firma la care lucreaza nu are voie sa le impuna deschiderea unui nou cont, la o anumita banca, pentru virarea salariului.

Chiar daca insa acest lucru este agreat, angajatii trebuie sa semneze o cerere individuala de deschidere a contului.

In cazul in care se constata ca banca a deschis un cont sau a emis un card fara a avea acceptul scris al clientului, angajatul poate face o reclamatie catre centrala bancii in cauza iar, daca situatia nu este rezolvata pe cale amiabila, se poate face o sesizare la ANSPDCP.

In plus, daca dupa incetarea relatiilor contractuale cu o companie, nu mai utilizati cardul de salariu, este recomandabil sa il inchideti. Daca el ramane activ, banca percepe in continuare comisioane de administrare, chiar daca instrumentul nu mai este utilizat. Iar, la momentul expirarii, un nou card va fi emis automat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Mai multe banci ofera asigurari de calatorie fara costuri suplimentare in cadrul pachetelor ce includ carduri de debit, in unele cazuri cu conditia incasarii lunare in cont a unor sume prestabilite.

29 Aug 2024 | Carduri
Cum economisesti cel mai eficient pentru vacanta?

Cum economisesti cel mai eficient pentru vacanta?

Milele aeriene acumulate prin achizitiile cu cardurile de credit Banca Transilvania sau cele de debit de la Revolut pot fi utilizate doar dupa acumularea unui sold considerabil, astfel incat economiile prin acumularea cash-back-ului reprezinta o cale mai sigura.

04 Iul 2024 | Carduri
Cat de atractiv mai este in prezent overdraftul?

Cat de atractiv mai este in prezent overdraftul?

Descoperitul de cont atasat cardurilor de debit si echivalent cu cateva salarii nete si-a pierdut din atractivitate odata cu introducerea ratelor fara dobanda pe cardul de credit, fiind preferat mai mult ca solutie pentru situatii exceptionale.

08 Mai 2024 | Carduri
Ce criterii folosim la alegerea unui card de credit?

Ce criterii folosim la alegerea unui card de credit?

Nivelul dobanzilor, inclusiv a celor penalizatoare, numarul de rate fara dobanda, perioada de gratie, sunt cateva detalii esentiale de avut in vedere la alegerea unui astfel de produs.

16 Apr 2024 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă