Cardurile preplatite iau si pielea de pe clienti

Posta Romana a lansat pe piata cardurile preplatite. Acestea intrunesc multe din caracteristicile cardurilor de debit, insa utilizarea lor este mai scumpa decat in cazul cardurilor de credit, in ciuda faptului ca sumele cu care sunt alimentate apartin clientilor. Mai mult, termenii si conditiile acestor carduri contin mai multe aspecte neclare.
 
Advanced Payment Solutions Limited din Marea Britanie si Posta Romana au lansat saptamana trecuta un proiect pilot care consta in emiterea de carduri preplatite, cu cip incorporat, sub sigla MasterCard. Acestea trebuie alimentate initial sau pe parcurs, cu banii clientilor.
 
Ulterior, acestia pot folosi banii incarcati pe card pentru tranzactii cu cardul la comercianti sau pentru retrageri de numerar atat de la oficiile postale, cat si de la bancomatele bancilor.
 
Intr-o prima etapa, cardurile sunt disponibile doar in sase unitati din Bucuresti. Pentru a obtine un card, clientii trebuie sa depuna o cerere la oficiul postal. Cardul urmeaza sa le fie transmis in termen de 10 zile lucratoare de la completarea formularului, prin posta, la adresa din buletin a titularului.
 

Costuri de administrare piperate

 
Fiind vorba de un card cu cip, costurile de emitere nu sunt deloc de neglijat. Cardul costa nu mai putin de 18 lei, atat pentru titular, cat si in cazul emiterii unor carduri suplimentare pe numele altor detinatori. De asemenea, inlocuirea unui card stricat, pierdut sau furat, costa tot 18 lei.
 
Comisionul lunar reprezinta costul cel mai semnificativ al acestui card. Cat timp exista bani pe card, se percepe un comision de 9,95 lei pe luna. Din cauza acestui comision, “cardul prepaid cashplus MasterCard” ajunge in categoria celor mai scumpe carduri standard de pe piata, comisionul anual ridicandu-se la peste 119 lei.
 
Nici cardurile de credit nu au comisioane anuale de administrare mai mari de 50 lei pe an, in vreme ce la cardurile de debit acestea sunt, in general, de doar cativa lei pe an.
 
E bine de stiu ca, pentru comisioane de pana la 10 lei pe luna, unele banci ofera clientilor pachete complexe de servicii financiare, care includ cont curent, card de debit si chiar un card de credit, alaturi de servicii de internet banking.
 

Comisioane mai mari decat la carduri de credit

 
Si la retragerile de numerar, cardul prepaid al Postei Romane are costuri care egaleaza si chiar le depasesc pe cele ale cardurilor de credit. Si asta cu toate ca banii de pe cardul prepaid ii apartin posesorului acesteia, si nu reprezinta o linie de credit acordata de finantator.
 
Retragerile de la ATM din Romania sunt taxate cu 5 lei per operatiune, indiferent de suma retrasa, iar cele din strainatate cu 10 lei plus comisionul de retragere. Retragerile de numerar de la sucursalele bancilor sunt taxate tot in suma fixa, cu 10 lei per operatiune. Doar retragerile de numerar de la unitatile Postei Romane, in limita maxima de 200 lei pe zi sunt scutite de comision.
 
Desi cardul preplatit al Postei poate fi, teoretic, utilizat si in strainatate, folosirea lui peste granita presupune costuri de cateva ori mai mari decat la celelalte carduri. Atat retragerea de numerar, cat si cumparaturile la comercianti sunt sever taxate. Astfel, la utilizarea in strainatate se percepe un comision de 2,95% din suma retrasa/cheltuita, in comparatie cu maximum 1%, in cazul cardurilor de credit; de mentionat insa ca majoritatea cardurilor de credit sunt scutite de comision la plata la comercianti in strainatate.
 

Clauze contractuale confuze

 
Termenii si conditiile aplicabile acestor carduri contin mai multe aspecte care merita clarificate.
 
Spre exemplu, la pct. 5.1. se precizeaza ca, la retragerea de bani din contul aferent cardului “se pot percepe orice comisioane practicate, costuri suplimentare, reguli si reglementari specifice bancomatului respectiv, sau oricarei institutii sau asociatii. Este responsabilitatea dumeavoastra sa verificati existenta oricaror comisioane sau costuri suplimentare inainte de procesarea tranzactiei.”
 
Prevederea amintita se impaca greu cu prevederile Ordonantei nr. 174/2008, care stabileste ca “pe parcursul derularii contractului, se interzice introducerea si perceperea de noi taxe, comisioane, tarife, speze bancare sau orice alte costuri care nu au fost mentionate in contract”.
 
La punctul 6.6 si in multe alte locuri se face trimitere la site-ul web www.cashplus.ro, care nici pana astazi nu este functional, desi cardurile au fost lansate de mai multe zile, iar unitatile Postei Romane ofera deja formulare celor care doresc sa solicite emiterea unui astfel de card.
 
