Cardurile de calatorie RATB se pot reincarca online sau la bancomat

Posesorii de carduri de calatorie Activ emise de RATB pot sa le incarce online sau direct de la bancomatele BCR. Bucurestenii care folosesc transportul in comun ar putea sa-si reincarce acest card de calatorie, din 2010, si prin intermediul telefonului mobil sau direct in autobuz, prin plata cu cardul.

RATB a incheiat un parteneriat cu BCR ce permite incarcarea cardurilor de calatorie Activ prin intermediul propriilor bancomate, echipate cu tehnologie contactless. Pana la finalul anului, vor exista 40 de ATM-uri cu tehnologia necesara, numarul lor urmand sa ajunga la 200 la sfarsitul lui 2012.

Cum se face plata la bancomat?

Bancomatele permit realizarea operatiunii prin simpla apropiere a cardului Activ de un dispozitiv special, amplasat sub ecranul ATM-ului. Ulterior, clientul trebuie sa introduca cardul bancar in ATM, ca in cazul oricarei operatiuni si sa urmeze indicatiile din meniul care apare pe ecran.

Reincarcarea la ATM se face in timp real si nu presupune plata unui comision suplimentar, inclusiv in cazul calatorilor care utilizeaza carduri bancare emise de alte banci.

"Speram sa convingem cat mai multi oameni sa foloseasca mai mult cardurile ca mijloc de plata universal, inclocuind astfel numerarul”, a declarat Martin Skopek, vicepresedintele de retail al BCR.

Procedura de reincarcare online

Din septembrie, cardurile Activ nominale pot fi incarcate si online, de pe site-ul RATB, utilizand orice card bancar MasterCard sau Visa. Sumele transferate vor putea fi insa utilizate pentru plata calatoriei de abia a doua zi.

“Aceasta restrictie este data de necesitatea transferului informatiei privind incarcarea cardului pe cititoarele aflate in mijloacele de transport in comun. Acest lucru se face doar in finalul fiecarei zile, in depouri", a precizat pentru Conso.ro Tudor Popescu, directorul de software al UTI Systems, furnizorul tehnologiei de plata pentru RATB.


Pentru a putea incarca online cardul, clientii trebuie sa isi faca un cont individual, care va oferi informatii inclusiv despre soldul existent pe card sau ultima calatorie pe care posesorul a efectuat-o.

Un cont poate avea aditionat insa numai un singur card Activ. Spre exemplu, daca un parinte doreste sa incarce si abonamentele copiilor, va trebui sa creeze cate un cont separat, cu adrese de email diferite, pentru fiecare dintre acestia.

In cazul in care cardul Activ are functie de portofel electronic si nu de abonament, suma minima ca poate fi incarcata este de 2,5 lei, iar suma maxima de 50 lei.

De la lansare si pana in prezent, au fost realizate operatiuni on-line de incarcare a cardului in valoare totala de aproape 8.000 lei, in conditiile in care serviciul nu a fost deloc promovat.

Din 2010, plata cu cardul BCR direct in autobuz

In a doua jumatate a anului viitor, RATB si BCR vor emite un card bancar co-branded, cu tehnologie contactless, care va permite plata calatorie direct in autobuz.

Noul card va fi emis sub sigla Visa si va putea fi utilizat si pentru retragerea de numerar la ATM-uri sau pentru realizarea de plati la comercianti. Cardul va fi dotat cu cip, oferind protectie suplimentara fata de banda magnetica, dar si posibilitatea de a stoca informatii cu privire la abonamentele sau ofertele speciale ale RATB.

In conditiile in care biletele de hartie vor fi eliminate in cel mai scurt timp posibil, RATB pregateste pentru anul viitor si posibilitatea de incarcare a cardului Activ prin intermediul telefonului mobil.

“Am trimis intentia noastra catre operatorii de telefonie mobila si acum asteptam sa vedem cat de receptivi vor fi si acestia”, a precizat Gheorghe Aron, directorul general al RATB.

In prezent, au fost emise pentru 800.000 de carduri Activ. Reincarcarea lor se facea pana acum doar la chioscurile de abonamente RATB. In tara, doar in Timisoara mai exista in prezent un proiect similar de inlocuire a biletelor de hartie cu carduri reincarcabile.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului
Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului

Tentativele de inselare a celor care posteaza anunturi pe platformele de vanzare-cumparare prolifereaza, in ciuda introducerii recente a elementelor suplimentare de siguranta la trazactiile online.

17 Iunie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit
Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit

Altex si Flanco in parteneriat cu finantatorul Oney Bank ofera clientilor posibilitatea de a achizitiona produse in 3 sau 4 rate daca dispun de un card de debit Visa sau Mastercard, la costuri mult mai mici decat in cazul achizitiei cu un card de credit.

7 Ianuarie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda
Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda

Transfond ofera posibilitatea initierii de plati intre doua conturi deschise la banci diferite utilizand doar numarul de telefon mobil al beneficiarului platii, fara sa fie nevoie si de codul IBAN al acestuia.

29 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul
Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul

Exista mai multe oferte de reduceri pentru posesorii de carduri de debit, care nici nu implica costuri asociate, precum emiterea cardului si administrarea contului curent.

22 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

GHIDURI


Carduri de credit

Cardul de credit reprezinta un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului. Limita de credit este calculata pe baza unei proceduri numita scoring. In general, limita maxima de credit poate ajunge pana la 5.000 euro sau echivalentul in moneda nationala. Cum se calculeaza scoringul, diferentele dintre carduri de debit si carduri de credit, peri

Carduri de debit

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii propii din contul de la banca. Cardul de debit are insa de oferit mai mult decat retragerea de numerar. Cea mai importanta functie a sa este plata cumparaturilor la comercianti. Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste nici un comision. Ce servicii suplimentare ofera car

Carduri premium

Cardurile premium reprezinta o categorie privilegiata de instrumente de plata, care sunt acordate clientilor cu venituri ridicate. Limita de credit este mult mai mare si poate ajunge pana la 100.000 euro, fata de numai 5.000 euro, cat ofera in general cardurile de credit standard. Cui se adreseaza cardurile premium, care sunt tipurile de carduri, c

Carduri cu cip

Cardul cu cip este un card bancar - de credit sau de debit - care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzactiilor cu carduri mai multa siguranta si rapiditate. Cat de sigure sunt cardurile cu cip, ce tehnologie are in spate si cum schimba cipul modul in care se plateste cu cardul in Ghidul Carduri cu cip.

Cumparaturi online cu cardul

Inainte sa faceti cumparaturi online trebuie sa va asigurati ca aveti cardul activat pentru utilizare online. Dupa activarea cardului, este recomandata inrolarea cardurilor in sistemul 3D Secure. Ponturi pentru cumparaturi sigure si toate informatiile despre carduri acceptate pentru cumparaturi, tranzactii online si inrolarea cardului in Ghidul Cum

Vacanta cu cardul in strainatate

Atunci cand mergem in vacanta este recomandat sa nu plecam cu toti banii de care avem nevoie in portofel. Cardurile bancare ne protejeaza mai bine banii. Cardul de credit este recomandat cu prioritate, pentru ca ofera o serie de beneficii suplimentare. Totul despre tipul de card potrivit in vacanta, ce comisioane apar la tranzactiile din afara tari

Inapoi sus