Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Cardurile de calatorie RATB se pot reincarca online sau la bancomat


Posesorii de carduri de calatorie Activ emise de RATB pot sa le incarce online sau direct de la bancomatele BCR. Bucurestenii care folosesc transportul in comun ar putea sa-si reincarce acest card de calatorie, din 2010, si prin intermediul telefonului mobil sau direct in autobuz, prin plata cu cardul.

RATB a incheiat un parteneriat cu BCR ce permite incarcarea cardurilor de calatorie Activ prin intermediul propriilor bancomate, echipate cu tehnologie contactless. Pana la finalul anului, vor exista 40 de ATM-uri cu tehnologia necesara, numarul lor urmand sa ajunga la 200 la sfarsitul lui 2012.

Cum se face plata la bancomat?

Bancomatele permit realizarea operatiunii prin simpla apropiere a cardului Activ de un dispozitiv special, amplasat sub ecranul ATM-ului. Ulterior, clientul trebuie sa introduca cardul bancar in ATM, ca in cazul oricarei operatiuni si sa urmeze indicatiile din meniul care apare pe ecran.

Reincarcarea la ATM se face in timp real si nu presupune plata unui comision suplimentar, inclusiv in cazul calatorilor care utilizeaza carduri bancare emise de alte banci.

"Speram sa convingem cat mai multi oameni sa foloseasca mai mult cardurile ca mijloc de plata universal, inclocuind astfel numerarul”, a declarat Martin Skopek, vicepresedintele de retail al BCR.

Procedura de reincarcare online

Din septembrie, cardurile Activ nominale pot fi incarcate si online, de pe site-ul RATB, utilizand orice card bancar MasterCard sau Visa. Sumele transferate vor putea fi insa utilizate pentru plata calatoriei de abia a doua zi.

“Aceasta restrictie este data de necesitatea transferului informatiei privind incarcarea cardului pe cititoarele aflate in mijloacele de transport in comun. Acest lucru se face doar in finalul fiecarei zile, in depouri", a precizat pentru Conso.ro Tudor Popescu, directorul de software al UTI Systems, furnizorul tehnologiei de plata pentru RATB.


Pentru a putea incarca online cardul, clientii trebuie sa isi faca un cont individual, care va oferi informatii inclusiv despre soldul existent pe card sau ultima calatorie pe care posesorul a efectuat-o.

Un cont poate avea aditionat insa numai un singur card Activ. Spre exemplu, daca un parinte doreste sa incarce si abonamentele copiilor, va trebui sa creeze cate un cont separat, cu adrese de email diferite, pentru fiecare dintre acestia.

In cazul in care cardul Activ are functie de portofel electronic si nu de abonament, suma minima ca poate fi incarcata este de 2,5 lei, iar suma maxima de 50 lei.

De la lansare si pana in prezent, au fost realizate operatiuni on-line de incarcare a cardului in valoare totala de aproape 8.000 lei, in conditiile in care serviciul nu a fost deloc promovat.

Din 2010, plata cu cardul BCR direct in autobuz

In a doua jumatate a anului viitor, RATB si BCR vor emite un card bancar co-branded, cu tehnologie contactless, care va permite plata calatorie direct in autobuz.

Noul card va fi emis sub sigla Visa si va putea fi utilizat si pentru retragerea de numerar la ATM-uri sau pentru realizarea de plati la comercianti. Cardul va fi dotat cu cip, oferind protectie suplimentara fata de banda magnetica, dar si posibilitatea de a stoca informatii cu privire la abonamentele sau ofertele speciale ale RATB.

In conditiile in care biletele de hartie vor fi eliminate in cel mai scurt timp posibil, RATB pregateste pentru anul viitor si posibilitatea de incarcare a cardului Activ prin intermediul telefonului mobil.

“Am trimis intentia noastra catre operatorii de telefonie mobila si acum asteptam sa vedem cat de receptivi vor fi si acestia”, a precizat Gheorghe Aron, directorul general al RATB.

In prezent, au fost emise pentru 800.000 de carduri Activ. Reincarcarea lor se facea pana acum doar la chioscurile de abonamente RATB. In tara, doar in Timisoara mai exista in prezent un proiect similar de inlocuire a biletelor de hartie cu carduri reincarcabile.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Carduri


Cum pot plati cu Apple Pay?
Cum pot plati cu Apple Pay?

Apple Pay este disponibil si in Romania, astfel ca detinatorii de carduri Visa si Mastercard pot face plati contactless utilizand un dispozitiv iPhone, Apple Watch, iPad sau Mac.

27 Iunie 2019 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?
Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?

Sarbatorile de iarna vin, in fiecare an, cu un apetit crescut pentru cumparaturi, inclusiv pe datorie. Cel mai utilizat instrument de credit in astfel de perioade este cardul de credit. El vine la pachet cu beneficii tot mai „inventive”, dar si cu costuri si conditii de utilizare dintre cele mai complexe. Cum il utilizam pentru beneficii maxime?

11 Decembrie 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Ce inseamna pentru cumparatori cresterea pragului obligatoriu pentru acceptarea cardului?

Legea cash back, modificata din nou, a fost adoptata de Parlament. Principala modificare consta in faptul ca doar magazinele cu cifra de afaceri de peste 50.000 de euro anual vor fi obligate sa accepte plata cu cardul. Pragul precedent era de 10.000 de euro.

22 Iunie 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum sa te feresti de infractori cand retragi bani de la bancomat?

Posesorii de carduri din Romania utilizeaza in continuare excesiv operatiunea de retragere de numerar de la bancomat, fapt care le-a dat idei si infractorilor. Acestia au inventat numeroase dispozitive cu ajutorul carora pot copia datele cardurilor sau afla PIN-ul. Politia Romana prezinta cateva astfel de dispozitive.

2 Mai 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

Inapoi sus