Termenii si conditiile ridica semne de intrebare si sub aspectul protejarii datelor personale. “Suntem operatorul datelor cu caracter personal care ne-au fost incredintate in legatura cu Contul dumneavoastra si suntem inregistrati la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal. Consultati site-ul web pentru detalii”, se scrie in termeni si conditii.
 
Pe langa faptul ca site-ul nu functioneaza, asa cum am aratat anterior, mai exista si alte probleme. Detinatorul de card nu este informat in legatura cu toate drepturile pe care le are si nici nu este facut public numarul sub care emitentul cardurilor este inregistrat in registrul operatorilor de date cu caracter personal.
 
Garantarea sumelor de pe card este un alt aspect care trebuie avut in vedere de clienti. Sumele incarcate pe card nu sunt garantate, spre deosebire de cele aflate in soldul cardurilor de debit bancare. Asa cum se mentioneaza si in contract, “aceasta inseamna ca, in situatia improbabila in care APS Financial Limited ar deveni insolvabil, fondurile dumneavoastra isi pot pierde valoarea si pot deveni inutilizabile si drept rezultat, puteti pierde banii”.
 
Solutia gasita de emitent nu rezolva problema garantarii. “Din acest motiv, fondurile din contul dumneavoastra sunt pastrate in conditii de siguranta de RBS Bank Romania”. Faptul ca banca pastreaza banii nu ofera nici o garantie detinatorilor de card. Ramane doar speranta ca emitentul cardurilor nu va deveni insolvabil - ceea ce este probabil, dar nu sigur.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit
Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit

Altex si Flanco in parteneriat cu finantatorul Oney Bank ofera clientilor posibilitatea de a achizitiona produse in 3 sau 4 rate daca dispun de un card de debit Visa sau Mastercard, la costuri mult mai mici decat in cazul achizitiei cu un card de credit.

7 Ianuarie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda
Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda

Transfond ofera posibilitatea initierii de plati intre doua conturi deschise la banci diferite utilizand doar numarul de telefon mobil al beneficiarului platii, fara sa fie nevoie si de codul IBAN al acestuia.

29 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul
Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul

Exista mai multe oferte de reduceri pentru posesorii de carduri de debit, care nici nu implica costuri asociate, precum emiterea cardului si administrarea contului curent.

22 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Retrageri din ATM fara card. Cum functioneaza?
Retrageri din ATM fara card. Cum functioneaza?

Dupa ce ne-au propus sa ocolim cardul platind la POS-uri direct cu telefonul, bancile merg mai departe incercand sa elimine cardul si la retragerea de numerar de la ATM.

28 August 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

GHIDURI


Carduri de credit

Cardul de credit reprezinta un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului. Limita de credit este calculata pe baza unei proceduri numita scoring. In general, limita maxima de credit poate ajunge pana la 5.000 euro sau echivalentul in moneda nationala. Cum se calculeaza scoringul, diferentele dintre carduri de debit si carduri de credit, peri

Carduri de debit

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii propii din contul de la banca. Cardul de debit are insa de oferit mai mult decat retragerea de numerar. Cea mai importanta functie a sa este plata cumparaturilor la comercianti. Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste nici un comision. Ce servicii suplimentare ofera car

Carduri premium

Cardurile premium reprezinta o categorie privilegiata de instrumente de plata, care sunt acordate clientilor cu venituri ridicate. Limita de credit este mult mai mare si poate ajunge pana la 100.000 euro, fata de numai 5.000 euro, cat ofera in general cardurile de credit standard. Cui se adreseaza cardurile premium, care sunt tipurile de carduri, c

Carduri cu cip

Cardul cu cip este un card bancar - de credit sau de debit - care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzactiilor cu carduri mai multa siguranta si rapiditate. Cat de sigure sunt cardurile cu cip, ce tehnologie are in spate si cum schimba cipul modul in care se plateste cu cardul in Ghidul Carduri cu cip.

Cumparaturi online cu cardul

Inainte sa faceti cumparaturi online trebuie sa va asigurati ca aveti cardul activat pentru utilizare online. Dupa activarea cardului, este recomandata inrolarea cardurilor in sistemul 3D Secure. Ponturi pentru cumparaturi sigure si toate informatiile despre carduri acceptate pentru cumparaturi, tranzactii online si inrolarea cardului in Ghidul Cum

Vacanta cu cardul in strainatate

Atunci cand mergem in vacanta este recomandat sa nu plecam cu toti banii de care avem nevoie in portofel. Cardurile bancare ne protejeaza mai bine banii. Cardul de credit este recomandat cu prioritate, pentru ca ofera o serie de beneficii suplimentare. Totul despre tipul de card potrivit in vacanta, ce comisioane apar la tranzactiile din afara tari

Inapoi sus