Cardurile de calatorie RATB se pot reincarca online sau la bancomat

Posesorii de carduri de calatorie Activ emise de RATB pot sa le incarce online sau direct de la bancomatele BCR. Bucurestenii care folosesc transportul in comun ar putea sa-si reincarce acest card de calatorie, din 2010, si prin intermediul telefonului mobil sau direct in autobuz, prin plata cu cardul.

RATB a incheiat un parteneriat cu BCR ce permite incarcarea cardurilor de calatorie Activ prin intermediul propriilor bancomate, echipate cu tehnologie contactless. Pana la finalul anului, vor exista 40 de ATM-uri cu tehnologia necesara, numarul lor urmand sa ajunga la 200 la sfarsitul lui 2012.

Cum se face plata la bancomat?

Bancomatele permit realizarea operatiunii prin simpla apropiere a cardului Activ de un dispozitiv special, amplasat sub ecranul ATM-ului. Ulterior, clientul trebuie sa introduca cardul bancar in ATM, ca in cazul oricarei operatiuni si sa urmeze indicatiile din meniul care apare pe ecran.

Reincarcarea la ATM se face in timp real si nu presupune plata unui comision suplimentar, inclusiv in cazul calatorilor care utilizeaza carduri bancare emise de alte banci.

"Speram sa convingem cat mai multi oameni sa foloseasca mai mult cardurile ca mijloc de plata universal, inclocuind astfel numerarul”, a declarat Martin Skopek, vicepresedintele de retail al BCR.

Procedura de reincarcare online

Din septembrie, cardurile Activ nominale pot fi incarcate si online, de pe site-ul RATB, utilizand orice card bancar MasterCard sau Visa. Sumele transferate vor putea fi insa utilizate pentru plata calatoriei de abia a doua zi.

“Aceasta restrictie este data de necesitatea transferului informatiei privind incarcarea cardului pe cititoarele aflate in mijloacele de transport in comun. Acest lucru se face doar in finalul fiecarei zile, in depouri", a precizat pentru Conso.ro Tudor Popescu, directorul de software al UTI Systems, furnizorul tehnologiei de plata pentru RATB.


Pentru a putea incarca online cardul, clientii trebuie sa isi faca un cont individual, care va oferi informatii inclusiv despre soldul existent pe card sau ultima calatorie pe care posesorul a efectuat-o.

Un cont poate avea aditionat insa numai un singur card Activ. Spre exemplu, daca un parinte doreste sa incarce si abonamentele copiilor, va trebui sa creeze cate un cont separat, cu adrese de email diferite, pentru fiecare dintre acestia.

In cazul in care cardul Activ are functie de portofel electronic si nu de abonament, suma minima ca poate fi incarcata este de 2,5 lei, iar suma maxima de 50 lei.

De la lansare si pana in prezent, au fost realizate operatiuni on-line de incarcare a cardului in valoare totala de aproape 8.000 lei, in conditiile in care serviciul nu a fost deloc promovat.

Din 2010, plata cu cardul BCR direct in autobuz

In a doua jumatate a anului viitor, RATB si BCR vor emite un card bancar co-branded, cu tehnologie contactless, care va permite plata calatorie direct in autobuz.

Noul card va fi emis sub sigla Visa si va putea fi utilizat si pentru retragerea de numerar la ATM-uri sau pentru realizarea de plati la comercianti. Cardul va fi dotat cu cip, oferind protectie suplimentara fata de banda magnetica, dar si posibilitatea de a stoca informatii cu privire la abonamentele sau ofertele speciale ale RATB.

In conditiile in care biletele de hartie vor fi eliminate in cel mai scurt timp posibil, RATB pregateste pentru anul viitor si posibilitatea de incarcare a cardului Activ prin intermediul telefonului mobil.

“Am trimis intentia noastra catre operatorii de telefonie mobila si acum asteptam sa vedem cat de receptivi vor fi si acestia”, a precizat Gheorghe Aron, directorul general al RATB.

In prezent, au fost emise pentru 800.000 de carduri Activ. Reincarcarea lor se facea pana acum doar la chioscurile de abonamente RATB. In tara, doar in Timisoara mai exista in prezent un proiect similar de inlocuire a biletelor de hartie cu carduri reincarcabile.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul
Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul

Exista mai multe oferte de reduceri pentru posesorii de carduri de debit, care nici nu implica costuri asociate, precum emiterea cardului si administrarea contului curent.

22 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Retrageri din ATM fara card. Cum functioneaza?
Retrageri din ATM fara card. Cum functioneaza?

Dupa ce ne-au propus sa ocolim cardul platind la POS-uri direct cu telefonul, bancile merg mai departe incercand sa elimine cardul si la retragerea de numerar de la ATM.

28 August 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Ce sanse are telefonul in lupta cu cardul pentru plati?
Ce sanse are telefonul in lupta cu cardul pentru plati?

Numarul bancilor care ofera aplicatii de plata ce permit utilizarea telefonului in locul cardului este in crestere. Mai ramane doar ca si cel al utilizatorilor sa aiba o dinamica asemanatoare pe termen lung.

30 Iulie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Cardurile de credit pluseaza la avantaje colaterale
Cardurile de credit pluseaza la avantaje colaterale

Desi dobanzile cardurilor de credit sunt foarte ridicate, bancile incearca sa le faca atractive oferind la pachet cu acestea rate la comerciantii parteneri (pana la 40), asigurari de calatorie, mile aeriene, transport fara costuri la retaileri ori bani inapoi la cumparaturi.

21 Iulie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

Inapoi sus